Reklama

Reklama

Tygr a drak: Meč osudu

(festivalový název)
  • Čína Wo hu cang long 2: Qing ming bao jian (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Yu Shu Lien se po dlouhé době vrací do domu rodiny Tche, aby zde vzdala poctu muži, který ji vychoval. Na dům však zaútočí Hades Taj, aby se zmocnil meče Zelený osud, který zde opatrují. Yu Shu Lien svolá na pomoc bojovníky Železné cesty, aby společně meč bránili. Mezi nimi přichází i Mlčící Vlk. Yu Shu Lien se tak musí utkat nejen s bojovníky Hades Taje, ale i se svými city. (Tamten)

(více)

Recenze (66)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V skutočnosti to nie je až také blato. Samozrejme, geniálnemu Tigrovi a drakovi to nesiaha ani po členky, ale keď sa oslobodíte od porovnávania, vyvstane pred vami celkom príjemné kung-fu dobrodružstvo, ktoré napodiv viac funguje v romantickej dejovej línii než v bitkách s priemernou choreografiou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $85miliónov║Tržby USA ║Tržby Celosvetovo $38,658,000▐ dosť zbytočné pokračovanie, ktoré by si jednoznačne želalo aspoň zručnejšiu réžiu, lebo všetko tu je tak samoúčelné a povrchné /50%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První díl mě také nezaujal, takže k druhému přistupuji obdobně. Super je, že stopáž je o půl hodiny kratší, což znamená méně love story, romance, a létání tedy vše, co nesnáším rapidně ubylo, prostor tedy dostává více akce, která sice není příliš úchvatná a koule rvoucí, ale choreograficky pestrá se zajímavými lokacemi a Donnie je zkrátka Donnie, ten nezklame nikdy a všechny jeho souboje jsou highlightem filmu. Kdyby Wu-xia zmizela úplně jdu i výš. Zábavná trojka.65% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Béčkové pokračování legendárního Tygra a draka, kterému chybí prakticky všechno, co dělalo originál úchvatným. Pryč je poezie, dechberoucí souboje, silný milostný (dvoj)příběh, výborná hudba. Tohle se fakt nepovedlo. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Tygra a draka je celkem koukatelná čínská verze Pána prstenu, Sedmi statečných a ještě jednoho filmu, na jehož název si nemohu vzpomenout. Žen Šen a Šu Lin se vrací a za pomocí táhel i v pokročilém věku přeskakují střechy buddhistických chrámů i vzdálené vrcholky hor. A nejen to! Zde sehraje tentokrát hlavní roli měděný meč s pokročilou korozí (takže zelený - pozn. autor pro ty pomalejší), no a to víte, takový artefakt, se musí chránit. Tolik k zápletce. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodný Tiger a drak patrí medzi najlepšie filmy, aké som vôbec videl, vo svojej dobe výrazne ovplyvnil môj pohľad na svet filmu a raz za čas si ho s radosťou pozriem. A tak som samozrejme na toto pokračovanie bol celkom zvedavý, ale moc som mu neveril, predsa len s výnimkou pár slávnych mien v obsadení a na poste režiséra to už od začiatku zaváňalo béčkovitosťou a minimom ambícií a navyše niektoré filmy by pokračovanie ani mať nemali a presne tak to aj dopadlo. Dejovo sa to až príliš snaží podobať na pôvodný film, hlavne prvá polovica ho miestami kopíruje až zbytočne moc, ale v podstatne priamočierajšej a béčkovejšej podobe, pričom ma to na moje prekvapenie ani moc nezaujímalo, dej ma vôbec nedokázal vtiahnuť, ale aspoň mi prišiel nadmieru svižný, ubehlo mi to príjemne rýchlo a občas sa objavil aj nejaký moment, v ktorom som ucítil aspoň tieň čara z pôvodného filmu. Po akčnej stránke nie som sklamaný, ale ani výraznejšie spokojnejší. Je jej tu možno až zbytočne moc, ako by si tvorcovia neuvedomovali, že čaro pôvodného filmu nebolo ani zďaleka v bojových scénach, aj keď aj tie boli dokonalé. Na súbojoch musím pochváliť, že nie sú až tak veľkolepé a prehnane digitálne, ako je to v moderných čínskych wu xia zvykom, ale viac sa držia pri zemi, sú celkom pestré a ani choreografia a strih nie sú najhoršie, len jednoducho im chýba nejaká výnimočnosť a predsa len stále aj trochu kvalitnejšie, menej umelé prevedenie. A tak síce ani jeden súboj nemôžem skutočne pochváliť, ale najlepšie sa mi pozeralo práve na tie najkomornejšie a najobyčajnejšie súboje, v ktorých sa stretli len dvaja protivníci v interiéri. Herecké obsadenie je už na tom lepšie, Michelle Yeoh si zopakovala najlepšiu úlohu svojej kariéry a partnerom je jej samotný Donnie Yen, len škoda, že ich postavy mi v tomto príbehu ani neprišli moc zaujímavé a navyše vôbec medzi nimi nefunguje chémia. To isté platí aj o druhom páre, ale ten aspoň zachraňuje Natasha Liu Bordizzo, ktorá mi prišla veľmi sympatická a z celého filmu ma bavila asi najviac. A veľkým sklamaním je Jason Scott Lee, ktorého inak rád vidím, ale do takéhoto filmu sa ani trochu nehodí. A čo sa týka réžie a technickej stránky, rozpočet pravdepodobne nebol najväčší, čo sa podpísalo na menšej výprave a slabších efektoch, ale aj tak mi lokácie a vizuálna stránka v rámci žánru celkom vyhovovali a navyše ani tá akcia nebola najhoršie zvládnutá, ale tá atmosféra a umelecká hodnota pôvodného filmu je na nulovej úrovni, takže v tom najdôležitejšom Yuen Woo-Ping úplne zlyhal. Takže nie som sklamaný, lebo presne toto som aj čakal. Nebolo to zlé, v rámci žánru posledných rokov toto pokračovanie na ten obstojný priemer aj celkom stačí, ale predsa len pôvodný film bol po všetkých stránkach o niekoľko tried ďalej. 62% ()

konous 

všechny recenze uživatele

Mnohem zajímavější než jednoduchá stavba příběhu o dobru a zlu tu jsou příběhy/flashbacky jednotlivých postav. Vztahy mezi nimi ať už romantické, rodinné či pouze přátelské tahají průběh děje dopředu. Bojové situace jsem si vlastně taky docela užil a i když po logické stránce je to vše hrubě nevěrohodné, neřeším, protože o tom Tygr a drak nikdy nebyl. Fajne pohádkové pokračování. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tygr a brak. Že se tento film z (ko)produkce Netlfixu stěží vyrovná opěvovanému originálu, se dalo čekat. Tygr a drak ostatně dodnes zůstává poměrně výjimečným počinem, ačkoli čínské filmaře rozhodně nelze vinit z nedostatku snahy na jeho fenomenální úspěch navázat. Smutné ale je, že Meč osudu i přes účast hereckých hvězd a režijní vedení tvůrce řady vybroušených žánrových klasik působí jako sotva průměrný počin i v kontextu řadové produkce dnešní Číny a Hongkongu. Zatímco pochybnou fotografickou kvalitu snímku, která spíše než velkolepé filmové podívané odpovídá maďarské pornografii (viz uměle vypadající CG lokace, nehezký color grading a velmi lacině vypadající 'bloom effect') ještě můžeme omluvit s poukázáním na zřejmě chudý rozpočet, pro průměrné bitky, nepřirozené herce a děsivý scénář se důvody, proč přivírat oči, hledají těžko. Ani v bojových filmech, kde se na divácké atrakce klade větší důraz než na sofistikované vyprávění, přece nebývá běžné, že postavy zničehonic zásadním způsobem mění své sympatie a antipatie a už dlouho jsem neviděl, že by někdo od diváků čekal, že budou truchlit nad smrtí "hrdinů", kteří se na plátně či obrazovce mihnuli na několik sekund. Místo epického wuxia dobrodružství tu holt máme epický fail. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Néé, proč to natočili?! Pokračování o Zeleném osudu? Tygr a drak je naprosto legendární film s wuxia tématikou, měli to nechat u ledu! I tak je pro mě Michelle Yeoh nesmrtelná královna bojových umění. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Standardní čínštinu nahradila angličtina a tady Netflix ztrácí s pokračováním první body. Příběh je velmi přímočarý a vykrádá první film. Tentokrát chce pro sebe meč Zelený osud (Green Destiny) získat Hades Dai. Michelle Yeoh (Yu Shu Lien), Donnie Yen (Silent Wolf / Meng Si Zhao), Natasha Liu Bordizzo (Snow Vase) a Harry Shum Jr. (Wei Fang) jako páry nefungují, protože chybí citové vzplanutí. To nejlepší z úst Yu Shu Lien: "All this for a sword. Code, duty, honor. Excuses for bloodshed, all of them. That is why I left it behind." ("Tohle všechno pro meč. Kód, povinnost, čest. Všechno to jsou výmluvy pro krveprolití. Proto jsem nechala tenhle život za sebou.") a "I believe there are things worth fighting for." ("Věřím, že existují věci, pro které má smysl bojovat."). Woon Young Park (Thunder Fist), Chris Pang (Flying Blade), Darryl Quon (Turtle Ma) a JuJu Chan (Silver Dart Shi) se představí jako bojovníci, kteří mají smysl pro čest a spravedlnost. Jason Scott Lee (Hades Dai), Roger Yuan (Iron Crow), Veronica Ngo Thanh Van (Mantis) a Eugenia Yuan (Blind Enchantress) jako záporné postavy dostanou velice málo prostoru a při tom by bylo o čem vyprávět. Eugenia Yuan je dcerou Pei-pei Cheng, která hrála Nefritovou lišku (Jade Fox) v Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) a vyhrála cenu Hong Kong Film Award v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Délka snímku není uvedena přesně, protože je ve skutečnosti 100 minut. HODNOCENÍ 60% (Netflix) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

S tímhle se prostě nedá prosadit na americkém trhu, ani v Asii. Sice je fajn, že akční choreografie jede na plný plyn OST fakt kvalitní, kameraman je zjevně fanouškem mistrů jako Peter Pau (protože má jejich postupy v krvi), nicméně film se topí na zkratkovitém minimalistickém scénáři i na poměry třídy B. Takový potenciál to mělo, režisér, choreograf, hlavní hvězdy, bylo to pohřbeno laciným vzhledem, efekty. I přesto všechno mohl film zachránit lepší skript, propracovanější dialogy. Navíc přece jen je trochu nepřirozené použití angličtiny, byť to mluví původní herci, to se do tohoto druhu filmu nehodí. Výsledek, těžké béčko pro fanoušky Donnieho, Michelle. Doufejme, že tento model tvorby filmů se neujme, hlavní herci natočí něco lepšího (stejně tak režisér), bylo by fajn, aby Natasha Liu Bordizzo zakotvila v ranku akčních hrdinek, těch není nikdy dost. ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Z recenzí i komentářů je patrná silná glorifikace prvního dílu a dojem, že Meč osudu na jeho pověsti pouze parazituje. Takové srovnání stojí na poněkud chybném předpokladu, není totiž nutné, aby všechny díly (jakékoliv) série fungovaly stejným způsobem. Pro dvojku je srovnání se „skvostným originálem“ nejen zbytečně konzervativní, ale i likvidační. Takto nevyrovnaný souboj totiž nemůže vyhrát. Stačí vedle sebe postavit jména Ang Lee (režisér prvního filmu) a Woo-ping Yuen (choreograf prvního, režisér druhého). Oba jsou zástupci naprosto odlišných tradic. Na straně jedné (první díl) jsou bojové scény v pozadí a (primárně) pomáhají formovat tematickou rovinu filmu. Lee se také snaží rozkládat způsob, jakým je wuxia akce tradičně vytvářena (jejich extrémním zpomalením, zaměřením se na ženské hrdinky). Na straně druhé pak máme tvůrce, pro kterého jsou bojové sekvence centrálním bodem filmového systému. Od svého debutu se je snaží posouvat dál, jak choreograficky, tak režijně. Nepřistupuje k žánru zvenku, rozkladem tradic (jako Lee), ale posouvá ho kupředu zevnitř, skrze jejich aktualizaci a naplňování (k nejvýraznější reflexi žánrových schémat se dostal ve Zrození legendy). Takže ono negativní přijetí je spíše spojeno s přechodem od „vysokého“ k „nízkému“, konkrétněji tedy od uměleckého filmu -> k filmu žánrovému. // Samotný Sword of Destiny je pak skvělý film, ve kterém nejsou charaktery definovány psychologií, ale bojovou specializací. Yuen dovedně variuje akční scény (jiná prostředí, počty nepřítel, specializace), precizně jimi rytmizuje vyprávění a vede diváckou pozornost tam, kam potřebuje. Vynikající žánrovka. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Ucházející úvod, ne moc zábavnej střed, slušný finále. Bohužel to ale celý působí hodně rozporuplně a neúplně. Pro mě osobně už jenom díky soundtracku, kterej ač v jednu chvíli perfektně funguje, v druhou laciností navozuje husí kůži. Příběh je navíc strašně zkratkovitej, rychlej a nenabízí moc prostoru pro žádnou z postav. Co mi vadilo, byla i angličtina, která se sem prostě vůbec nehodí. Pokud se to ale řeže, mlátí a hroutí, konečně to diváka chytne a nepustí, souboje jsou choreograficky parádní, nápaditý, mají švih a styl, jsou podpořený jak skvělou kamerou, tak střihem (což je pro asijskou kinematografii typický (ač to oproti originálu zrovna asijský neni)), ale mohli přidat na brutalitě (fight na ledě!). Ve výsledku to ostudu původnímu filmu vyloženě nedělá, nemůžu se ale zbavit dojmu, že s ním Sword of Destiny nemá moc společnýho (krom Michelle Yeoh). Kdyby na to ovšem časem navázal seriál, jako pilot by Sword of Destiny obstál bez problému. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy snad ani nepotřebují pokračování. Tygr a drak je jedním z nich. Ně, že by to bylo špatné, ale je to spíš zbytečné. Není to tak výpravné, původní film je prostě klasika. Neznamená to ale, že by tam nebyly dobré bojové scény. Některé jsou parádně udělané. Zaujala mě ta v hostinci nebo na zamrzlém jezeře. I obsazení je slušné. "Pojď do temnoty." ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Melodrama na drátech, druhá část. Fanouškům prvního dílu se zdá méně úchvatným a docela béčkovým. Michelle Yeoh totiž kapku zestárla a její rozněžňování již na roztoužené snílky s citlivou dušičkou motýla Emanuela nemá takový vliv a Donnie Yen je bohužel víc hetero. To se pak dá pochopit. Ve skutečnosti je to téměř to samé poletování, romantizování a lehké filozofování jako minule a ke všemu tomu fantasy kung-fu Woo-ping Yuen přihodil i mozkomora z Harryho Pottera. Ani lepší, ani horší. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zbytečný doplněk filmu, který svého času probudil vášeň pro čínské fantasy bojovky. Druhý díl je na první pohled klasické "kazetové" pokračování, které nijak nerozšiřuje původní příběh. Na druhou stranu ho režiroval Woo-ping Yuen, takže o parádní bitky není nouze a že jich tu je požehnaně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Oproti duchovně-milostnému originálu je tohle telenovela s kýčovitými scénami i promluvami a žel ani ty souboje nejsou nějak extra natočené, pokud pominu ty tanečky v prachu či sněhu a výraznou dopomoc počítačovými triky a různými lanky. Celkově velmi nevěrohodné a ty motivace postav tak přehnaně patetické, až to někdy vypadá jako parodie. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Překousnu lítáni ale vadilo ale podle mě to bylo lepší, příběh byl zajímavější a celé to bylo takové svižnější sice nejsem ohromen ale určitě lepší jak jednička. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čínský film s čínskými herci o čínském kung-fu odehrávající se ve středověké Číně a... mluví se v něm anglicky. Tohle je už od samého začátku tak strašlivě špatně, až je mi z toho špatně, konkrétně na blití. Kvůli podobné zhovadilosti jsem nikdy neviděl (a nikdy vidět nechci) Fridu, na kterou jsem se přitom kdysi dost těšil. Tady jsem udělal výjimku kvůli mojí srdcovce Tygr a drak z roku 2000. A nelituju, i když moje uši dost trpěly. Film s jednoduchým a vcelku předvídatelným příběhem po vzoru klasických "pohádkových" kung-fu filmů, s poněkud televizním vzezřením (Netflix), ne tolik epický jako Tygr a drak, ani tolik výpravný a poetický jako třeba Hrdina, vezoucí se samozřejmě na vlně popularity svého předchůdce a opakující i některé jeho modely, ale epický a výpravný víc než dost, nabitý parádní baletně-bojovo-trikovou akcí a obsazený spoustou sympatických herců s Michelle Yeoh v čele. Klidná kamera, (pří)jemná hudba, estetický vizuál. Hezkým čínským ženským to při řežbách moc sluší a jejich kung-fu kreace jsou šmrncovní, ale i chlapi jsou vesměs sympaťáci, včetně záporáků. Báječná, řemeslně dobře zmáknutá relaxačka, které bych dal jistě plný počet, kdyby se v ní originálně šprechtilo mandarínsky nebo kantonsky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tygr a drak byl filmový epos se vším všudy a asi málokdo čekal, že by se k němu béčkové pokračování mohlo byť jen přiblížit. A taky že nepřiblížilo. Vlastně se jedná o klasické wuxia béčko, které Čína chrlí jak na běžícím pásu a s předchozím dílem to mnoho společného nemá, pokud nepočítám zelený meč a postavu Shu Lien. Choreografie soubojů, o kterých by to tedy mělo být především, má kolísavou kvalitu a místy je vidět, jak moc jsou strojené, hodně se tu kecá o ničem a dojde i na několik nejkýčovitějších žánrových záběrů, které se sice mohou chlubit nádhernými exteriéry, ale mě tady vadily, protože působily strašně účelově. Herecky celkem fajn a potěší i pár hezkých Asiatek, ale ani ony nestojí za to, aby se k filmu v budoucnu vrátil. Průměr. 50% ()

Reklama

Reklama