Reklama

Reklama

Jaromír Jágr: stále na vrcholu

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární film o přelomovém období v životě hokejisty, který dosáhl v ledním hokeji všech myslitelných met a právem patří mezi nejlepší hokejové hráče všech dob. Na začátku kariéry si Jaromír Jágr předsevzal, že bude nejlepším hokejistou na světě. V roce 2005 se stal členem prestižního Triple Gold Clubu, sdružujícího hráče, kteří vyhráli všechny tři hlavní hokejové soutěže – Stanley Cup, olympijské hry a mistrovství světa... Milan Šíma ve svém dokumentu zachycuje období, kdy se Jaromír Jágr po třech letech strávených v nejvyšší ruské hokejové soutěži rozhodl pro návrat do americké NHL – do týmu Philadelphia Flyers. Jednalo se zároveň o období bilanční a přelomové, mimo jiné i proto, že Jaromír Jágr během svého působení ve Flyers oslavil čtyřicítku. Ve filmu hovoří také ti, kteří Jaromíra Jágra dobře znají: jeho fyzioterapeut a přítel prof. PaedDr. Pavel Kolář, bývalý osobní trenér Marián Jelínek, televizní komentátoři i spoluhráči z NHL. „Džegr“ je pro ně zosobněním vůle a cílevědomosti. Ten, který je ráno první na tréninkovém ledě a večer z něj poslední odchází. Hokejista, který překonal řadu střeleckých rekordů a to ještě zdaleka neřekl poslední slovo. Hvězdu z něj neudělal jen talent, ale hlavně dobrovolná dřina a umění nad hokejem přemýšlet... V pořadu promluví také metropolita českých zemí a Slovenska Vladyka Kryštof, zpovědník a průvodce Jaromíra Jágra světem pravoslaví. Dokument není jen o hokeji, ale i filmem o osobním zrání a víře, přičemž kapitola o víře tvoří závěrečnou část filmu. Sám Jaromír Jágr během svého působení ve Washingtonu na téma víry odpověděl: „Víte, co je na víře to nejkrásnější? To, že víru nemůžeš očurat, protože ti nikdo nezaručí, jak to opravdu je. Kdyby lidem někdo řekl, když budete hodní, tak se najisto dostanete někam, kde je to strašně skvělý, a dal jim jasný důkaz, tak ty lidi, jak jsou vyčuraní, by se chovali hezky jen proto, aby se měli někde ještě líp. A nebyla by v tom pravdivá touha dělat dobrý věci. Ale právě tím, že nevíš a stejně se snažíš být dobrý, v tom je ta cena. Nejistota, to je na té víře vlastně to nejzajímavější. Díky ní se někam dál dostanou jen ty opravdu dobrý duše…“ (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jistě nás čeká ještě jeden čistě filmový dokument až Jágr ukončí kariéru, tento se věnuje pouze současnému "veteránovi" Jágrovi. Dokument po filmové a dokumentární stránce není žádné terno a působí dojmem, že byl splácán na kolenou během výluky. Přesto jen samotné jméno ústřední postavy dělá tento kousek zajímavý jako prase. Vzhledem k tomu, že od návratu Jágra do NHL sleduji co nejvíce jeho zápasů, pochopitelně jsem dokument vnímal kladně už jen proto, že se v něm vyjadřovali i Jágrovi bývalí spoluhráči z Philly Giroux s Hartnellem, což jsou dva hráči, které mám rád. Dost času také vyplňovaly záběry ze zákulisí Flyers, ovšem právě tyto záběry z Ameriky působí dojmem, že je autoři převzali z youtube, ačkoliv tam evidentně dny či týdny pobývali a aktivně natáčeli, což bohužel není absolutně poznat, protože jejich záběry pro film byste nerozeznali od těch, které jsou denně na NHL.com. Pro fandy Jágra nutnost, pro fandy Philly nutnost, jako ucelený odkaz pro budoucí generace o jednom z nejlepších hokejistů v historii... nedostačující. 90% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Možná se mi to nikdy nesplní, ale je to vlastně takovej můj cíl... bejt jednou nejlepší na světě." Jágr je můj oblíbený sportovec, někdo, koho respektuju jak po stránce hokeje, tak jako člověka s jeho názory. Od sezóny s Flyers sleduju body z každého jeho zápasu, směju se jeho hláškám a Facebooku, nikdo na ledě mě nikdy nebavil tak jako on. ČT odvedla dobrou práci a dokumentuje mulletí začátky, víru, tréningovou morálku, rivalitu s Penguins, roli v týmu, a další, zkrátka fajn materiál pro každýho fandu. Samozřejmě o ten zlidovělý jágrovský humor a jágrovskou moudrost také nepřijdete :) Mrzí mě, že tenkrát Jágr nezůstal ve Philadephii, kde byla super chemie, ale co se dá dělat, je jaro 2014 a on je pořád stejně nahoře, stejně skromný. Jen ať se experti p*serou... S koncem jeho kariéry budu čekat hodně pořádný dokumentární film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jarda Jágr je pro mne za pět hvězd a patrně to nikdy nebude jinak. Tohle je dokument o člověku, který ve čtyřiceti letech stále neměl dost a včera ve třiačtyřiceti letech dostal ocenění nejužitečnějšího hráče MS v hokeji. Jarda je zkrátka neuvěřitelně skvělý hráč, ale tenhle dokument to neukazuje. Jde jen o takové ohlédnutí za sezónou 2011/2012 v dresu Philadelphie Flyers s několika skoky do minulosti, s nepochopitelnou nenávistí fanoušků Tučňáků a s amatérským příspěvkem tragéda Oty Černého. Doufám, že až Jarda někdy kolem roku 2032 ukončí svou profesionální hokejovou kariéru, tak o něm někdo natočí dokument, ve kterém budou převládat góly, přihrávky, statistiky a srandičky nad čímkoli, co se děje mimo led. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je jedno, kam přijde. Všude září. Všude je vzorem. Všude budí zájem. Všude za ním běhají novináři. Všude ho zbožňují. Olympijský šampion, vítěz mistrovství světa, Stanley Cupu, majitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, majitel Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže, nejproduktivnější Evropan historie v NHL (navíc mu tři sezony v ruské KHL sebraly jisté místo mezi TOP3 legendami NHL), člen prestižního Triple Gold Clubu, budoucí člen Síně slávy, většinový majitel svého mateřského klubu Rytíři Kladno, příznivec pravoslavné církve, mistr velkých premiér, sběratel rekordů (kupříkladu držitel českého rekordu v počtu kanadských bodů v NHL v jednom zápase - 7 - 3+ 4), pokorný rodák z Hnidous, nesmírný talent a pracant, hráč upřednostňující trpělivost, zručnost, sílu i inteligenci. Příslib dobré nálady v kabině i vzor pro mladé hráče. Legenda!! Samotný dokument žádné terno není, jenže dokumentární kvality tady asi nikdo moc neočekával!! ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Hvězda je a bude, dokument o Jaromíru Jágrovi a jeho působení v NHL a ubírání se převážně na jeho věk. Stále patří mezi nejlepší hráče hokeje a že spadá do Top 10 nejproduktivnějších hráčů za celou historii NHL to jen potvrzuje. Dost škoda je jeho odchodu do Ruska, ale peníze asi rozhodli. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nedovedu si představit český hokej a hokej obecně, až jednoho dne, který se nezadržitelně blíží, řekne Jaromír Jágr: "Končím." Jaromír prošel obrovským vývojem osobnosti a dnes je opravdu moudrý a uctívaný skoro všemi fanoušky. O úspěších, které dokázal ve sportu, není třeba vůbec debatovat. Stále se mi ani nechce věřit, jak je možné, že v tak malé zemi, jako je ČR (resp. byla ČSSR), se mohl narodit tak velký hráč, kterému klečela NHL u nohou, hráč, který sbíral jedno individuální ocenění za druhým, přiváděl své soupeře k šílenství svými kličkami a prací s pukem, jeho schopností udržet jej na holi a zakončovat či přesně přihrávat. A ještě neuvěřitelnější je, že i ve svém veteránském věku stále předvádí výkony, při nichž srdce hokejových fanoušků radostí poskakuje. Dokument Stále na vrcholu je zdařilý, ukazuje, v jaké pohodě umí Jágr být, ukazuje i něco z jeho minulosti a kořením jsou záběry z kabiny a rozhovory s jeho spoluhráči. Po Jágrovi zůstane prázdné místo v našem i světovém hokeji. Tak mu přejme hodně zdraví a chutě do hokeje, ať nám dělá radost co nejdéle a ať se ve statistikách posunuje stále nahoru. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Vyjma pár vážnějších témat je to malinko žertovně natočenej dokument převážně o návratu Džegra do NHL, kterej vám na tváři vykouzlí upřímnej úsměv. V závěru bohužel ztrácí dech, protože většina zajímavostí, vtipnejch scének a zajímavejch rozhovorů proběhne v první polovině filmečku, a proto taky srážím jednu star, přestože "68" je zkrátka nej nej nej! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty doby, kdy jsem neměl Jágra rád jen kvůli tomu, že byl oblíbeným sportovcem mého ne moc oblíbeného kamaráda. Ach ta dětská léta... Není pochyb o tom, že Jágr je vynikající sportovec, ale především je to člověk, který to má v hlavě srovnané a ví, za čím si jde. A toho není vůbec jednoduché docílit. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nudný dokument. Toto si Jarda nezasloužil. Chybí mi tu více bulváru. Je sice pěkné, že zde mluví Záruba, Jelínek, či pan Jágr starší, ale co vyjádření paní Jágrové? Proč tu nic neřekla? Každý víme, jak moc je na ní Jarda závislý. Myslím si, že mu boří partnerské vztahy. Škoda, už tu mohl hrát jeho syn, tj. nový Jágr a celá ČR by byla zase pyšná. Jsem zvědav, jak dlouho ještě Jarda vydrží. Já mu děkuji za vše. Už toho předvedl dosti dost a v dobách, když jsem ještě sázel, tak mi vydělal nemalé peníze. Díky Jardo. A ať ti to pořád střílí i u Džejára:) ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kdybychom si rozdělili hloubku dokumentu na deset úrovní, přičemž ta desátá by znamenala strhující a nezapomenutelný zážitek, pak by se Šímovo koncepčně dosti rozhárané dílo vydrápalo sotva na čtvrtý level. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený dokument o jedné z největších českých sportovních osobností. Jaromír Jágr je mě dooprovází celým mým životem a už od děctví je tak trochu můj vzor, jsem rád, že jsem díky tomuto dokumetu dozvěděl zase pár věcí, které jsem o Jardovi nevěděl. Líbila se mi i vtipná parodie na jeden známý popový hit, která dokument výborně podkreslovala. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Je to prostě frajer, dokument, který to krásně dokazuje, i když je spíše ohledně aktuálního dění, nechybí návraty do mladých let, kdy byl ještě plný ideálů ... výjimka ze všech, že si to opravdu dokázal a splnil! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Asi nikdo nemuze namitnout, ze Jagr je jeden z nejvyraznejsich ceskych sportovcu v historii. Tento dokument je ale sity na kolene a krome par zajimavych momentek, prevazne ze satny Flyers nema moc co nabidnout. Toci se vlastne porad jen kolem jeho 40-tych narozenin, uvital bych ucelenejsi dokument. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nestandardně udělaný dokument o Džegrovi, přičemž je použito jak novodobých obrázků a rozhovorů (2012), tak Genu Karla Smyczeka a dalších starších rozhovorů. Navíc promluví samí odborníci na hokej a zároveň je divák vtažen díky autentické americké angličtině při záběrech z Philadelphie do aktuálního dění kolem Jardy. Naprostá spokojenost. ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Jaromír Jágr je pro mne jeden z nejúžasnějších sportovců, jací kdy žili. Šel by o něm natočit několikahodinový dokument, ve kterém by se bylo na co dívat. Tohle je malá sonda mapující převážně období okolo jeho 40. narozenin, které porovnává s počátky jeho kariéry. Je to zajímavé a vzhledem k délce poměrně nabyté a uteče rychle. Ale ta předělaná píseň co neustále hraje v podkresu je příšerná... ()

Reklama

Reklama