Reklama

Reklama

Planeta oceán

  • Francie Planète océan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režisérů Yanna Arthus-Bertranda, Michaela Pitiota a týmu podmořských kameramanů ze všech koutů světa vznikl ve spolupráci se společností OMEGA a za vědecké podpory Tara Expeditions. Snímek odhaluje tajemství některých z největších záhad přírody a zdůrazňuje důležitost harmonického soužití lidstva a oceánů. Planeta oceán slouží jako připomínka existence pouta mezi člověkem a přírodou, stejně jako povinnosti lidstva chránit a respektovat naši planetu. Yann Arthus-Bertrand, velvyslanec dobré vůle pro program životníh o prostředí při OSN, představil film hlavám světových velmocí na konferenci v Riu v červnu 2012. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

hippyman 

všechny recenze uživatele

hodnocení tedy zatím jen jednoho dílu... ale ve své komplexnosti velmi kvalitně zpracováno, spektakulárně doplněno a byť trochu agitačně skvěle komentováno. jednoduše vynikající dokument, který by měli vidět především ti, co jsou vůči přírodnímu dědictví naprosto lhostejní... 90% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je nutno se smířit s faktem že jde spíše o agitaci než o dokument jako takový, nicméně i tak je to dílo kvalitní, a ta agitace - byť čistokrevně jednostranná - není vyloženě hloupá ani hysterická. Vizuálně samozřejmě dokonalé, a i zajímavých informací je zde dost. (což říkám s tím že jsem prokapitalisticky založený člověk, kterého toto vede hlavně k myšlence že v budoucnu bude třeba se ne ve velkém omezovat a vracet se zpátky na stromy, ale zavést v obřím měřítku promyšelné geoinženýrství - dokument v tomto se mnou nijak zvlášť nekontradikuje, takže dobrý) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fascinující záběry jsou dehonestovány trapnou a špatně udělanou ekoagitkou. (Viděno během Challenge Tour Speciál 2015: Filmový lov.) ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pútavo nakrútený dokument, ktorý zodpovedá nielen na otázku: Odkiaľ pochádzame?, ale neúspešným varovaním pred odpoveďou na otázku: Kam smerujeme? súčasne odpovedá aj na poslednú z otázok: Kto sme? Údajne najrozumnejšia bytosť na planéte nezvládla ani vlastné rozmnožovanie a v mene kolektívneho prežitia drancuje zvyšné zdroje a znečisťuje to, čo zatiaľ nebolo zamorené. Zdanlivo nekonečné oceány tomu zatiaľ odolávajú, ale ani rovnovážne pomery v nich nebudú donekonečna odolávať samodeštrukčnej schopnosti ľudstva. Každý takýto dokument je cenný minimálne preto, že ukazuje to, čo zajtra už nemusí existovať. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborná obrazová složka, velmi dobrá hudba a komentář plný informací. Jak zdaleka nesouhlasím se všemi poplachy ekologů, o nutnosti oceánů pro náš ekosystém jsem přesvědčen už dávno. Jak přijdeme o mořský život, tak už si vážně můžeme začít tesat epitaf do nejbližší pískovcové skály. Takže mi tentokrát nevadila ani ta ekologická agitace, soustřeďující přehledně nejen hlavní svinstva lidstva vůči životu v oceánech, ale i hlavní návrhy jejich řešení. Teď jen, jestli už nebude pozdě, až se do toho konečně dáme... :-/ ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velká bezmoc a zoufalství, ani navrhovaná řešení na konci mě neuklidnily, protože jsou z říše sci-fi. Zajímalo by mě, kdo asi tak půjde říct miliardovým nadnárodním korporacím: "Hele už toho rybolovu nechte, rozvrátili jste v oceánech ekosystém." Je to čirá depka. Já se toho možná už naštěstí nedočkám, ale obávám se, že moje děti budou na mnoho druhů ryb koukat už jen v dokumentárních filmech a oceány zaplaví medůzy. A bude ještě hůř: jen pro zajímavost, v roce 1960 nás byly 3 miliardy, dnes je nás skoro 7 a půl miliardy a neustále populace lidí roste....a kdo zredukuje nás? ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Ti obyvatelé oceánů to fakt nemají jednoduchý. Jak k tomu přijde takový tuleň, když se musí tulit ke smradu z jakýchsi vypraných ponožek, nebo dokonce sardinka která tu špínu z nich dokonce chlastá. Tuhle na jaře se mi jich zželelo, tak jsem pár rybek vytáhl, osušil a nechal nahřát na sluníčku, aby se po Zimě trochu prohřáli. Jenže byli už tak nasáklé těma hnusama, co do té vody vypouštíme, že vzápětí začali hrozně smrdět, až z toho sami omdlely. Asi proto se musí permanentně koupat. Já být rybou, asi bych ze zoufalství skočil do nejbližší konzervy. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dle mého soudu patří tento dokument mezi nejlepší v přírodopisných dokumentech. Neuvěřitelně fascinující záběry kamery, kvalitní a hodnotný komentář s trochou té agitky, abychom se nad ochranou moří zamysleli a hlavně činili, ne ničili a drancovali. 100% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tématicky je takýchto dokumentov niekoľko desiatok, avšak tento je podaní fascinujúco a pútavo. Skôr, ako náučný film to berte ako varovanie. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Úprimne, hneď z úvodu som mal v tomto dokumente problém so štýlom rozprávača. Chvíľku mi trvalo, kým som si zvykol. Časom si ma však Planet Ocean získala a som tomu rád. Podobné dokumenty by mali ísť do sveta. A šíriť ich. Osobne mi najviac imponovali záverečné návrhy riešení. Ale všetci vieme, že od stola sa ľahko kričí a skutočné riešenia sú na dlhé lakte. "Rio de Janeiro. Ako inde na svete, aj tu sme postavili kolos, symbol večnosti. Akokeby nás mal ochrániť. Zamyslene hľadí na oceán, ale čo pre nás môže urobiť? Nezachráni nás žiadne náboženstvo, žiadna viera. Nemáme čas ďalej veriť vo svet raja. Vidieť budúcnosť a pripraviť sa na ňu nám umožní len naša inteligencia. Ešte môžme zmeniť smer..." ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

U takových dokumentů stejně jinak nejde hodnotit než plný počet. Ty velký lodě na lov by se měli vyhodit do vzduchu a byl by klid. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě opět mrzí ten agitační ekologický apel v závěru. To nemůžou nechat diváka, aby si dal dvě plus dvě dohromady sám na základě právě zhlédnutých záběrů s patřičným vše vysvětlujícím komentářem a uvědomil si, kam v důsledku počínání lidí naše zázračná planeta „Oceán“ spěje? Záběry na nejrůznější mořské živočichy a jejich nikdy nekončící snahu přežít jsou fantastické. Co se týče vypravěče, viděl jsem originál a s Joshem Duhamelem jsem problém neměl. Jen nemusel mít slovní komentář tak často tendence ke klišé, to ovšem není jeho chyba. ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatný a zároveň velmi znepokující film. Po shlédnutí jsem si začal uvědomovat všechno to akutně hrozící riziko, k tomu také byl film natočen. Splnil naprosto účel a doufám, že dokáže přesvědčit na té konferenci hlavy států, že se jedná o bezprostřední ohrožení, a že je potřeba zakročit!!! ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania som menil názor na konečné hodnotenie. Najpr som chcel udeliť 3* za kvalitné zábery, ale bral som to ako bežný dokument. Po polovičke som chcel udeliť 5*, akože výborny dokument, ale znechutili ma tie moralisticke reči okorenené na záver radami a toho som už presýtený. Kto najviac zasiera planétu? No predsa svätá trojica USA, Británia a Francúzsko. Najprv nech si upracu doma a potom sa strajú o iných. Zmienili v dokumente Brazíliu, Panamu, Čile, Mauretániu, Japonsko, Kóreu a kadekoho, len akosi zabudli na západnu európu a severnú ameriku. Samozrejme najviac si zobrali na starosť miliardovu Čínu, ktorá zásobuje polovičku populácie. Kde by bola vyspelá európa s amerikou bez tej lacnej pracovnej sili, ktorá im všetko lacno zabezpečí? Naši civilizovaný kolegovia z divokého západu natrepali hromadu jadrových bômb do oceánu a zamorili ovzdušie. Samozrejme žiju vysoko nad možnosti planéty a to tak, že ak by tak chceli žiť všetci, potrebovali by sme aspoň päť planét. Dúfam, že hlúpy slovania so strednej európy si teraz budu lámať hlavu ako šetrnejšie žiť, aby zachránili planétu. Problém je za atlantikom a nie chudáci v afrike, čo majú holé zadky, alebo zkrachovaná južná amerika. Číňanov je viac ako američanov spoločne s obývateľmi EU, takže treba nakŕmiť hladné krky a okerem toho mám pocit, že na ních stojí hospodárstvo a ekonomika celej EU, aby sme sa tu akože dobre mali. Niekto by sa tu mal zobudiť a uvedomiť si, že hlavný Ekoterorista su USA!! Žial oni hladajú hovno, ktoré majú pod nohama a ostatný zaslepene spoločne s nimi. Nič to nemení na tom, že planéta ma ťažký zápal pľúc a my ju nútime behať maratón. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument si to uplně nezaslouží, protože je z nich v topce asi nejlepší. Ale to už je docela na poblití ty propagantistické eko dokumenty. Co mne na tom nejvíc štve je, že ty obrázky jsou prostě nádherný, ale argumenty nula nula nic. Neříkám, že se k planetě Zemi chováme ideálně, ale neuměl by mi to někdo vyargumentovat informačně a bez emocí? Šílený byl voiceover Joshe Duhamela, ještě že to šlo přepnout na noname českou dabérku, která byla o 100% lepší. Kdo moc nefandí ekologii a kydání si hnoje na hlavu za něco za co nemůže, nemusí, tak ať si to pustí bez zvuku a k tomu nějakou pěknou hudbu, bude to lepší zážitek. 5/10 ()

wampilenka odpad!

všechny recenze uživatele

Děsivě krásně natočená propaganda. Jakmile se na scéně objevil predátor, zazněla dramatická hudba. Oproti tomu plachtění býložravého rejnoka, který žije v symbióze s malými rybičkami, doprovázela hudba jásavá. A tuto symbiózu nazvali tvůrci filmu podmořskou !solidaritou!. Ehm. Horší ale než masožravá ryba je člověk. Přesněji, rybářskou vesnici hlas vypravěčky ještě toleroval, ale velkoměsto už ne. Lidé si prostě dovolili moc, když slezli z těch stromů. To jsem ještě netušila, jakou třešničku film na závěr nabídne: vzdejme se náboženství, stejně nás nezachrání, zachrání nás jedině naše inteligence. Krom toho, že to tvrzení je blbost, je to ještě pokrytectví: Hodinu a půl jsou na nás chrlena dogmata enviromentalismu a pak toto. Koukat na to příště, tak jedině s vypnutým zvukem, případně si k tomu místo původního znění pustím nějakou oblíbenou hudbu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Bertrand mě potěšil už s Home, kdy mi ukázal planetu z naprosto jiného úhlu než ostatní dokumentaristé. Planety Oceán je logicky věnována pouze mořím, nicméně jsem musel při sledování seznat, že tak poučný dokument jsem asi nikdy neviděl. Akorát mě ta voda až tak nezajímá, takže plný počet z toho nebude. 90% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uzasne zabery, ktere musi nadchnout kazdeho divaka! Je nutne, aby podobne dokumenty nadale vznikaly, i kdyz jen malokdo (ci spise nikdo) muze neco zmenit. Verim, ze kdo se o ekologii ci rybylov vice zajima, v dokumentu nenajde temer zadne nove informace. Pusobive to je ale velmi! ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Asi nejhorší dokument, ktrej jsem kdy viděl. Kdyť pořád jen brečel! Byl to hnus. " Udělejte z 1% chráněnýho oceánu 20%, bude to žůžo a každej z vás to dokáže" a další SRAČKY. Nebo mě pobavilo "Zabíjíme sardinky a proto umřeme až je všechny vyzabíjíme" Božínku co budeme dělat? Už jsem strachy posranej. Chápu třeba globální oteplování,ale stejně, co nám je do toho? Oukej za dalších 100 let se země oteplý o nějakejch dalších 5 stupňů. A koho to kurva zajímá, když už budu dávno po smrti? Tohle je vážně zbytečnej dokument pro zelený človíčky co se hned vydaj zachraňovat oceán tim, že nebudou jezdit autem a přestanou žrát sardinky. TLESKÁM třeba nějakou dutou hlavu přesvědčíte, ale pro mě to byla sračka. 1* za pár hezkejch záběrů, toť vše. ()

Reklama

Reklama