Reklama

Reklama

Bible

(seriál)
Trailer
USA / Velká Británie, 2013, 7 h 15 min (Minutáž: 40–48 min, Alternativní 5x90 min)

Hrají:

Keith David (vypravěč), Diogo Morgado, Jake Canuso, Darwin Shaw, Greg Hicks, Amber Rose Revah, Roma Downey, Paul Freeman, Francis Magee, Hugo Rossi, Paul Knops (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bible ožívá v tomto novém epickém seriálu na kanálu HISTORY. Od Genesis po Apokalypsu, nezapomenutelné příběhy se před vámi odvíjejí živě zahrané i animované nejmodernější počítačovou technikou, nabízejíc nový pohled na slavné scény a ikonické postavy. Toto desetihodinové dokumentární drama z dílny producenta Marka Burnetta s mezinárodním obsazením popisuje vybrané kapitoly z posvátného textu, počínajíc stvořením Světa, přes starozákonní příběhy o Noemovi a Abrahamovi, až po ukřižování Ježíše Krista. (History Channel)

(více)

Recenze (69)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spolu se Hrou o trůny nejlepší fantasy seriál současnosti. Adaptace nejslavnější sbírky špatně vystavěných nevtipných židovských anekdot, kde se dlouho předlouho čeká na Godota a především adaptace, u které nemá valného smyslu promítat si do hodnocení vlastní přesvědčení či názor na víru. Tvůrci si vzali na svá bedra nevděčný úkol v podobě převyprávění toho zásadního z Bible na prostoru pouhých deseti dílů a tak se uchýlili k výrazné zkratkovitosti "letem božím světem" i jisté teatrálnosti ve stylizaci. Pokud však na tuto jejich hru přistoupíte, tak to má své kouzlo. Škoda tedy spíše nutného zla v podobě otravného doslovného vypravěče a ještě větší škoda jeho afektovaně pompézního přednesu, který to spolu s občasnými excesy (kupříkladu asijský andělský bijec hned z první epizody, který s dvěma meči vykosí Sodomu) poněkud devalvují. Ve výsledku však uctivá, důstojná a nekonfliktní ilustrace bestselleru prověřeného časem, který patřil, patří a bude patřit k základnímu vzdělání (nejen) západní společnosti; nic více a nic méně. PS: Bude i druhá série Korán? ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekal, jak se mnozí místní erudovaní kritici opřou do významu Bible a hodnocení seriálu jako takového půjde do Kanaánu a ono kupodivu ne. A zároveň jedním dechem dodávám, že je to snad poprvé, kdy se jako televizní divák biblických příběhů nenudím, nezívám a pod stůl nenalepuji ty kouzelný skřítky z nosu. Pryč s patosem, barvičkami a přísnou katechistickou mravoukou. Nechť teče krev, znásilňují děvky, a lůza camrá ve sračkách. Chápej, tvůrci se prostě vycajchnovali. Na History Channel, což je takový levnější brácha HBO, zajímající se především o dokumentaristickou tvorbu, převedli biblické motivy do koukatelné podoby pro ortodoxní kudlanky i pro ty racionálně smýšlející a věřím, že by to rozchodil i nějaký přísný heretik. Seriál se docela přesně drží předlohy, dá se jen v uvozovkách vytknout, že ji chvílemi dost racionalizují. Postavy prostě polidšťují. Mojžíš je sice takový vyzubený bambula, tedy dost k smíchu, ale mnohé další persóny mají takříkajíc grády. Takový Samson vypadá uvěřitelněji, než Aštar Šeran za úplňku. Někdy jsem měl pocit, jako bych mezi řádky mohl číst, že Bůh a jeho tzv. andělé (zde černoch a asiat) jsou nějací záhadní návštěvníci z kosmu starající se o lidi jako o nějaké své experimenty, ale možná jsem příliš ovlivněn pořadem Vetřelci dávnověku z produkce stejné televizní stanice nebo krutou fantasií, která by jednoho přivedla na Rujánský útes. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Úvodní dvojdíl sice cpe akci do míst, kde jí pravděpodobně zase tolik nebylo, ale co. Kombinace "epické scény vs. monumentální hudba" zatím funguje znamenitě, a ani ti herci moc okatě nepřehrávají. Že by samotný konec za pár týdnů konkuroval samotnému Gibsonovi? Nechejme se překvapit... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to samozřejmě velkoryse a profesionálně dobře natočené, jen trochu patetické, čemuž se tohoto námětu těžko někdo ubrání. Hlavní.problém však je, že člověk u všech příběhů ví dopředu, jak to dopadne. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál som sa celkom tešil, ale bohužiaľ prišlo veľké sklamanie. Výbornú hudbu a pekné moderné spracovanie pochováva hrozný strih a scenár. Ako môže niekto natočiť "veľkolepý biblický epos" a pritom zabudnúť na Jacobov a Jozefov príbeh? Pritom ten Jozefov sa mi zdá najzaujímavejší. Je to veľké ochudobnenie a seriál preto u mňa rapídne klesol. A Samson ako černoch? To snáď autori ani nemôžu myslieť vážne. No áno, zabudol som. Američania jednoducho v každom filme asi musia naplniť svoju kvótu aspoň jedného černocha, inak by to bola diskriminácia :). Škoda, mohlo to byť najveľkolepejšie spracovanie biblie, ale žiaľ bez ústredných postáv to proste nejde. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spopularizovať Bibliu mladým divákom je obdivuhodný počin, séria využíva moderné prvky filmovej reči ( retrospektívy, násilie, emócie, spomalovačky, rýchly strih ), lebo treba priznať, že staré spracovania témy pripadá mladým príliš archaicky. Ja sa prikláňam aj k využívaniu násilných scén, ktoré nie sú na škodu a napokon aj samotný biblický text je plný násilia. Séria mapuje Starý a Nový zákon od Noemovej plavby po ukrižovanie Krista a je vcelku sympatickým návratom k najslávnejšej knihe sveta. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bible je velmi dlouhá a velmi nudná kniha a je jedno, že morální kodex v ní zaznamenaný tvoří, nebo by měl tvořit, jeden ze základů naší civilizace. Nicméně nikde není psáno, že z nudného díla se nedá stvořit zábavný seriál či film. Kor když je Bible různými, často krvavými příběhy plná až po okraj. Nejnovější seriálové Bibli se bohužel od suchopárnosti oprostit nepodařilo. A to i vzdor celkem slušnému rozpočtu a z toho pramenící výpravě. Je to jen další dílo, které je točené pro věřící (nic proti nim) s všudypřítomným Bohem a s nulovou invencí. Já chápu, že ty příběhy jsou dané, ale ublížilo by filmařům tak moc, kdyby se alespoň pokusili do toho nemíchat přímé boží zásahy a naopak chvilku pracovali s racionálnějším scénářem. Určitě by si získali víc pozornosti (i té negativní) a možná i více diváků. Takhle se jedná jen o další ze snadno zapomenutelných židovsko-křesťanských agitek. 40% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedno se Bibli upřít nemůže. Je to kniha, která položila základy etiky a morálky tak, jak je známe. Nemusíme být křesťany a přesto se pravidly Bible z velké části řídíme. Ale i přes to všechno v Bibli nevidím nic jiného, než jen sbírku více či méně reálných příběhů. První pětice dílů se zaměřuje na Starý zákon, který divák vidí jakoby z rychlíku. Je to akční, je to epické (špičková hudba), ale v malém čase dostane prostor až moc velká hromada postav. Rozhodně bych si dokázal představit pro Starý zákon alespoň dvojnásobný počet epizod. Těšil jsem se stvoření světa, na Adama a Evu, na příběh Noeho, na Kaina a Ábela - tyto příběhy byly jen letmo zmíněny a to je škoda. Když už zpracovávám takovou látku, jako je Bible, tak už bych to udělal pořádně. Druhá polovina zaměřující se především na příběh Ježíše Krista je možná méně akční a tím pádem i utahanější, ale především (narozdíl od první půlky seriálu) působí kompaktně a neskáče v čase o desítky let každou druhou scénu. Seriál jako celek je hodně na úrovni, působí svěže a moderně, občas bych ubral těch náboženských žvástů, kterých bylo zejména v poslední epizodě až moc, ale neměl jsem pocit, že by mi tvůrci vyloženě něco vnucovali. Každopádně Diogo Morgado ve mě vzbuzoval obrovský respekt, jen těžko bych si dokázal představit pro roli Ježíše Krista lepší casting. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Mít Bible (a to ta seriálová i knižní) poloviční rozsah, mohl jsem si ji snad i oblíbit. První polovina seriálu je totiž ve svém zvláštním nefilmovém vyprávění svým způsobem kouzelná. Na pěti dílech se tak odvypráví tisícileté řečené dějiny židovského národa plné bláznů a fanatiků, a tato podivná zkratkovitá vize soustředící se jen na zfilmování těch nejdůležitějších událostí má svůj unikátní šarm. Po ní nicméně nastoupí adaptace Nového zákona a spolu s ní upadá netradiční pojetí a krvavá historie do zapomnění na úkor dobrosrdečného tažení oveček na Jeruzalém. Zde nejen že platí to samé, co jsem napsal o sestříhané filmové verzi seriálu Son of God, všechno co je na ní špatně je zde totiž ještě znásobeno předlouhou stopáží zabývající se jen a pouze Ježíškovým dobráckým úsměvem. Tímto zásadním obrácením stylu tak druhá polivna působí jako jiný seriál, který má blíž ke svému polo-oficiálnímu pokračování A.D. - The Bible Continues, než k zajímavému a zábavnému úvodu. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Milovník biblických príbehov si tento seriál vychutná.Občas tu je pridaný nejaký ten digitálny efektík, celkom slušné spracovanie o Abrahamových deťúrencoch.Celkom ma prekvapilp to Samsonové spracovanie- čistokrvný černoch s dlhými dredami.. a vraj betlehemský :))..no, má to pár škuliniek, ale je to predsa biblia, tak viete, čo môžete očakávať. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Mít celý seriál jen poslední čtyři epizody, tak dávám 5*, poněvadž díly s Ježíšem se povedly a Gibson se může jít se svým Umučením Krista zahrabat. Bohužel těmto dílům ale předchází dalších šest epizod, které nejsou nijak výjimečné a nabízí nám pouze již několikrát viděné příběhy (přičemž spousta zajímavých věcí byla vynechána) a hlavně zpracované téměř na chlup stejně (vážně jsem měl občas pocit, že jsem to před pár lety už viděl). Stejně tak se těch prvních šest epizod snaží být mega-epických, což ovšem nejde dohromady s místy opravdu levnými efekty, kterými TV filmy oplývaly už před deseti lety. Co se však musí nechat je celkový rozmach seriálu a několik skvělých hudebních témat, které se projevily hlavně v posledních čtyřech epizodách. ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Tak konečně natočili oblíbenou knížku mytologie jako seriál, který vypadá zajímavě. Židi vypadají jako Židi, Egypťani vypadají jako Egypťani. Vytáčí mě jen několik detailů - bělostné zuby i u nejnižšího z otroků nebo nesmyslnost bičování otroků hlava nehlava (má to smysl asi stejně jako kopání do počítače v IT firmě - kdo by si ničil svůj "nástroj k práci"?) Trošku mi taky vadí ta doslovnost (doslovných verzí je spousta, mohli natočit něco, co souhlasí s popisem v Bibli, ale zároveň se to nevymyká přírodním zákonům nebo tomu, co dnes známe - nebo to natočit tak, aby "to nebylo jistý, co se vlastně stalo"). Taky mi přišlo škoda, že se soustředili na věci, které už byly mnohokrát natočeny (Noe, Mojžíš). Kdyby se soustředili na jiné (neméně důležité) příběhy, tak by to bylo asi lepší - např. Jákob a jeho ženy by mohlo být zajímavě zpracováno, to samé Josef a jeho bratři. Mojžíš je okoukaný (stačilo ho zmínit na konci). Ale natočené je to jinak dobře. Tak uvidíme, jak se to vyvrbí :) ()

okkac 

všechny recenze uživatele

10 hodinové zfilmování pohádek, kterým stále všechno věří milióny lidí. No alespoň mi to tu knihu trochu osvětlilo a doplnil si další věci, co se v ní odehrávají, ale číst ji stejně nebudu. Některé scény ale měli dramatický potenciál. 6/10 ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Starý zákon spracovaný strašne kuso a útržkovito, s otravným komentátorom, ktorý okrem toho, že je to najhoršie filmové riešenie preklenutia času a priestoru, nielenže serie, ale ešte k tomu zjednodušuje a preskakuje, namiesto toho, aby pomáhal v orientácií, ešte viac mätie. Sú tu iba výberové najznámejšie príbehy, spracované stovky krát, a tie skutočne zaujímavé (pretože menej známe) a potenciálne originálne, ako aj celkové pozadie a súvislosti sú odbyté iba zbežnou poznámkou. Kto Bibliu nemá naštudovanú, nepochopí, kto ju pozná dobre, bude zarazený priamočiarou, primitívne materialistickou úrovňou spracovania (dôraz na vraždenie a nudné detaily tvárí) a úletmi typu Božieho kung-fu cherubína. Nevadí mi, že je Aziat, ani čierni Izraeliti, ktorí tiež neviem ako zapadajú do biblickej tradície, ktorej sa chcú filmári silou-mocou držať... to sú však detaily, podstatné je, že je to brutálne obraté o akúkoľvek duchovnú, historickú či filmovú nadhodnotu – čo rozhodne nie je to, čo sľubovalo nádherné intro - a v podstate teda strašne odfláknuté. O drvivú väčšinu atmosféry sa stará mocná hudba, inak to až na pár efektovov pôsobí dokonca prekvapivo lacne. ___ Novozákonná časť má potom aspoň tú výhodu, že je kompaktná a podrobná, ale opäť bez minimálnej umeleckej invencie. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Upřímně, kdybych neměl o Biblických časech alespoň nějaké povědomí, tak bych se zřejmě v ději rychle ztratil. Obrazy skáčou v čase bez předchozího upozornění, objevují se neznámé postavy a příběh vyprávěný v poklusu sám o sobě nedává moc velký smysl. Na to kolik rolí se v seriálu mihlo, tak je pozoruhodné že prakticky nikdo se nevyšvihl alespoň na průměr. Velcí duchové minulosti mají do charismatických vůdců hodně daleko, a jejích repliky nepůsobí nijak úderně či chytře. A ani ty tolik vychvalované efekty nijak ohromující nejsou. Díky těm neustálým zpomalovačkám jsem naopak měl občas pocit že se dívám na nějaký polozapomenutý dokument z devadesátých let. Dnešní kamera už je úplně někde jinde. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděla daleko lepší zpracování. Tohle je příliš uchvátané, někde příliš zkratkovité, někde příliš doslovné a každý "svatý muž" tam působí jako pomatenec. Tak takhle teda ne. Ovšem pár dobrých nápadů se tomu upřít nedá. Uvidíme, jaké budou další díly. ()

yeniczek

všechny recenze uživatele

Je mi moc moc líto, že nikdo nemá koule natočit seriál, který by se na Bibli podíval jinak než tímto fantasy náboženským pohledem. Podle čeho vznikly biblické příběhy a jakými skutečnými událostmi se mohli autoři inspirovat. Pak by možná bylo vhodné mít nahoře to zařazení "historický". takto jde sice o skvěle natočenou minisérii, ale hodně těch zázraků mě vytrhává právě proto, že jsou myšleny naprosto vážně, že se tak stalo. Uvidí se dál. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolikrát ohraný scénář často dopadá katastrofálně, naštěstí ne v tomto případě. Já tento seriál vnímám jako moderní převyprávění nejdůležitějších pasáží bible, kde za použití skvělého prostředí, historické atmosféry a výborných efektů dostane každý to co chce.Jen se sám sebe ptám, proč to zatím nikoho tady nezajímá. S01-S04 =70% (131) Hodnotím 70% ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Za Zimmerovu hudbu, za skvělé zpracování knihy knih, za neznámé, ale skvělé herecké tváře a za sílu vyprávěného příběhu. ()

Související novinky

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

27.11.2013

Můžete za tím vidět snahu tvůrců vytěžit ještě pár dolarů z už tak úspěšného projektu. Ale možná jde jen o to, aby bylo slovo Boží zprostředkováno dalším divákům. Ehm. Tak nebo tak, stanice History… (více)

Reklama

Reklama