Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra o vitální důchodkyni, která ještě rozhodně odmítá patřit do starého železa... Důchodkyně Marie Hálová souhlasí s tím, aby se do jejího bytu nastěhoval syn Petr se svou rodinou. Je to paní velmi vitální: vede kurzy jógy, schází se se svým ctitelem Vránkem, jezdí s ním na cyklistické výlety, navštěvuje staré přátele. Její snaše Zdeně ale vadí, že se s manželem a dětmi musí tísnit v malém pokoji. Přinutí Petra, aby matce navrhl výměnu jejího velkého pokoje za jejich malý. Babička je však dotčena jejich neomaleností a odmítne. Snacha tedy v době babiččiny nepřítomnosti nechá přestěhovat její věci do menšího pokoje a sama se s rodinou nastěhuje do většího… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

argenson 

všechny recenze uživatele

Triviální příběh, ale docela zajímavě natočený - je vidět, že Jan Kačer není žádnej fušer. Ale klidně by si to vystačilo na půlhoďku. Jitka Smutná si svou závěrečnou facku určitě zasloužila, ale oni byli na potlamě tak trochu všichni. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vydařená inscenace ostravské televize. Režie se ujal Jan Kačer a je to vidět. Příběh má pěkné tempo a spád, všichni herci jsou výborní a přirození. Hlavně mě překvapila Jiřina Froňková a Miroslav Horák v rolích ústřední dvojice, jenž podávali suverénní výkony. Samotný děj je melancholicky laděný, úděl stáří má svoje zákony. Je v tom cítit obrovská vůle a chuť žít, stále ještě něco dělat, utužovat si kondici a nebýt jen zbytečným člověkem. Mám rád filmy o stáří a když jsou natočeny kvalitně a od srdce, je to obrovské plus. Petr Skoumal svou hudbou snímek pěkně podbarvil. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná inscenace s velmi dobrou Jiřinou Froňkovou a další plejádou ostravských herců. Sice se mi z celé inscenace nejvíce líbil režisérský pokyn, který je hned v první minutě slyšet "Ještě rychleji!" a je určen paní Froňkové jedoucí na kole v ostravských Komenského sadech, ale i celý zbytek filmu byl celkem příjemný. Jen teda nezávidím panu Čapkovi manželku v podání Jitky Smutné :-) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní inscenace z produkce ostravského studia, ve které můžeme sledovat těžkosti při společném bydlení manželů s dvěma dětmi a jejich babičkou (J. Froňková), které byt patří. Ačkoli neznáme okolnosti přistěhování rodiny k babičce a jejich domluvu, uspořádání bytu je pro manžele nevýhodné, neboť obývají malý pokoj a babička samotná má k dispozici mnohem více prostoru. Navíc stará paní je velmi vitální a aktivní, což s nelibostí sleduje především její snacha v podání J. Smutné. Problémy s využitím bytu jsou čím dál výraznější, obzvláště když sobecká snacha neustále přesvědčuje svého manžela, aby si s matkou promluvil a přesunul ji do menšího pokoje. Chudák J. Čapka v roli hlavy rodiny se nakonec ocitá ve složité situaci, kdy cokoliv udělá, bude špatně a v každém případě půjde svým jednáním proti blízké osobě. Nakonec je zcela zmanipulován svou partnerkou a ztrácí důvěru a lásku své matky. Současně také ochabuje partnerská sounáležitost, neboť příčinou jeho těžké pozice pro vyjednávání je roztahovačnost a drzost jeho ženy. Otázka, která se nabízí, proč se tedy nepřestěhovali do jiného bytu nebo proč se vůbec stěhovali k babičce, když věděli, jak budou v jejím bytě stísněni, zůstává nezodpovězena. Řešitelem této situace se stává babiččin dlouholetý známý (M. Horák), který ji obdivuje, požádá ji o ruku a nabídne jí, ať s ním bydlí v domku na venkově. V dalších rolích se objevili mě neznámí ostravští herci. Režisérem této inscenace je slavný J. Kačer, který se ve svých nepříliš četných dílech snažil zabývat konkrétními společenskými problémy obyčejných lidí, avšak ani v tomto případě svým filmem díru do světa neudělal. A zřejmě jsem také třtina a nikoli chlap, jak bylo vmeteno do tváře panu Čapkovi jeho matkou, neboť jeho svíravé pocity dobře znám, a proto volím hodnocení takové, jaké cítím. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Chatrný scénář i režie. Lze doporučit jen jako nostalgické ohlédnutí za ostravskými herci. A taky ostravský reál té doby. ()

hermiona 

všechny recenze uživatele

Moudřejší ustoupí. Babička to nevděčné snaše pěkne nandala.Tu facku na závěr si Jitka Smutná opravdu zasloužila. Byla k tchýni tak přesvědčivě odporná, že jsem ji to fakt uvěřila. Sama bych ji nejradši nafackovala už v prvních minutách. A synkovi bych taky jednu natáhla, byl pěkne pod pantoflem. ()

Reklama

Reklama