Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Grammy Awards, nejznámější hudební ceny světa, uděluje v USA od roku 1958 organizace nazvaná National Academy of Recording Arts and Sciences. Ačkoliv Grammy může vyhrát umělec, producent či zvukový technik jakékoliv národnosti, ceny vždy reflektovaly především americkou hudební scénu..První pokus o televizní vysílání slavnostního předávání cen Grammy se datuje k roku 1959. Od roku 1971 se pak Grammy vysílají pravidelně v přímém přenosu. Vždy jsou spojeny s řadou živých vystoupení a rozhovorů s vítězi.Samotné ceny se za půl století příliš nezměnily, stále připomínají gramofón na podstavci, jen dnes jsou větší a pevnější než v padesátých letech.Návrhy na udělení Grammy mohou zasílat členové akademie, kterých je asi 12 000, nebo nahrávací společnosti. Zhruba 150 členů akademie se pak sejde k poslechu ukázek, aby posoudily, zda se hodí do daných kategorií jako rock, pop či country. V této fázi se ještě neposuzuje technická nebo umělecká stránka, ale čistě žánrové zařazení.Nominovat mohou pouze odborníci v dané oblasti - např. odborník na klasickou hudbu nemůže nominovat v kategorii Rhytm and Blues a naopak. Všichni ale mohou nominovat do čtyř hlavních kategorií: Nahrávka roku, Album roku, Píseň roku a Nejlepší nováček. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Patw 

všechny recenze uživatele

Vše začalo úžasným openingem Taylor Swift! Skvělé předávání cen. Mrzí mě jen, že vítězové byli tak nějak jasní a stále dokola propagovaní ti samí interpreti, a ostatní jako by přišli kvůli buffetu zadarmo. Ale jinak skvělá ceremonie. Další skvělé vystoupení: Rihanna se Stay. Gratulace Adele. ()

IvanKovar 

všechny recenze uživatele

Čo napísať k tohtoročných Grammy Awards? Mám pocit, že to rok od roku trochu upadá. Aj keď je stále úroveň ďaleko vyššia ako v SVK/CZ podobných podujatiach. Všetko začalo úžasným a veľkolepým otvorením celej show Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together, kde sa Taylor zahrala na Alenku v říši divů. Ďalej treba spomenúť super vystúpene od krásnej Rihanny - Stay. Taktiež Fun. - Carry On bolo jedno z tých parádnych vystúpení. Čo sa mi naopak nepáčilo? Zbytočné vyťahovanie legend, ktoré sú už dávno za zenitom. A za hlavné mínus celej show považujem chýbajúce kultúrne spestrenie od Justina. Samozrejme chýbal mi Bieber, nie Timberlake. :D Ten nás svojím vystúpením poctil, i keď to nebola žiadna sláva. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pssst, hey, hudebni prumysle, asi ti to jeste nikdo nerekl, ale umiras. To ale ocividne nezastavi tyhle $$$ hudebni kaspary od jejich kazdorocni party, ktera je rok od roku vice a vice irelevantni, furt stejne komercni drzky oslavujici si svoji (ne)umelost. Ani performance tenhle rok nestaly za nic. Vlastne to byla jedna velka reklama na Twitter. Velkym prekvapenim pro me byly pekne napumpovane narazniky Katy Perry. Gratulace Trentovi a Atticusovi za gramofon pro "The Girl With The Dragon Tattoo" soundtrack, ktery na Oscarech nedostal ani nominaci. (to se ale do 240min sestrihu neveslo.) 2/10 ()

Zajímavosti (2)

  • Nejvíce cen, celkem 4, získal Dan Auerbach, a to z rekordních šesti nominací. 3 z nich získal jako člen skupiny The Black Keys. Tři ceny získali kromě The Black Keys také zpěváci Jay-Z, Skrillex a Kanye West. (Paity)
  • V kategorii nejlepší muzikálové album zvítězil záznam z muzikálu "Once" na motivy stejnojmenného filmu, jehož autorem textu a hudby jsou Glen Hansard a Češka Markéta Irglová. (Paity)

Reklama

Reklama