Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Mayovky mám veľmi rád a Old Shatterhand sa určite radí k tým viac podareným, hoci za klenotami ako napr. Poklad na Striebornom jazere značne zaostáva... Len ma trochu mrzelo, že z Vinnetoua, ktoré túžba po miery bola vždy neoblomná a stál si za svojim, scenárista spravil labilného a prchkého týpka na konci, keď sa rozhodol aj s Apačmi nepochopiteľne zaútočiť na "bledé tváre":))) ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ačkoli tenhle film stojí mimo legendární trilogii a nikdy nedosáhl věhlasu Stříbrného jezera, je velice zábavným příspěvkem do rodiny mayovkových westernů. Ačkoli... S dílem Karla Maye ho zjevně spojují jen jména hrdinů a narozdíl od filmové trilogie se vykazuje trochu nepochopitelnými odchylkami v atmosféře (snaží se být výpravnější a jaksi věrohodnější, co se reálií týče, výsledek však sotva ohromí) a charakterech postav (Vinnetou působí animálním a nerozvážným dojmem)... Zápletka je hodně poplatná Rudému gentlemanovi a její povedenější variaci lze najít v Posledním výstřelu, ale nešť... Napínavé to je, jugoslávské přírodní skvosty jsou lahůdkou pro oko, papundeklové kaktusy zákuskem pro bránici a Lex Barker přesně tak heroický, jak jsem ho v dětství zbožňoval. Soundtrack je docela slušná vykrádačka spaghetti westernů a i kvůli němu celkový dojem odpovídá spíše třem hvězdičkám... Prostě tomu chybí ta vřelost a domáckost slavnějších filmových mayovek. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Mírová smlouva s Apači se má podepsat za měsíc, ale kapitán Bradley (Guy Madison), Dixon (Rik Battaglia) a jeho banda se tomu snaží zabránit za každou cenu, protože touží po půdě. Vinnetou (Pierre Brice) postrádá několik můžů a jakmile mu bílý bratr podá nezvratný důkaz, vydává se do nepřátelského tábora Komančů, aby soubojem s náčelníkem Velkým medvědem spor urovnal. Old Shatterhand (Lex Barker) začíná vše pomalu rozplétat, ale ani on se nevyhne chybám... Rik Battaglia hraje opět záporáka, ale moc toho nepředvede, protože dostal malý prostor. Gojko Mitić si v malé roli zahrál apačského bojovníka. V závěrečném útoku na vojenskou pevnost byla vidět poctivě odvedená kaskadérská práce, protože to nevypadalo vůbec špatně. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhand z roku 1964 nám představuje trochu jiného Vinnetoua, kterého neznají ani filmoví diváci, ani Karel May. Vinnetou se v tomto snímku celou dobu drží v pozadí po boku svých bojovníků, vystupuje jako pravý náčelník a nic moc zvláštního nepředvede, aby se pak na konci pomaloval válečnými barvami a vydal se na zteč proti vojenské pevnosti. Zkrátka změna, která ale rozhodně není na závadu. Trochu to Vinnetoua přibližuje realitě divokého západu. Místo Karin Dor zde roli okrasné květinky plní Daliah Lavi v roli Palomy, která je sice hodně krásná, ale zároveň hodně zbytečná. No a ještě by to chtělo zkrátit tak na 90 minut, aby to mělo větší spád, protože je to místy trochu nudný, ale jinak je to velice zajímavá mayovka. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Ve filmu se objevilo na 500 komparsistů, ušilo se více než 600 indiánských kostýmů a na 400 uniforem vojenské kavalérie. Vyrobeno bylo i 14 krytých vozů a používalo se 300 revolverů. Místo natáčení bylo vzdálené 140 kilometrů od hotelu a hlavní představitelé proto museli každý den dojíždět. (Stocki)
  • Při natáčení v Ulcinj v nejjižnější části Jugoslávie byl štáb kvůli výpadku pitné vody v hotelu Jadran nucen čistit si zuby vínem. (hippyman)

Reklama

Reklama