Reklama

Reklama

Il mulino delle donne di pietra

  • Francie Le Moulin des supplices (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hans (Pierre Brice) přijíždí do města nedaleko Amsterdamu napsat příběh o samotářském sochaři profesoru Wahlovi (Herbert Boehme), který žije na ostrově ve starém mlýně U Kamenné ženy. Hans se zamiluje do profesorovy svůdné dcery Elfie (Scilla Gabel), i když už má přítelkyni Liselottu (Dany Carrel). Později se však dovídá o Wahlových nezákonných experimentech a mizení místních žen. (Epistemolog)

(více)

Recenze (16)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi umělé. Na mne prostě tahle papundeklová gotika nijak extra nepůsobí (byť pár hezkých scén se najde). Tři z milosti, slušné to je, ale už po pár dnech mi Il Mulino delle donne di pietra splývá do jednoho obrovského vzpomínkového oblaku se všemi dalšími průměrnými gotickými horory. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní gotický a velmi atmosférický zážitek, v hlavní roli s velice mladým Pierrem Bricem jako Hansem von Arniem (umělec), Dr. Bohlemem, Prof. Wahlem jako šílenými vědci, a krásnou tajemnou Elfie Wahl (Prof. dcera), která trpí nevyléčitelnou nemocí, takže ji otec ukrývá skrytou ve mlýně. Vliv Maria Bavy, Fishera, Cormana aj. nebo naopak byl hodně viditelný. Dokonce se o filmu mluví jako o jednom z těch, který údajně odstartoval Euro-horor rozmach v 60' a 70' letech, v nichž byl právě Mario Bava jeho mistrem! Co mi lezlo na filmu tak trochu na nervy byla ta pouťová-kolotočová kolovrátková hudba, jinak ale skvělé, stará italská hororová škola byla ve své době skutečně nepřekonatelná, zahajovací pochmurná sekvence filmu na jezeře za nepříliš vlídného počasí je hodně působivá ale těch scén tam bylo víc, špatná nebyla ani ta halucinogenní v podobě jakési ho matoucí třeštění. Dokonce je ve filmu nakrátko vidět i odhalená bradavka, která vychází skrz spodničku jedné z obětí! Atmosféra spolu s pěknými strašidelnými momenty, nejen uvnitř osudového, opuštěného větrného mlýna se všemi těmi temnými vchody a tajemnými místnostmi silný příběh s hrozivým tajemstvím, velmi povedené masky (mechanické voskové figuríny neslavných žen, původně samozřejmě živých!). Podobné filmy: "Frankenstein" 31', "Mystery of the Wax Museum" 33', "House of Wax" 53', "Eyes Without a Face" 59', "Black Sunday" 60', "House of Usher" 60', "City Of The Dead" 60', "Awful Dr. Orlof" 62'. Podle mého se jedná o vizuálně stylový, barvitý ale i hodně nedoceněný film, možná by byl dokonce ještě daleko lepší a působivější jako černobílý. Jeden z prvních filmů svého žánru (gothic horor). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Málo známý, ale příjemný horor s gotickým nádechem. Sychravé prostředí, starý mlýn, precizně vyrobené figuríny a jedno děsivé tajemství. Jak už napsal Karlos80, film svým pestrým technicolorem, umělými interiéry a celkovým zpracováním připomíná podobné kousky od Cormana nebo legendárního Hammeru. Samozřejmě nesmí chybět romantická zápletka, ve které uvízne mladý Vinnetou - Pierre Brice. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kombinace Frankensteina a Voskového muzea má sice pomalejší rozjezd, ale příznivcům klasických hammerovských horrorů udělá jistě radost. Hrozivě vypadající mlýn s vlastním hřbitůvkem stojící osamoceně u vodního kanálu s temnou vodou skrývá nebezpečné tajemství. Mladý Hans von Arnim (P.Brice) přijíždí do mlýna pro podklady k umělecké monografii, která má být vydána v Rotterdamu. Mlýn obývá prof. Wahl, který vytváří panoptikum figurin zobrazujících osudové ženy a také pořádá výtvarné kurzy. K ruce má pomocníka dr.Bohlema, jenž má za úkol pečovat o jeho těžce nemocnou dceru. Brzy se však ukáže, že vše je jinak a odhalení pravdy může být smrtící. Ponurou atmosféru výborně dokresluje hudba (Carlo Innocenzi) i barvotisková výprava. Nesmí chybět návštěva hrobky, ani zuřivá bouře. Chybí snad jen mlha, nakonec i pavučin se dostane... Samotnou kapitolou jsou halucinační a snové scény. Příjemný horror na bouřný večer. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť na nějakej starší gotickej horor. A pod ruky se mi dostal právě tenhle snímek. Hned začátek mě celkem navnadil. Všudypřítomná mlha, tajemný mlýn a jeho interiér. No prostě ta pravá atmosféra jakou jsem si představoval. Jenže moje prvotní okouzlení začalo hodně rychle vyprchávat a ke konci už jsem se vyloženě nudil. Zápletka je průhledná a tudíž nepřekvapující. Za mě hodně velký zklamání. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, lehounce hororový film v gotickém prostředí holandského mlýna, jehož mechanismus pohání pohyblivé figuriny žen na jevišti. První tři čtvrtiny tohoto brakového filmu jsou dle mého názoru na nejvyšší hodnocení, neboť zde stále převažují záhada a tajemství. Legrační model ´větrného mlýna či kulisy mi vůbec nevadí, mám tyto takřka divadelní rekvizity raději než počítačově realistické efekty. Některé sekvence jsou vynikající, zvláště ty symbolistní se Scillou Gabel. Vinnetou - Pierre Brice hraje výborně. Příběh z počátku mnohým připomíná Sheridanův "Hostinec u Létavého draka". Poslední čtvrtina, kdy divák již zná souvislosti, přechází spíše v kriminální drama a je poněkud divočejší, ale i zde lze nalézt kvality, jako např. symboliku skupin postav dobra a zla. A Technicolor a dobová umírněnost v ukazování násilí a erotiky mají též své kouzlo. Přesněji 4,5, pro mne příjemné překvapení. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Zase Italové a zase v hlavní roli postel. Ne, nechci moc křivdit, o to jde úplně okrajově, ale přece jen: zase to Italové berou tímhle směrem víc než ostatní. A dokonce se dočkáme i jedné bradavky (Dany Carrelové). děj mixuje příběh muzeum voskových figurín (což je patrné po prvním vkročení do mlýna) a dalších filmů s šílenými vědci na Frankensteinově motivu. Jedním z plusů, které musím zmínit, jsou v první řadě nádherné herečky (a to snad všechny mladé krásky, co se na plátně objeví), vynikající, až hammerovsky laděná výtvarná stylizace včetně zářivě rudé krve a neobyčejně působivý závěr (který sice vykrádá jak Frankensteina, tak Wax Museum, ale spuštěná pouťová atrakce v plamenech mě bude ještě dlouho budit ze sna. Na druhou stranu: všechny mužské postavy jsou hrubě nevýrazné - včetně jak padouchů, tak kladných hrdinů, Vinnetou má celý film smutný výraz a tím jeho výrazová práce končí -, v první půli se film šíleně vleče a halucinační scény jsou tolik odfláknuty, až mě to zaráží. a od začátku pečlivě budovaná atmosféra se rozmělňuje v nudu. Kolem 40. minuty jsem měl fakt co dělat, abych neusnul. Naštěstí poslední půlhodinka dovede zachránit ledacos, pročež za sebe říkám, že dobrý film ano, ale jakkoli výjimečný už ne. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pierre Brice nie je známy z iných filmov ako o Winnetouovi, a keďže ho tá postava profesionálne úplne pohltila, dobre padne pozrieť si nejaký jeho film z obdobia, než sa začal preháňať po prériach. Ferroniho horror je príjemnou ukážkou gotiky v parádnom technicolore, máme tu starý mlyn v hmlistom opare, naivne krásnu zápletku a slušné tempo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisérovi sa podarilo sprostredkovať atmosféru, ktorú takáto látka vyžaduje. Pochmúrne laboratórium, chodby a miestnosti titulného mlynu, sú dizajnérskym skvostom žánru, podobne aj v úvodných minútach sa z neho ozývajú tajuplné bolestivé náreky týranej - trpiacej ( zabíjanej ? ) ženy. Čiže atmoška pre horor jak vyšitá. Kebyže sa v tomto skvelom formálnom predstavení odohrával aj napínavejší a menej obkecaný príbeh, hodnotenie by rapídne stúplo. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Kostými sú prvotriedne,aj krajinné prostredie s mlynom,je oku lahodiace.Keď som sa zoznámil s hlavnými postavami,tak som čakal kedy to začne mat grády,ale nijak sa tento film nechytil.P.Brice poznám ako hrdinu z Máyoviek ale v tomto filme moc nevynikol.Ale čo ma uchvátilo sympatické ženske herecke duo Gabel-Orfei v tých dobových kostýmoch im to pristalo.Pointa bola silno našliapnutá,ale potenciál nebol využitý.Koniec bol dramaticky ale celkový dojem to nezachránilo.Je to dost slabučke,velmi pomale tempo,ale hlavne velká nuda. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný starodávný gotický kousek z těch dávných idylických dob, kdy povolání šíleného vědce bylo libůstkou soukromníka, a ne systematizovaným postem v nějaké té státní či korporátní struktuře. Dnes sice ten film již ničím nepřekvapí, ale pro nostalgika je to pěkná horrorová podívaná. A závěrečné ohnivé defilé profesorova děsivého orloje je stále působivé - hotový Todtentanz. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem tvůrcům skočil na špek; ukázky a plakáty slibovaly sympatcký horror, ale je to slabé. Film sice láká na gotické kulisy, ale příběh má docela nudný a předvídatelný a nakonec ani s tou atmosférou to není bůhvíjaké. Je to takový "Universal" horror, který je sice v barvách, ale také je naprosto neškodný. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Tento film fakt "klame telom" a to doslova. Všetky podstatné rekvizity žánru gotický horor sú totiž prísne dodržané. Starý mlyn, pochmúrna atmosféra, desivé tajomstvo, tajné vchody, hrôzostrašné figúriny, návšteva krypty, sympatický hlavný hrdina... Tak kde je potom chyba? No tam, že rekvizity a scenár ešte nezaručujú parádny hororový zážitok. Pripočítavam to na vrub režiséra, ktorý to proste nezvládol, mať to v pazúroch taký Mario Bava, iste je to iná liga. Dobre viem, že poriadne na frak atmosfére dáva aj hrozná hudba, či zbytočné nudné scény ale vinu dávam aj umelým interiérom, vzorne čistým, upraveným, nehodiacim sa do prostredia starého veterného mlyna. Mario Bava podobný problém nudných umelých interiérov v gotických hororoch 60. rokov zachraňoval divokým farebným nasvietením, tu sa nám "Bavovské" farbičky blysknú iba zopárkrát a to veľmi cudne. Takto film asi mohli tvorcovia radšej točiť na čiernobiely materiál... Celkovo však sa o sklamanie nejedná , uvedomujem si že to bolo nakrútené ešte v roku 1960, takže ešte pred vrcholom žánru a tak mierne nadpriemerné hodnotenie nakoniec predsa len dám, ale je to len o chlp...:) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Chtel jsem videt neco s krasavici Scillou Gabel, tak jsem zvolil toto. Tesil jsem se na nejake giallo, ale je to strasne utahane a v podstate nudne. Sry. ()

Cicis 

všechny recenze uživatele

Horor Obsadenie : Pierre Brice - Hans von Arnim Scilla Gabel - Elfie Wahl Wolfgang Preiss - Dr. Loren Bohlem Dany Carrel - Liselotte Kornheim Herbert A.E. Böhme - Prof. Gregorius Wahl Liana Orfei - Annelore Marco Guglielmi - Ralf Olga Solbelli - Selma Alberto Archetti - Konrad ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No tak pokud byl tohle horor, tak já spolknu vařechu. Byl tam, pravda, trochu náznak nějaké atmosféry, ale to bylo tak asi všechno. Snad posledních dvacet minut by se dalo s velkým přimhouřením očí nazvat zajímavými, ale ne více. Nudil jsem se tak, že jsem zvýšil rychlost, ale zase na druhé straně musím filmu něco málo přiznat. Nezaslouží si zůstat neoceněný vůbec. ()

Reklama

Reklama