Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 2 (2006) (série)


Sittafordská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Sittaford Mystery (více)

Obsahy(1)

Propukne sněhová vánice a slečna Marplová je nucena najít útočiště v Sittafordském sídle. Když je později majitel domu nalezen zavražděn ve svém pokoji, začne slečna Marplová případ vyšetřovat. (Viasat)

Recenze (41)

Kulmon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám s tímto zpracováním problém, protože pokud mě paměť nešálí, tak tenhle film je úplně o něčem jiném. Dokonce ani slečna Marplová se v knize nevyskytuje. Zůstal tak asi jen motiv vraha ujíždějícího na lyžích... ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před chvílí jsem se rozčilovala u Chimneys, že změnili úplně děj, což je i tenhle případ, ale přes to je Sittafordská záhada jedna z mých nejvíc oblíbených Marplových. Mám ráda takové ty zapadlé domky, uzavřenou skupinu lidí, tajemství z minulosti apod. Filmu hodně pomáhá opravdu hmatetelné jiskření a skvělá chemie mezi Emily a Charlesem, potom ještě "stará" představitelka Marplové Geraldine McEwan, kterou oceňuju čím dál víc ve srovnání s její nynější představitelkou, a v neposlední řadě velmi dobrá kamera i ucházející hudba. Po Bertramu můj nejoblíbenější díl. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jeden díl slečny Marplové, který se mi líbil, ale nejjvětší zásluhu na tom má překvapivě (no, možná ne překvapivě, je to to nejlepší na celém filmu) kamera. Jé, to jsem si zamlsal... Jinak zbytek je dost o ničem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zcela překroucený příběh, kamera tak afektovaná a plná bezúčelných hrátek, které mají asi vypadat děsně umělecky, že to většinu filmu spíš rozptyluje, taky zbytečně mnoho digitálních efektů, celkově poměrné zklamání. Jediný důvod pro shlédnutí jsou tradičně slušné herecké výkony, ale to je asi tak všechno. Celkový dojem: 65% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samotnej slečny Marplovej síce v tomto diele nebolo veľa, iba keď na záver, len tak mimochodom, odhalila kto je vrah. Hneď od začiatku ma fascinovalo fantastické herecké obsadenie počínajúc skvelým Timothy Daltonom, cez môjho obľúbenca Jamesa Wilbyho až po Michaela Brandona a Jamesa Murraya. Príbeh veľmi zaujímavý, podtrhnutý výbornými hereckými výkonmi, v ktorom som sa ani chvíľočku nenudila a s napätím som čakala kto bude tým obávaným vrahom :-) V tomto prípade nemôžem inak ako dať 5 hviezd, bol to skutočne skvostný diel :-) !! ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl sice nemá s předlohou od Agathy Christie mnoho společného, ale kdo to neví nebo kdo předlohu nečetl, tak nepozná nic, protože zápletka je zamotaná stejně tak, jako od Agathy. Začátek je sice trochu pomalejší, ale atmosféra zapadlého hotýlku a Sittafordkého sídla spolu se sněhovou bouří mě pohltila a dá se říct, že na konci jsem byl i nadšený. Na tomto dílu je patřičně znát rukopis režiséra Paula Unwina, jehož předností je vynikající kamera. Diváka tedy čeká podobné kouzlo kamery, které nabízela již epizoda s Herculem Poirotem: Pět malých prasátek. Scénář nabízí napětí, mnoho postav a jmen, i několik kouzelných dialogů (např. mezi Emily Trefusisovou ležící ve vaně a Charlesem Burnabym) a také několik vtipných míst. S upravováním knižních předloh mám většinou problém, ale v tomto případě to filmu neuškodilo a celkový výsledek hodnotím pozitivně. Také je na místě pochválit povedené české znění. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s Mrtvolou v knihovně asi nejhorší z dosavadních dílů (jsem v jejich polovině), který jsem viděla. A to "Body in the library" aspoň mělo zajímavý závěr, i když jinak nudilo naprosto stejně, citelně znát byla absence nějakého hezkého a sympatického chlapa (ne, Timothy Dalton se mi opravdu nelíbí, už od doby, kdy si "střihnul" Caesara v Kleopatře) a cokoliv dalšího bych napsala by byl spoiler. Snad jen, že knihu jsem nečetla, a tak nemám s čím porovnávat, ale ani tak mě to vůbec nenadchlo... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem znalec knižní předlohy a to je zřejmě v tomto případě velká chyba. Člověk není neomylný tvor. Přesto všechno se mi tu ta stará čmuchalka zdála jaksi do počtu. Jako by tu ani nemusela být. Nicméně, díky svému dokonalému úsudku všechno rozlouskne jako skořápku ořechu. Po shlédnutí dalších a dalších dílů o této staré dámě se stále více utvrzuju v přesvědčení, že Agatha Christie byla geniální spisovatelka a skutečná královna detektivek. Ještě mám menší výhradu k tomuhle dílu, ale třeba je to jen můj pocit. Zdálo se mi, že tu všechno bylo překombinované, ale je docela možné, že tvůrcům křivdím a on to byl záměr. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha Christie rozohrava dalsi zo svojich pribehov, kde je mnozstvo ludi situovanych do uzavreteho priestoru, dojde k vrazde a kazdy moze byt vrahom, klasika. Tato adaptacia vsak bola dost slaba a nicim zaujimava. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výtečný díl, dobře zpracovaný, dobrá zápletka, trochu mysterióznosti, dobří herci a pěkné zakončení. Po včerejším špatném Poirotovi zase návrat do normálu. Zde mi přijde trochu přehnané, že je Marplová v podstatě celou dobu mimo hru a nakonec vše odhalí, to je nesmyslné. ... Egyptská kletba, duch, zlatý škorpion, kandidát na předsedu. ... Rozhodl jsem se, že se změním. Začnu lidem odpouštět. :D ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpracování další, původně neparlovské detektivky dopadlo asi nejhůře ze všech dílů. Ale dobrá zábava je to pořád a klasická anglická detektivka jak má být také a tak asi není co řešit. Herci jsou skvělí a tvůrci se holt snaží jet v zajetých Poirotových stopách. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nevím, už si moc knihu nepamatuji, navíc detektivky od Agathy Christie bývají dost spletité, ale myslím, že v románové předloze byl vrah někdo jiný a šlo tam o úplně něco jiného... ale jinak dobrý... ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Tipická Agatha Christie, kde sa v krátkom časovom horizonte, na uzavretom priestore (zlé počasie bráni nejakým presunom postáv) udeje vražda a takmer každý je podozrivý. Záver je samozrejme ťažko predvídateľný (ako to už u Agathy býva:), ale aj napriek tomu nie je film ničím extra zaujímavý (snáď len tým, že sa v ňom objaví aj Dempsey:)). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľká politická zápletka a nakoniec po dosť dlhom čakaní je z toho obyčajná malá vražda. Marpleová nič nevyšetruje, takmer ničoho sa nezúčastňuje a na konci vytiahne z rukáva celé riešenie. Vyzerá to zvláštne, ale aspoň to vyústenie dáva zmysel, je dávkované po vrstvách a pridal sa aj zvláštny mysteriózny záver, ktorý nech si každý vyloží po svojom. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S02E04. Po lehce halloweenskem a carodejnickem dilu "Cukani v palci" (S02E03) dostavame tentokrat trosku duchariny. Opet se jedna o zapletku z minulosti, jejiz dusledky ovlivnuji soucasne zivoty postav. Tentokrat je v popredi kandidat na premiera, kapitan Trevelyan. A jak se ukaze, politici jsou vsude stejni, vsichni maji nejake ty krivdy nebo kostlivce ve skrini :) To, ze pribeh pry nema s puv. knihou od Agathy nic spolecneho, mne osobne nyni nevadi - necetl jsem ji. Podle me to bylo vymysleno vkusne a cele se to navic odehrava v hezke, snehem zapadene atmosfere, v malem hotylku, kde skoro nic nefunguje a navic se zde sejde parta ruznorodych lidi. Problem mam s tim, ze jak postupne zjistuju, skoro kazda druha Marplova v teto serii ma velmi vratkou detektivni linku. Ano, vsechno do sebe krasne zapada, Marplova uvazuje logicky a nemyli se. Ale vsechno je to jen jeji tvrzeni. Spousta veci by nesla asi dokazat, a tak to autori resi bud tim, ze vrah provede nejaky kiks, diky kteremu ho dopadnou nebo je potrestan, anebo se sam prizna. Tady je to kus od obojiho. Bohuzel nabyvam dojmu, ze to je zamer. Chybi mi v tom zkratka vic dukazu. Navic kdyz jsme u dukazu....tohle se myslim odehrava cca v r. 1951, cili uz v dobe celkem rozvinute kriminalistiky. No a i kdyz chapu, ze je tu to omezeni "odriznuteho hotylku", neni tu policie ani dostupna technika, tak - "Pane rezisere!!!" - vrah saha na zapalovac, na nuz, na sosku skorpiona...div jim neudelal jeste otisk palce na sklo.... Mozna uz nevedeli, jestli dukazni a laborantskou praci maji nejak zaclenit do deje nebo autori predpokladaji, ze by se to pri dalsim vysetrovani samozrejme udelalo, ale ja jako divak koukam na detektivku, kde se vpodstate kasle na daktyloskopii ad. metody. Nasi tvurci "Dobrodruzstvi kriminalistiky" by jim asi rekli svoje :) Presto se mi na to velmi dobre divalo. Necham tedy asi lepsi hodnoceni, nez se z me recenze muze zdat. ()

Reklama

Reklama