Reklama

Reklama

Pokrm Bohů

  • USA The Food of the Gods (více)

Obsahy(1)

Že se i z obyčejného výletu na vzdálený ostrov může stát horor, o tom se na vlastní kůži přesvědčil Morgan (Marjoe Gortner) s přáteli, kteří byli krátce po příjezdu napadeni agresivním rojem gigantických vos. V zoufalém hledání pomoci se Morgan objevuje u hospodářského stavení, které k jeho smůle obývá jiný zvířecí zabiják enormních rozměrů. Celá situace se po dalším průzkumu, kdy se skupina utvrzuje v přesvědčení, že celý ostrov obývají obrovská zvířata, jen zhoršuje. Tím však jejich zoufalá cesta za vysvobozením zdaleka nekončí. Do cesty se jim staví abnormálně veliké krysy, které se shromáždily za jediným účelem – eliminovat lidského narušitele. (Conspi)

(více)

Recenze (27)

Lima 

všechny recenze uživatele

Monster-movie, který se svým námětem i trikovým vizuálem zapomněl kdesi v 50.letech. Do příběhu skupinky lidí, uzavřené kdesi v horách a bojující proti armádě zmutovaných obřích krys, Gordon opět nasekal spoustu triků proměnlivé kvality, neuvěřitelně trapné průsvitné obří vosy, přidal krysí modely v nadživotní velikosti, či nechal hlodavce pobíhat mezi modýlky všeho druhu, karavanem počínaje, barákem konče, aby tak docílil optického klamu. Gordon za ta léta notně přitvrdil v zobrazení explicitního násilí, takže krví se tu vůbec nešetří. Krysy se tu skutečně zabíjejí „in natura“, až od nich odlétají kousky tělíček, což spoustě divákům nemusí být po chuti a nedivím se zařazení tohoto snímku zámořskou obdobou Premiere mezi 50 nejobskurnějších filmů americké kinematografie. Finální zúčtování je jedno z nejtrapnějších, co jsem kdy ve filmu viděl a závěrečná pointa je nehorázně vtipná. Příznivci nefalšovaného filmového trashe asi budou v sedmém nebi….. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Eko potenciál vyšumel do stratena, nahradili ho smiešne zoomy potkanov preliezajúcich angličáky. Neviem, koľko potkanov pri natáčaní zomrelo, ale nebol to len jeden. Je to smutné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní ekohorror podle klasika žánru. Příroda se vzbouří proti člověku a vrhne proti němu monstra, která přinášejí zkázu a smrt. Osamocená farma na ostrově se stává dějištěm hrůzy. Velmi dobrá kamera i hudba (Elliot Kaplan). Jistě, triky jsou nevalné úrovně, nejhůře dopadly obří vosy. Na druhou stranu útoky krys mají své kouzlo, některé záběry vypadají hodně realisticky a krev v nich stříká proudem. Využití modelů (auta, farma...) a živých krys bylo v té době běžné. Snímek má však napětí, spád, postavy umírají a není jisté, kdo a zda vůbec někdo přežije. Objeví se i motiv chtivého obchodníka, který myslí jen na peníze, což se mu stane osudným. Krysy zasažené z pušek vyletují do vzduchu za doprovodu spršky krve a kusů masa. V závěru titulků chybí sdělení, že během natáčení se žádnému zvířátku nic nestalo. Bodejť! Zkapaly jich zde spousty... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

The Food of the Gods je Animal Attackem z roku 1976. Na jednom nejmenovaným ostrově se vyskytla zvířata abnormálních rozměrů. A to vosy, kohout, slepice, červi a zejména krysy. Trikově je to jako na houpačce. Něco působí hodně odflákle a směšně. Třeba jako útoky vos a něco se zase hodně povedlo. Většina útoků krys. Pro milovníky Animal Attacků by tenhle film měl být povinnost. Já sice tenhle hororovej subžánr až tak neyhledávám ale tenhle film jsem měl v merku už delší dobu a jsem rád, že jsem ho konečně viděl. Lepší 3hvězdy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ne a ne. Od mojich obľúbených samé vysoké hodnotenia, tešil som sa na kvalitný horor, alebo minimálne zábavný monster trash a ono to nakoniec neni ani jedno, ani druhé. Herci sa tvária smrteľne vážne, atmosféra by tiež chcela ísť a k tomu malé myši preliezajúce cez angličák, čo majú znázorňovať maxi myši v detajle. Som ten posledný, kto by vyčítal zastaralé triky, ale keď to mám brať vážne, nemôže to byť totálne na smiech. Sorry ()

hladass 

všechny recenze uživatele

The Food of the Gods je určitě nadprůměrný animal horor, podle románu H. G. Wellse, o tom, že když člověk zneužívá a špiní svými odpady přírodu, příroda se krutě pomstí... V tomto případě látkou, kterou když pozřou nějaké zvířata, obrovsky vyrostou... Vosy, kuřata, červi a krysy... A ty tu hlavně jde, o krysy (samozřejmě, kromě kritiky lidského zacházení s přírodou)... Kuřata a červi se mihnou jen v jedné scéně, vosy asi ve třech (po trikové stránce v hodně úsměvné kvalitě)... Ale když začnou na lidi útočit přerostlé krysy, stojí to opravdu za to... Vypadají mnohem reálněji, než ty digitální ve většině krysích hororů posledních let a chvílemi z nich jde opravdová hrůza... A to se sakra počítá... The Food of the Gods je film, který musím fanouškům animal hororů rozhodně doporučit... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film který mě mile potěšil. Nejdříve jsem viděl druhý díl který byl sice jakž takž dobrý(rozuměj průměrný)ale přišel mi strašně srandovní(jak jinak když se tu vyskytuje několikametrové malé dítě). A tak jsem se do prvního dílu nijak extra nehrnul, ale nakonec jsem byl mile překvapen. Sice je pravdou že efekty a celé vyznění filmu vypadá jako scifi filmy z 50-60 let, ale to mi moc nevadilo. Ani mi nevadil nic extra příběh který pojednává o jakési látce která zvětšuje zvířata. Bylo to takové příjemné béčko kterýmu bych asi vytknul jen málo věcí, ale třeba mě neskutečně štvalo to že zvířat v lesích je mnoho tak proč jenom komáři a krysy? Dobře byly tu i slepice ale jen na chvilku, proč ne třeba mravenci? Gordon je snad šetřil na Empire of the ants? Další věc co se mi nelíbila byla hudba která zněla už od úvodních titulků jako jakýsi mix zvuků který se do sebe ani moc nehodily. FotG je parádní věcička, na jedno podívání mě to fakt potěšilo, ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film byl již mou (tuším) čtvrtou zkušeností s tvorbou Berta Gordona, takže jsem měl jistou představu, čeho že se tu můžu dočkat. A to i přesto, že jsem literární předlohu (novelu) The Food of the Gods and How It Came to Earth od spisovatele H. G. Wellse nikdy nečetl. Gordonova obliba natáčení Eco scifi hororů, mi však byla známá. A ani tentokrát tomu nebylo jinak. I zde se vzbouří příroda proti člověku, což pro něj bude mít nedozírné následky. Pokud však nejste příznivci takzvaných zvětšovacích efektů, tohle rozhodně nebude pro vás. Efektových orgií se tu totiž nedočkáte! Gordon s oblibou používal zvětšovací sklo (speciálně upravenou kameru) a modely aut či domů. Snad aby tomu dodal šťávu, ovšem kritici si na něm jistě smlsnou. Zvětšené kuřata, krysy či vosy (které vypadaly spíš jak komáři) totiž v kontextu s člověkem nevypadají zrovna důvěryhodně. Tedy tím myslím ty jejich útoky. Nicméně bodík nahoru dostane za pěknou přírodu a několik docela vydařených krvavých scén. Dovolím si však nesouhlasit s některými diváckými ohlasy, že tento film postrádá atmosféru či jakoukoliv přítomnost napětí. Nejde sice o nic nervy drásajícího, ale kupříkladu první útok krys na pana Skinnera byl na režisérovy poměry, docela dobře provedený. Na druhou stranu je ovšem potřeba říci, že zlomyslný úsměv na tváři mi nezmizel po celou dobu trvání filmu. Některé situace totiž pravdu zaváněly trapností (útok kuřete).The Food of the Gods tak sice nepatří mezi nejlepší zvířecí horory, ale určitě si nezaslouží opovržení. Několik pozitivních věcí se tu najít dá a já nad ním určitě nezanevřu. Klady i zápory jsou tu ve vzájemné symbióze, takže nakonec jsem se rozhodl tomu dát lehký nadprůměr. 60% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od desiatok iných dobových sci-fi hororov, v ktorých sa monštrum objaví iba v krátkych záberoch v samotnom finále, The Food of the Gods je od počiatočných minút až do samého konca v podstate jeden nepretržitý animal attack. Hoci je fakt, že napríklad útok gigantických ôs nebol na svoju dobu žiaden trikový majsterštyk, Bert I. Gordon sympaticky odkryl všetky tromfy, ktoré mal k dispozícii a výsledok je z môjho pohľadu uspokojivý. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zaslouží jsi to tak vysoké hodnocení tak dlouho sem měl ten film v paměti a konečně sem se k němu dostal a opět jako kdysi spokojený, i když jde vidět kvalitní modelová práce se kterou sem byl spokojený já se bavil, pro mě to je užasný film na svoji dobu kdy se točil. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

V celku zapomenutá klasika? Ale kdeže...slátanina, která i přes značné stáří těžce zaostává co se vizuální stránky, atmosféry, herecké (alespoň ) průměrnosti a celkového dojmu, týče. Celá řada neuvěřitelně dementních pasáží, které by sedli maximálně do tromáckého archivu. Nápad vcelku dobrý, ale provedené děsné, herci příšerní, triky slaboučké ( znám plno filmů z této doby, které si na tomto dali podstatně víc záležet ). Porod a vyznání tělesného chtíče uprostřed chaty, kterou obklopuje stovka zmutovaných krys, to už mi vážně ani ten zoufalý úsměv na tváři nevyloudilo. Být tenhle film o pár let mladší, neváhal bych se ho mrsknout do odpadu. Za ty roky a za ten celkem slušný nápad dávám, ale hodně ošoupané, 2*. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zábavné béčkové potešeníčko. Pán režisér Gordon u mňa týmto filmom vôbec nezaostal za očakávaniami. Dodal presne to, čo sa od neho žiadalo. A ak niekto jeho filmografiu a tvorbu nepozná, automaticky film odsúdi. Debilné dialógy, hrozné herecké výkony ( jeden za všetky - Ralph Meeker ) a triky...pokiaľ nepríde na tie optické, kde je interakcia hercov a zvierat ( či záverečnej záplavy ), sú celkom v pohode. Je to naozaj hrozné, ale zábavné. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Jediná vec s ktorou sa toto béčko môže pochváliť, a aj sa chváli hneď na začiatku a vo všetkých traileroch, je predloha podľa ktorej to bolo nakrútené. Meno H. G Wells asi fanúšikom dobrej literatúry nemusím predstavovať. Teh food of the gods je nepodarok vhodný filmového masochizmu ale je to sranda ktorá ma bavila. Koncept je jasný ale na tú dobu, vďaka absencii cgi počítačových efektov, ťažko realizovateľný, Partia športovcov sa rozhodla, že si spravia výlet na jednom relatívne bohom zabudnutom ostrove. Osídlený je iba pri pobreží, vo vnútrozemí žije iba jedna ortodoxná veriaca. Jej manžel objavil na ich dvore prameň s ktorého vyteká čudná biela tekutina. Napadlo ich, že to pridajú ako zmes do potravy sliepkam. A na ich prekvapenie, zo sliepok s toho vyrástli na dvojmetrové monštrá. Teta bola celá happy, avšak si neuvedomila, že s tej zmesky sa môže pokojne najesť aj myš, mravec, komár atď, takže hororovú zápletku si už viete istotne ďalej domyslieť aj samy. Dvom s troch športovcov sa po útoku zmutovaných komárov či ôs podarí ujsť z lesa. Ale smrť svojho kamaráta len tak nenechajú a vrátia späť na ostrov s brokovnicami. Je to hrozné béčko s nepodarenými efektami. Svoje nedostatky sa snažili vykryť neustále pohybujúcou sa kamerou, asi si mysleli, že je divák tak sprostý či čo, a nevidí to, že imitácia veľkého komára sa vôbec nehýbe, to iba herec skáče zo strany na stranu. Nepáčilo sa mi ani zaobchádzanie zo zvieratami. Boli to síce iba myši ale bolo im tu skutočne ubližované, neviem či tie strely, ich mäso trhali skutočne alebo išlo iba o paintball, ale ide o princíp a ten nebol správny. Ide presne o ten šablonovitý horor, akých sa v tých rokoch nakrúcali húfy. má to zopar nelogických momentov ale po pravde... Videl som už aj óóóveľa horšie staré animal horrory, takže to nieje až taká hrôza. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy film od rezisera Berta Gordona. A zatial na poli osich a monster filmo je tento u mna sakramentsky vysoko. Zvacsene zvierata tuna su zvacsene cez sklo - a teda vyzeraju kadejako len nie doveryhodne. Dialogy su ale na urovni, hoci jediny mne znamy herec bol Ralph Meeker a ida Lupino, zvysok som nepoznal. 66 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet nepoznám, ale toto spracovanie mi prišlo rozporuplné a miestami uletené. Efekty museli byt podpriemerné aj na 70. roky, príbeh trochu klišovitý. Prečo si vybrali autori ako najväčšie nebezpečenstvo potkany, neviem, ale bola to z mojho pohľadu najhoršia voľba. Hodnotenie: 40% ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Zvířata jako polykači lidského semene, které z nich udělá gigantické predátory a chtějí vypudit všechny lidi z ostrova . Fuj, ale ty krysy byly hnusný. Fakt nemusím hlodavce. Dávám 35% ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem, že Food of the Gods je v nějakým kontroverzním žebříčku. Bohužel teď nevzpomenu, kterým přesně. Příběh je o něco méně dementní než u Berta Gordona bývá zvykem, ale i přesto dostatečně hloupý. Provedení a ztvárnění u Gordona: klasika - zase zpátky do padesátých let. Ale nevim proč, přesto je mi tento film o fous blíž než třeba Mravenčí teror. A střílí se tady do opravdových živých zvířátek :/ Ty odstřelky masa, co z krys lítají, to bude asi důvod toho žebříčku. Spousta krve, no dyť to znáte. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Srandovně špatný "monstr-horor" se vrhá hned na věc a kašle na nějaké úvodní představovačky. Proč se taky zabývat nadprůměrně hloupými postavami pronášejícími přiblblé průpovídky? Hejno přerostlých krys oblézající modýlek domečku vzbuzuje víc unavený úsměv než hrůzu, ovšem nevěřil jsem hlavně při jeho finální likvidaci (SPOILER: proražením "kdesi-se-vzaté" hráze oceánu (?) zaplavit usedlost (zjevně ležící na mírném, otevřeném svahu u lesa nad její úrovní) a ve vzniklém jezírku (??) hlodavce utopit :-D). Eko-poselství na váze značně ubírá střílení živých zvířátek v přímých "trikových" záběrech. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Parta hrdinů na ostrově plném zmutovaných zvířat, spousta akce, krve a gore. Co více si přát. Bohužel efekty byly špatné. Ne tak špatné, aby se jim člověk mohl smát jako v Invaze obřích pavouků, ale prostě špatné. Zadní projekce, krysy nasnímavé zblízka nebo před modýlky, aby vypadaly větší, naprosto šílené efekty vos a kuřete. Je to škoda, protože jinak mě to bavilo, mělo to správný béčkový spád a finální řežba v obklíčeném baráku nemá chybu, ale efekty to sráží do průměru. ()

Reklama

Reklama