Reklama

Reklama

Tygr a drak: Meč osudu

(festivalový název)
  • Čína Wo hu cang long 2: Qing ming bao jian (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Yu Shu Lien se po dlouhé době vrací do domu rodiny Tche, aby zde vzdala poctu muži, který ji vychoval. Na dům však zaútočí Hades Taj, aby se zmocnil meče Zelený osud, který zde opatrují. Yu Shu Lien svolá na pomoc bojovníky Železné cesty, aby společně meč bránili. Mezi nimi přichází i Mlčící Vlk. Yu Shu Lien se tak musí utkat nejen s bojovníky Hades Taje, ale i se svými city. (Tamten)

(více)

Recenze (66)

M1k9 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak zlé, vlastně to bylo dobré. Tygr a drak má tak fantastickou atmosféru, že to samo o sobě stačí k solidnímu béčku. Každý fanoušek jistě přihodí i něco navíc. 8.5/10 ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Prijemne, hoci nie rovnako uspesne pokracovanie legendy. Donnie i Michelle opat po boku je pre zainteresovaneho divaka pohladenim. :) Velmi pekna vyprava, pribeh a dalsia romanticka linia. Odmysliac si prvotny velkolepy projekt je tento film aspon uspokojivym pokracovanim deja. A pre mna i viac nez to. Sklamanie sa nekonalo. Naviac Natasha Liu Bordizzo je okotesiacim hereckym prekvapenim. ()

rukay 

všechny recenze uživatele

Zvláštní filmový zážitek, už proto, že v kinosále jsem, krom několika čestných výjimek, byl pouze já a jinak samí Číňani. Dalo to ještě více vyniknout kulturním a filmovým rozdílům, zejména ve chvílích, kde se diváctvo doslova řezalo smíchy nad dialogem, který mne osobně nijak zvlášť vtipný nepřišel. I přes těchto pár drobných problémů u mne ale převládá celková spokojenost. Je vidět, že čínská filmová produkce už není jen produkcí sama pro sebe, ale snaží se více přizpůsobovat i konzumentům z jiných zemí. Postavy jsou tady výrazně odlišené, každá něčím typická, není problém se v nich orientovat. Jejich motivace se ale vysvětlují tradičně - zkušeností či prožitkem z minulosti. Na hollywoodskou erotiku je třeba také zapomenout úplně - vztahy ústředních charakterů jsou de facto platonické. Příběh je hodně lineární, bez odboček či výraznějších vedlejších dějových linii. Ostatně ve slabých 96 minutách by ani nešlo najít čas. Osobně mne velmi potěšilo několik zajímavých detailů kamery, navíc okořeněných velice slušnými digitálními efekty. Komu se líbil, dnes již kultovní, Ip Man (4****), toho druhý díl Tygra a draka neurazí. Lokace jsou barvité, a kromě opravdu mála těch kulturně-filmových podivností zůstává vše i pro neznalého našince dobře srozumitelné. Velice silný 3*** průměr, kterému k lepšímu zisku scházela jen méně uspěchaná stopáž. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k faktu, že nejsem fanouškem původního filmu Tygr a Drak, nejsem v zásadě ve výsledku tak zklamaný jako příkladně někdo, kdo původní film miluje. Mě se Tygr a drak líbil, to zase jo - na naše poměry to bylo něco neotřelého, byla to velkolepá filmová poesie. Jenže Ang Lee je prostě Ang Lee, když něco točí, tak každý jeho záběr šilhá po Oscarech...a mě ten kalkul vadil. Druhý díl byl fajn, až na to, že zmizelo vše, co dělalo jedničku jedinečnou pastvou pro oči. Pryč jsou velkolepé scenérie určené pro velké plátno, pryč je melancholický příběh i krásná choreografie. Teď tu máme formu jen o něco málo lepší než televizní, hromadu celkem slušných soubojů, a takový americký závěr...divák má zkrátka pocit, že sleduje úplně jiný film. Ale celkem jsem se bavil, Michelle i Donnie jsou pořád sakra dobří. Říkám si ale, že se bratři Weinsteinové moc nevytáhli, mohli se přeci jen plácnout přes kapsu trochu víc.. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Důstojné pokračování prvního dílu, které ovšem kvalit svého předchůdce přeci jen nedosahuje. Opět zde máme krásný film, který je esteticky vypiplaný ve všech ohledech, ať už se díváme na krajinu, interiéry, postavy či souboje. Opět zde máme množství soubojů, z nichž některé jsou choreograficky vymakané, některé jsou zcela nereálné, ale vždy jsou dokonalé po estetické stránce. Co je slabší oproti prvnímu dílu je především děj. Zatímco první díl byl založen na silném příběhu o lásce, tento snímek vychází z nostalgie, vzpomínek a cti. Rozhodně to není žádná katastrofa a pořád je lepší než většina jiných "bojových" filmů, ale síla jedničky v něm již není. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Mňa to bavilo. Prvý diel som videl keď som mal dvanásť rokov a okrem bitiek si na veľa nespomínam. Asi by som si ho mal pozrieť znovu a pochopiť, prečo je takým výnimočným filmom. Každopádne od pokračovania som nečakal veľa, aj vzhľadom na zlé hodnotenia. Asi okrem tých lietajúcich súbojov nič. Tých bolo dosť, postavy mne osobne boli sympatické, nevadila mi ani nápadná podoba so siedmymi statočnými, ženské mladé predstaviteľky boli veľmi príjemným a pozerateľným spestrením a celkovo mi film nevadil a zabavil ma. Asi som ho pozeral v dobrom psychickom rozpoložení. 7,2/10. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Pryč je elegance, atmosféra starodávné Číny a umění. Pryč je i krásný příběh o nenaplněné lásce. Pryč jsou dobří herci a ještě lepší režie. Není to sice taková bída, aby si to zasloužilo odpad, ale divné a nepřirozené CGI létání (proč bylo před 20 lety lepší?) tomu taky zrovna nepřispívá. Není tu pořádný příběh, Donnie Yen je zbytečný a Michelle Yeoh je sice Shu Lien, ale nemá jednoduše co hrát. Zklamání to není, protože jsem vlastně čekal horší výsledek, ale je to nedůstojné neopakovatelné jedničce. ()

Toshio

všechny recenze uživatele

Zvládl jsem jen kus. Nechci hvězdičkovat. Tygr a drak bez Zhang Ziyi a Chow Yun-Fata? To je jak Arabela bez Rumburaka. Celkově mi ten začátek připadal strašně nudný, až přiblblý. Nemyslel jsem si někdy že tohle napíšu...ale: Ta angličtina je tam fakt strašná. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Cinska oddychova letajici kung-fu pohadka s hezkym vizualem, slusnymi souboji a nekolika peknymi (polo)cinskymi devcaty.. Potesilo ze je to v anglictine.. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

tady se hlavně ukazuje, jak výborný Tygr a drak byl ...tolik let už uplynulo od jeho natočení a krom Hrdiny, žádný film ho v rámci žánru nejen nepřekonal, ale ani se mu nevyrovnal. A já mu tehdá dal jen čtyři hvězdičky :x Zvedám na pět. Pokud jde o tuto béčkovou asijskou mlátičku, největším jejím problémem je fakt špatné herectví a fakt připotroublej příběh, kterej sám sebe bere moc vážně. Kdyby zasadili do děje víc komediálních prvků a dali tomu jinej název, bylo by to celkem ok. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem si říkal. Nic moc film, ale ty záběry na krajinu jsou opravdu pěkný, ta Čína vypadá stejně jak Nový Zéland v Pánu prstenů. A když jsem se dokoukal tak jsem zjistil že se to točilo v zemi All Black. I já jsem, ač 100% běloch, kterému připadají asiati všichni stejní (není to rasizmus, oni nás vidí stejně) poznal že polovina herců nějakou čínskou krev má ale 100% to asi nebude. Pro Číňany, pro které byl tento film primárně určen, to musí být asi jako kdyby ve velkofilmu o Janu Žiškovi a Václavovi IV hráli hlavní role Okamura a Koranteng a natáčelo se to celé v Rumunsku u moře. Však také tento film sklidil v Číně dost kritiky. A na závěr si dovolím přeložit a citovat plot z Wikipedie, pozor 0% spojler :-) : "Nijna bojovat. Týpci běhaj vzduchem. Meče spívaj. Hodně mluvit a číst titulky. Ninja bojovat víc. Hrdina zemřel statečně. Konec. ** ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Po 16tich rokoch sa k nám "vďaka" (rozumej bohužiaľ vďaka) Netflixu vracia príbeh Čupiaceho Tigra a Skrytého Draka, no tento krát to vyzeralo ako keby Tiger aj Drak zdrhli filmárom z pred kamier veľmi veľmi ďaleko. Je mi jasné, že Michelle Yeoh už má svoj vek a že tu aj s Donnie Yenom nebudú večne a že je treba vytĺcť z ich hviezd ešte nejaké mince, ale prečo takto nasilu trápiť túto krásnu dejovú linku? (no veď pre tie peniaze predsa!!!). Filmy ako Tiger a Drak, Hero (Hrdina), snáď ešte Klan Lietajúcich Dýk (ktorý už ale nedosahoval kvalít prvých dvoch uvedených), všetkým týmto snímkom bolo tak dobre ako samostatným filmom...a dúfam len že Tiger a Drak 2 nie je prvá lastovička, ktorá roztrhne vrece pokračovaní...pokračovaní založených na veľkých menách dobrých filmov, pokračovaniach, ktoré sa snažia (neviem prečo, teda viem, zase tie mince) zadupať tie veľké a dobré mená do zeme. Čo chcem ale vyzdvihnúť sú bojové scény na ktorých si dali tvorcovia celkom záležať, niektoré momenty boli skutočne krásne, naopak, za čo by som Netflixu nakopal ich digitálnu prdel je pôvodné ANGLICKÉ znenie filmu...Čínsky flim a v Angličtine? Tak to bola riadna päsť na oko...absolútne to tam nesedelo, zabili celú atmosféru. V závere by som len chcel napísať o svojich obavách ohľadne tejto látky...Wang Du Lu bol celkom aktívny spisovateľ a musím s obavami uviesť fakt, že predloha Crane Iron z ktorej Tiger a Drak čerpá je Pentalógia...(boh, buddha a všetci svätí nás ochraňujte) takže je možné, že sa ešte nejakej tej sračky v podobe filmu zo sveta hrdinu Li Mu Baia bohužiaľ dočkáme. Pre mňa existuje len jeden film a to je pôvodný, skvelo spracovaný, zhudobnený a skvelými akčnými scénami napumpovaný Wo hu cang long (Tiger a Drak, Crouching Tiger, Hidden Dragon) z roku 2000. ()

esmoke 

všechny recenze uživatele

Sword of Destiny z produkce Netflixu je pokračováním šestnáct let starého filmu Tygr a Drak od režiséra Angaa Lee, který v té době byl komerčním i uměleckým úspěchem (v USA nominován na deset Oscarů, čtyři získal). Nyní se režie chopil Woo-ping Yuen (choreografie akčních scén v Tygr a Drak), Chow Yun-Fat logicky musel z kola ven a nahradil ho Donnie Yen, Michelle Yeoh zůstává. Děj se odehrává osmnáct let po smrti Li Mu Baie a opět se zloduch pokouší ukrást Zelený osud a hrdinové ho musí bránit. Na filmu je hrozně moc vidět, že je to "chudý televizní film" ve kterém jsou neuvěřitelně moc vidět CGI triky. I obyčejná scéna, kde se trénuje s vázou na noze je prostě viditelně upravovaná a herečka tam sedí na retušované židli - fuj. Místo filmových nápadů a snahy se prostě všechno prohnalo počítačem. Vcelku jde o slušný akční snímek, neoslní, ale pobaví. Ovšem v akčních čínských mlátičkách je to pouze průměr. ()

FLVEKK 

všechny recenze uživatele

Zachránili to Donnie Yen a Michelle Yeoh..k ostatním postavám jsem si neuměl vytvořit vztah jako tomu bylo u prvního nepřekonatelného dílu. Kung fu v pohodě, ale připadalo mi, že to lítání filmový štáb až moc vyhrotil. Však lítali víc než letadla. Nic se nevyrovná jedničce a tohle bylo normálně koukatelné...slabší 3* ()

bOype odpad!

všechny recenze uživatele

Vše co dělalo Tygra a draka tak dobrým filmem tu jednoduše chybí. Vznikl béčkový film, který má s původním filmem společné jen jméno. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Tygra a Draka si určitě pamatujete. Dodnes čouhá z celé řady filmů, které inspiroval svým oscarovým a finančním úspěchem, dokonce se distancuje i od přebarvičkovaných eposů Zhanga Yimou. Ang Lee si totiž svou poctu wuxia filmům z padesátých a šedesátých let natočil hodně osobitě, spíš jako komorní čínskou tragédii vyzdobenou akčními scénami. Není divu, že byl evropský divák trochu vyděšený z postav doslova vlajících ve větru, bojujících spíše s vnitřními než vnějšími démony. V Číně snímek paradoxně vyhořel, protože v něm převážně hongkongští herci nepříliš zdatně recitovali dialogy v mandarínštině, a také proto, že šlo o velmi stylizovanou poctu tradičnímu žánru, nikoliv o jeho přirozenou extenzi. A vida, po dekádě a půl se Tygr a drak vrací. Tentokrát se mu posmívá celý svět, protože dlouholeté pokusy o pokračování nakonec finišují svou pouť u Netflixu, který snímek natočil se západním štábem v kulisách Pána prstenů a trestuhodně v anglickém znění. Tygr a drak byl poctou žánru, jeho pokračování je pak poctou Tygrovi a drakovi. Z téhle věty už určitě cítíte jistou degradaci nebo minimálně odklon. Obsazení slibuje poměrně dost - neznámí mladí herci jsou jištěni Michelle Yeoh a Donniem Yenem, v roli záporáka se objevuje Jason Scott Lee (naštěstí jen sporadicky), ale z dalších klíčových postů je cítit, že tu půjde spíše o nápodobu. Tedy snad s výjimkou toho nejvyššího. Jméno Yuen Woo-Pinga doma v Asii něco znamená. Režijně je sice jeho filmografie o dost slabší než pokud jde čistě o orchestrování akčních scén, ale vzhledem k tomu, že dělal choreografii na původním filmu, máme tu alespoň symbolické pojítko. Nebudu vás dlouho napínat, Meč osudu má skutečně blíž Pingovu Zrození legendy než k prvnímu Tygru a drakovi. A vlastně to dává smysl. Scénář se sice snaží kopírovat linii Angova filmu a docela úspěšně se mu podaří vklouznout do původní mytologie, prim tu ale hrají akční scény a bojový styl, který nastolil předchozí snímek. Pokud vám naskakují osypky ze jmen jako Sněhobílá váza, Mlčenlivý vlk nebo Ohebná poštolka (dobře, to poslední jsem si vymyslel) a máte vyloženou averzi na létání vzduchem, pak se rovnou můžete sebrat a jít o recenzi dál. Pingův styl ve dvojce je sice tvrdší a dynamičtější než v Angově filmu, ale zároveň ctí původní "flow". Někdo by mohl mít pocit, že už díky výměně Donnieho za Chow Yun-Fata, který měl kung-fu "jen" naučené, se akční scény posunou dál, ale hlavní hvězdy už mají pár křížků a v mnoha soubojích je vidět, že jistota jako zamlada trochu chybí. Což zamrzí, protože ti mladí tu hrají nezkušené cucáky, kterým to stařešinové musejí natřít. Situaci nezachrání ani Jason Scott Lee, který je podivně nafouklý a pouští hrůzu spíše ochotnickým způsobem. Ceny za nejlepší bitky roku tedy Ping letos neposbírá, ale to neznamená, že nemá nápady a drajv. Duel na zamrzlém jezeře je skvělý a celý ten svět krasopisně pojmenovaných bojovníků, jejich unikátních stylů a zbraní, má potenciál vás znovu po letech oslovit. A to je jedna z hlavních deviz celého snímku. Meč osudu totiž nechce být dalším béčkem, ve kterém se to jen bezhlavě mydlí. V podstatě všechny hlavní postavy, kterých je skoro tucet, mají nějaký milostný nebo rodinný problém. Až máte pocit, že si scenárista musel dělat nějaké diagramy, aby nedocházelo ke skoro až telenovelou smrdícím odhalením. Všichni všechny znají a kdo není něčí bratr nebo sestra, ten jistojistě zemře. Neměl bych si z toho dělat legraci, když podobným neduhem trpí třeba i Star Wars, ale tady to na ploše relativně skromných sto minut působí opravdu až příliš nuceně. Takže abychom si spočítali technické a umělecké skóre od rozhodčích. Akční scény jsou parádní, ale už to není ono. Vizuál má novozélandský instagramový filtr a levné CGI (to ovšem u čínských produkcí zůstává tak nějak standardem), herci jsou slušní, dialogy šustí papírem a hudba spolu s kamerou jsou spíše snaživými imitacemi. V přímém souboji s Tygrem a drakem je to prohra, ale to je neférové srovnání. Meč osudu je totiž sám o sobě velmi stravitelnou čínskou pohádkou o dobru a zlu, lásce až za hrob, mocném nefritovém meči a bandě hrdinů, která obývá svět s potenciálem na deset dalších filmů. A ačkoliv tahle produkce nezanechá výraznější chuťový ocas nebo snad touhu po opakovaných zhlédnutích, rozhodně nejde o mezinárodní ostudu, zvlášť když si film pustíte v čínském znění (alias dabingu), které mu notně přidá na autenticitě. Má větší ambice než shaolinské béčko vysílané po půlnoci, ale zároveň mu musíte tak trochu odpustit jeho urozený původ. Pak možná budete překvapeni s jakou lehkostí se přehoupnete i přes těch průměrných 60%. () (méně) (více)

Reklama

Reklama