Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Diskuze

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Skanor

Neberu ti tvé hodnocení, ale kdybys znal literární předlohu, možná by se ti filmový Old Surehand taky moc nelíbil. Předlohou filmu má být velmi napínavý román, na Maye navíc se složitou zápletkou, avšak filmaři natočili velmi jednoduchý a tuctový westernový příběh, který s románem nemá skoro nic společného. Navíc zde Surehanda hraje starý herec, opět zcela neodpovídající literární předloze – Old Surehand byl mladý a velmi vážný muž, navíc bělošsko-indiánský míšenec. I jiné filmové mayovky se nedržely literárních předloh, ale alespoň nabízejí kvalitní podívanou, např. Vinnetou III, Old Shatterhand, Poklad na stříbrném jezeře.

Skanor

Skanor (hodnocení, recenze)

Nepobírám hodnocení, to je Mayovka, ne srdcervoucí film o životě s 14 Oscary. Zajímavá zápletka, jsou zde i herci jako Terence Hill a samozřejmě Brice. 

Celkově je to taková oddychovka u které nemusíte moc přemýšlet, zajímavé, že velkofilmy s velkým rozpočtem, které ale ve skutečnosti za nic nestojí mají od stejných uživatelů mnohem lepší hodnocení a přitom se jedná o propadáky, kdežto tento typ filmů se o nic takového nesnaží, stejně jako původní předlohy a asi proto to kritici zahazují.

na příspěvěk reagoval Kakho-oto

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

No co filmovi honibrci? Prislis naivne a romanticke? Tak si chodte vyonit nad strazcami galaxie alebo inou jebnutou marvelovkou.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Táto mayovka asi bude patrit mezi slabšie, ale mne pripadal zaujímavá od začiatku do konca. Dobrodružnosti a hudby som sa z nej "nasýtil". A film sa jednoznačne dá prirovnat k tým najlepším mitičkovkám. Hodnotím to ako zlatý stred: 55%

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

No mně se Náčelník Velký had opravdu líbí o trochu víc než Old Surehand. Náčelník Velký had má i na čsfd lepší hodnocení než Old Surehand. I když samozřejmě: první film hodnotila stovka uživatelů, druhý přes třináct set uživatelů...

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

No, Náčelník Velký had, to snad ne?! To Surehand je proti němu skvost...

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Jako film to podle mě také celkem ujde, ve srovnání se stejnojmenným románem nicméně velice slabé. I mně stejně jako MaedhRos vadí hlavně způsob pojetí postavy Old Wabbla, která navíc straší ve všech filmech se Surehandem. Na jedné straně zajímavý Mayův román, který se dost liší od jeho ostatní tvorby a na straně druhé zručně natočený nicméně průměrný eurowestern. Apropos i některé filmy s Mitičem považuji za lepší než film Old Surehand (Tecumseh, Osceola, Náčelník Velký had).

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Film ještě není tak blbej jako pozdější míšenka Apanači, ale má naprosto blbej dabing. Dalimil klapka mluví asi sedm postav, náčelníka Komančů i hlavního záporáka mluví stejnej herec a nejhorší je dabing Terence Hilla. Ten hlas se k němu vůbec nehodil.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ano, tenhle Vohrerův film působí komicky, chtěně i nechtěně. Ale svoje kvality má. Ve skupině západoněmeckých westernů, včetně těch ne-mayovkových, patří koneckonců k tomu lepšímu. Přes všechny známé výhrady a výtky. Pořád je to mnohem lepší než mitičovské východoněmecké indiánky nebo Philippova "Míšenka Apanači".

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Osobně mi v tomhle filmu asi nejvíc vadil pokus přetransformovat Old Wabbla v jakousi blbější náhradu za Sama Hawkense - vzhledem k tomu, že originál je jedna z nejzajímavějších postav, který jsem na stránkách mayovek zatím potkala. Nejsem zastáncem názoru, že předlohu je nutno beze zbytku ctít, ale zrovna tady to knížka vyhrává na celý čáře. Navíc jsem vždycky byla docela radikální winnetouovka a jeho sidekickové (jak já to už od dětství vnímám) mě moc nezajímali - takže na Grangerovu exhibici jsem zvědavá ještě míň, než na Barkera (kterej prostě k Briceovi tak nějak defaultně patří...;-)). Ale jako celek to...dejme tomu že ujde.

PipBoy

PipBoy (hodnocení, recenze)

Mne to skrátka pripadalo strašne trápne až komické, ako žoviálne až prihriato ten Surehand všetých potľapkáva a ohmatáva. Skrátka hlavná postava mi vyznieva ak nie ako chválenkár, tak aspoň ako strašne nadutý panák, ktorý nemôže byť pravým hrdinom.

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Silenzio: Musím se Pohrobka zastat. Určité zdroje uvádějí, že se Granger choval arogantně, ovšem to, že se tak chová, neznamená, že by hrál špatně svou postavu. Navíc dost často dochází ke zveličování špatných vztahů při natáčení (viz Funés a Gabin u filmu Tetovaný), obě strany mají svou pravdu a ta je kdesi uprostřed a navíc to není zas tak ožehavé (tentýž případ). Kdyby mohl Stewart Granger promluvit, jistě by řekl svůj jiný názor (neříkám, že pravdivý). Navíc on by byl v nevýhodě, protože vždycky byl "ten náhradník za Lexe".

Silenzio

Silenzio (hodnocení, recenze)

Pohrobek: kdyz tady v komentarich tak opevujes toho Granera alias Old Surehanda, musim ti rict, zes mel pravdu jen v jednom. Byla to Hollywoodska hvezda. Bohuzel v tom spatnym slova smyslu. Pri nataceni to daval dost znat a vuci svym kolegum se choval arogantne a despektem. Pokud tu chces nekoho poucovat, mel bys zacit od sebe. Precti si nekde neco o nataceni a poznas sam.

Reklama

Reklama