Reklama

Reklama

Jak dostat tatínka do polepšovny

(TV film)
  • angličtina How to Get Dad Into Reform School (více)

Obsahy(1)

„Dělá si ten kluk ze mě blázny? Samozřejmě, že si dělá blázny! On je totiž celej po tobě!… Netlumoč, já si poslechnu originál… Čeká na tebe takovej pokojíček, až tě bude přecházet zrak!… Jenom si na skálu sáhneme a hned zase pojedeme…“. Ještě nevíte, o čem je řeč? Tak tomu nevěříme. Ano – je tu volné pokračování nestárnoucí a mezinárodními festivalovými vavříny ověnčené komedie režisérky M. Poledňákové s podnikavým Vaškem (T. Holý), jeho milovanou maminkou (J. Preissová), nově nalezeným tatínkem Lubošem (F. Němec) a dědou (J. Karlík), o kterém na začátku příběhu ještě malý rošťák nemá ani ponětí. A přitom spolu nakonec prožijí nejedno prázdninové dobrodružství. Když se Luboš dozvěděl, že je Vašek jeho syn, rozhodl se, že mu vynahradí všechen ztracený čas. Hned první letní prázdniny chtějí strávit společně. Představy maminky a tatínka o tom, jak by měly probíhat, se ale od počátku poněkud rozcházejí… Anna balí kufry a těší se na klidnou dovolenou, během které si chce hlavně odpočinout. Nakonec ale musí hned první den šlapat na kole a spát pod stanem. Když dorazí k cíli cesty – k Lubošově rodné chalupě – nemá k pláči daleko. Vašek je však ze svého nového dědy přímo u vytržení. A opravdové prázdninové dobrodružství může začít…. (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jedno z krásnych príkladov, kde sequel prekonáva prvá diel. Pribudli tu nové postavy (najlepší je určite starý otec) no a film disponuje aj väčším množstvom humoru. Každá druhá veta Tomáša Holého (opäť geniálny) je skvost a nezabudnuteľná hláška. Narozdiel od jednotky, tento film má stále skvelé tempo. Väčšina filmu sa odohráva na prázdninách u deda a nie sú tu hluché miesta ako vo "Veľrybe". Tempo je vyrovanné a veľmi dobre sa na to pozerá. Herci podávajú skvelé výkony. Okrem Holého sú tu úžasní Němec, Preissova, či Karlík. No a poteší aj znesiteľný Sobota. Klasická komédia, narozdiel od jednotky ÚPLNE právom kultová. Jedna z najlepších česko-slovenských komédií. 80%+ ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nostalgie mě nutí jít na pět hvězdiček, nemůžu si pomoct, je to silnější než racionální já! Tomáš Holý je nenahraditelný! Tento díl mám raději než ten zimní. Horolezci, horolezkyně, horolezčata…… ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Já být v kůži otce nahoře na té skále a dole vidět manželku s těmi nejpálivějšími úmysly v očích, asi bych hledal srdce v kalhotách....výborný pohodový film....jinak platí můj komentář k Velrybě. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Od útlého dětství je mi záhadou, proč jsou rodinné komedie Marie Poledňákové (z jejíž fotky mám dojem, že svačí duše) tak populární, když se v nich humot vyrábí zásadně uřvaností a nesnesitelností naprosto všech postav. Matka je typická ustaraná trpitelka, zralá na ránu kladivem, otec infantilní kkt a ten malý smrad mě vyloženě děsí - typický zmrdeček, který bral ostatním dětem svačiny a porůznu je šikanoval a když se na to přišlo, všechno se zametlo pod koberec, neb je to přece ták roztomilý hoch. Btw. její filmy mne jako úplně malé Sadako dovedly k přesvědčení, že dospělost znamená de facto lobotomii. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O poznání bezstarostnější než "velryba", přesto ani zde nechybí vážnější poloha a opakování hlavního triku z předchozího filmu - konfrontace dětské bezelstnosti se světem dospělých, kteří zde neustále mlží, lžou nebo něco tají. V podstatě humor celého filmu je založený na tom, že Luboš chce mít sex s Annou, a buď jim v tom brání nic netušící syn Vašek, nebo Lubošův otec, na jehož chalupě se všichni ubytovali (btw. nechápu, proč byl do role Lubošova otce obsazen Josef Karlík, který byl o pouhých 15 let starší než František Němec). V tomto ohledu mi to přijde dost nevtipné, skoro až sexisticky stupidní a poznamenané dobou vzniku. Jana Preissová je zde ovšem stále tak okouzlující jako v předchozím filmu, o to bolestněji vedle ní kontrastuje Němec v těch příšerných sedmdesátkových hadrech a s hnusnými zuby, nikoho horšího už k ní dát snad nemohli (zlatý Harapes!). Nemůžu si pomoct, ale celkově mám dojem, že čím častěji ten film vidím, tím mi přijde horší (mj. protože Poledňáková prostě nikdy nebyla dobrá režisérka, což se bolestně ukázalo na jejích posledních filmech). ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

O dost lepší jak předchozí film, který byl také podařeným. U tohohle filmu se povedl příběh a prostředí. Opět mě tu baví hlavní trojice herců Tomáš Holý, František Němec a Jana Preissová. I hudba je dost povedená. Nostalgické, vtipné a herecké scény - těch je tu požehnaně. Na toto se můžu dívat pořád dokola a nikdy mě to neomrzí. Takže film celkově hodnotím na zasloužených 97% = ***** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tenhle film jen tak něco nepoloží a ve svém žánru rodinné komedie zůstane ještě dlouho a zřejmě navždy nepřekonaný. Po prvním, ještě poměrně vážném rozjezdovém dílu, přišlo na řadu volné pokračování, které s sebou přineslo pohodovou letní atmosféru sálající přímo z televizní obrazovky. Preissová, Němec, Holý se svým perfektním autentickým herectvím a k nim ještě přibude milý děda Karlík. Všichni čtyři vytvářejí film, na který by se měli podívat dnešní "režiséři", aby věděli, jak se dělá kvalitní televizní film přežívající dlouhé roky bez náznaku újmy. Hudba Václava Zahradníka, kamera Petra Poláka a režie Marie Poledňákové. A ptám se, kdo se jim dneska přiblíží. Nikdo. A to tenhle film byl dělaný jako televizní. Jenže dnešní filmy s otřesnou kamerou, bych ani do televize nedal, natož do kina, jak se jich tam vehementně většina cpe. A přitom příběh Vaška a jeho rodičů je v podstatě jednoduchý, s nijak extrovní zápletkou a přesto vybalancovaný a dokonale přesný ve svých požadavcích na diváka. Nové televizní filmy můžete se jít zahrabat. 100% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování je vlastně v dobrém slova smyslu totéž jako Jak vytrhnout velrybě stoličku. Lepší "dvojku" si lze stěží představit. A pak, že to nejde ;-) Mohl by to být klidně seriál. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tento způsob dovolené a prázdnin, zdá se mi poněkud.....ŠŤASTNÝ a jediný „ ten pravý „ . Na kombinaci malého Kolomba (alias Tomáše Holého), horolezce každým coulem a správného chlapa a otce jak má být, Františka Němce, krásné ženské „do nepohody“ Jany Preissové, nádherných Prachovských skal v Českém ráji a jako bonus děda Josef Karlík ( pardon Herodes :o), JÁ nikdy nedám dopustit. Jeden z těch mála případů, kdy pokračování předčí svého předchůdce. Pro tuto kombinaci já měl, mám a budu mít vždy slabost. Ptáte se, jak jsem na to přišel, či zda mi to někdo poradil? Dovolím si vypůjčit slova malého Tomáše Holého....na to jsem přišel sám :o) Aby ne, když značnou část každých prázdnin mého dětství jsem prožíval podobné vylomeniny a odnášela to vždy moje ( zesnulá ) babča. Ještě teď, když si na to po těch letech vzpomenu, neubráním se záchvatům smíchu. Jj, bylo to krásné dětství, stejně jako tento pohodový snímek Marie Poledňákové. Chce se téměř dodat, velká škoda, že nezůstalo pouze u tohoto a Marie se „ na stará kolena „ rozhodla krotit krokodýly a nepomůže jí ani skutečnost, že líbá jako bůh...p.s. my tři pojedeme na kolech?... to jsem Ti ještě neřek :o) Co dodat, myslím, že více není potřeba.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Když vytrhnete Marii Poledňákové stoličku, dostanete zároveň tatínka do polepšovny....Viac menej to isté, čo prvý diel. Pozeráme sa na zdanlivo nelogické chovanie postáv, keď chlap nie je ochotný dodržať jednoduchý sľub a maminka sa stále chystá odísť, pretože to už má právom celé pokrk. Lenže neodíde, pretože si spoločne s divákom uvedomuje, že chlapi sú už raz takí a občas vo filmoch sú zobrazovaní nielen ako kladné alebo záporné postavy, ale o niečo reálnejšie. Štyria protagonisti mi občas liezli na nervy, občas ma pobavili, stále však nemám z tejto dvojice filmov (krokodílov nerátam) pocit nesmrteľnej vianočnej zábavy pre celú rodinu. Bohužiaľ už nie som generácia, ktorá plne docení kritiku poznámky ohľadom nutnosti svadby do začiatku školského roka. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které nestárnou. Na které se díváte podvacáté a pořád vás baví. To není zrovna můj případ, já viděl Jak dostat tatínka do polepšovny teprve podruhé, ale umím si živě představit, že i podvacáté mne bude bavit... 100% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ne-li nejlepší, tak nejspíš jedna z nejlepších českých komedií všech dob. Tomáš Holý a František Němec jsou neskutečná dvojice - když je pak doplní dědeček, tak už se jedná o nezastavitelné trio. Brilantní! ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pokračování skvělé rodinné komedie, které rozhodně neudělalo ostudu prvnímu dílu. Povedlo se náramně a možná i lépe. Přesun ze zasněžených hor do letního prostředí, plného pískovcových skal, není vůbec špatné a opět je tu pro diváka spoustu legrace a dobrodružných scén. Oba díly patří určitě do sekce "je třeba zhlédnout před smrtí", protože tahle díla nestárnou a zachovávají si svoji kvalitu. Společně s prvním dílem vřele doporučuji. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poledňákovej komédii neoddiskutovateľne priniesol úspech Tomáš Holý. Je len málo detských hercov, ktorí dokázali byť na obrazovke takí autentickí, ako bol Tomáš. Sama Poledňáková uznala, že herci v jej filme neboli iba hercami, ale aj spolutvorcami, čo im umožnilo vžitie sa do postáv, ktoré stvárňovali. Filmu mierne ublížilo nadmerné reprízovanie, ale aj tak patrí dodnes medzi obľúbené rodinné filmy. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Druhá část dobrodružství malého Vaška, tentokrát u dědy v ničem nezaostává za předešlým dílem, snad pro lehkou letní atmosféru i lepší ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nikdy předtím a nikdy potom, už nevznikla tak svěží česká rodinná komedie. Úsměvná, okoulzující se skvlěými hereckými výkony a naprosto úžasnou letní atmosférou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

I když velryba byla skvělá, volné pokračování ji snad ve všech ohledech předčí. Dokonalá rodinná zábava a pro mne nejlepší český zástupce tohoto žánru vůbec. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Druhý díl neztrácí na síle dílu prvního, navíc zde bravurně doplňuje trojlístek hlavních postav i děda, kterého přesvědčivě hraje nedávno zesnulý Josef Karlík.***(2.10.2010) ()

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama