Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželé Mrázovi se chystají do lázní a jejich syn Petr na prázdniny k babičce a dědovi na venkov. Do zmatku a všeobecného shonu přijde matčina kamarádka Alice, která odjíždí k moři a chtěla by, aby se jí Petr postaral o psa Bleka. Přes matčin nesouhlas a potíže s autem nakonec přece jen odjíždí chlapec se psem. Radost z jejich příjezdu má především svérázný děda, který potřebuje spojence proti babičce, jež nemá pochopení pro jeho furiantské kousky. Například právě prodala jeho pušku hamižnému Plavcovi. Ten se s ní pokusí zastřelit Bleka, který uteče při procházce, ale děda Petra uklidní, protože z pušky upiloval mušku. Tím však jeho problémy teprve začínají. A nejen se psem, ale také s partou místních dětí. Jejich vůdce Jarda ho vyprovokuje, aby je svezl otcovým autem, což skončí katastrofou. Potom kluci navedou Petra, aby řekl jednomu z řidičů svážejících z polí obilí, že se mu sype zrní. Petr netuší, že jde o místního rváče a výtržníka. Muž, který byl kdysi nápadníkem jeho mámy, mu ale nakonec poděkuje, čímž naštve Jardu, který ze msty pustí Bleka z vodítka. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Tomáši Holému (Petr Mráz) se už další film natáčet nechtělo a režisérka Jaroslava Vošmiková ho tak musela nějakým způsobem přesvědčit, aby změnil názor, a ještě s ní jeden projekt natočil. Vydala se za Tomášem domů, kde ji maminka Tomášovi představila jako kolegyni z práce. V té době měl Tomáš už hodně zameškáno ve škole a když přišel domů, hned mu bylo jasné, že to není jen obyčejná návštěva. Na stole leželo něco, co až moc připomínalo scénář. Tomáš tak kolem návštěvy prošel a neměl v úmyslu se do hovoru zapojit. Vošmiková tak musela najít způsob, jak upoutat jeho pozornost. Dostala nápad, že by si ve filmu mohl zahrát se svým psem, se kterým byl evidentně naladěný na jednu notu. Nakonec se jí podařilo Tomáše nalákat na ranč „Zlámaná podkova“ v Suchdole nad Odrou, protože si chtěl zkusit zajezdit na koni. Tomáš se na statku velmi rychle rozkoukal a poté sem často jezdil, jakmile byl nějaký volný čas. A právě na cestě zpátky ze Suchdola Tomáš na nabízenou roli kývl. (HawkeyP)
  • Vladimír Kratina (Drtikol), když jel s tatrou, tak vyhodil rychlost, protože se mu to zdálo moc pomalé, a jak se řítil k místu, tak všichni utekli. On sám prý brzdil ze všech sil, což se povedlo se a zastavil, jak měl. (marhan)
  • Před natáčením se režisérka Jaroslava Vošmiková spřátelila s Tomášovou maminkou Marií. Do filmu ji dokonce přibrala jako choreografku, která se starala o všechny výstupy psa Altona. Také si zahrála roli mladší ze dvou zvědavých sousedek v okně. Toto přátelství pak trvalo celý život. (Skarface)
  • Po tomto filmu byl napsán i scénář k pokračování, který měl nést název Bouda na strýčka. Ale vedení Barrandova už pokračování nechtělo. Kopie scénaře je do dneška uchovaná a vlastní ji režisérka Jaroslava Vošmiková. (Skarface)
  • Snímek měl původně režírovat autor námětu a scénáře Antonín Máša. Byl však v nemilosti ústředního dramaturga Ludvíka Tomana, který látku svěřil méně zkušené Jaroslavě Vošmikové. (Xell)
  • Petrův (Tomáš Holý) filmový pes je rasy Velšteriér, pocházející z Walesu. V této oblasti byl používán k lovu jezevců a lišek. (JARDAHONDA)
  • Rosťa (Vlastimil Venclík) přijel ve filmu na návštěvu německým vozem Trabant 601 vyráběným mezi lety 1964-1988, Milan Mráz (Jiří Hrzán) jezdil vozem Škoda 100 vyráběným v Československu v letech 1969-1977 a Drtikol (Vladimír Kratina) Tatrou T813 S1. Všechny typy Tater se stejným podvozkem 8x8 se nazývaly Kolos s vyjímkou typu S1, která právě díky Kratinově filmové postavě získala přezdívku Drtikol. (JARDAHONDA)
  • Za natáčecí den dostávali všechny děti ve filmu 120 Kč. (M.B)
  • Představitel Drtikola Vladimír Kratina neměl v době natáčení řidičské oprávnění. (Fenk)
  • Pozorné ucho zaznamená, že od 10. minuty filmu Milana (Jiří Hrzán) začne mluvit někdo jiný. Hrzán v roce dokončení filmu zemřel a část postsynchronů za něj nadaboval Vladimír Hrabánek. (sator)
  • Natáčelo se v obci Bohuliby, Praze na Žižkově, Třebenicích a Kozolupech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Toto byl poslední český film, který Tomáš Holý natočil. Bylo mu 12 let, poté už se herectví nevěnoval. (Elisebah)
  • Bleka si ve filmu zahrál skutečný pes Tomáše Holého (představitel Petra) Alton. Do filmu měl být původně použit kokršpaněl, kterého si cvičila produkce. Nakonec Tomášova maminka poradila, že by se měli vyzkoušet oba dva psi, jak Tomášův Alton, tak i kokršpaněl. Vyhrál Tomášův pes. (Elisebah)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama