Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Recenze (131)

Tosim 

všechny recenze uživatele

I v těchto posledních mayovkách se dá najít něco pozitivního, ale je toho tak zatraceně málo, že divák zvažuje, zda se do toho vůbec pusitit. Navíc se v tomto filmu nepodařilo scénáristovi najít dostatečný prostor pro Pierra Brice a jeho desetiminutové vystoupení před kamerou je dost zvláštní :-( Nicméně...hodnocení máte nahoře :-) Ad experiment - už nebetyčná ostuda je, že se jeden z nejlepších Mayových románů někdo rozhodl točit takhle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dojímá mě jak se tvůrci vůbec nesrali z castingem a cpali do každé mayovky, stejné herce. Co mě vadilo však na tomhle díle mnohem víc, byla "povinná" postava imbecila" on je nějakej imbecil v každým díle, ale tady to bylo vysloveně trapný. A mezi námi kdyby tam Vinnetou nebyl tak by se hovno stalo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moje sympatie k Surehandovi jsou tedy minimální. Je však dobre vědět,že už před moderním Hollywoodem bylo normální vymačkat že série/značky,co půjde! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Německá limonáda... Mayovské umělé mýty vykostěné o kouzlo knihy...bohužel... PS: Úžasný mediální dobový kult stáří...:-) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že ČSFD je plná ignorantů, kteří si myslí, že Stewart Granger byl nějaký německý přestárlý pornoherec. Lidi, kteří s ním viděli maximálně tak tři německé mayovky, by se o něj neměli otírat a zjistit si, že se jedná o velkou hollywoodskou hvězdu nejen padesátých let. Herecky je na tom určitě lépe než Lex Barker a charisma mu nechybí. Docela dobře si tady vystačil sám, i když v některých chvílích z filmu dělá spíše slušnou komedii. Vohrer mohl klidně zkusit Briceovu postavu vypustit úplně, minimálně by to byl zajímavý experiment. Ve filmu se nicméně slušně vyprofiloval Terence Hill, který poprvé opravdu hraje a i jeho postava je napsána dostatečně rozšafně. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Proč Stewarta Grangera neměli diváci rádi, lze i tentokrát pochopit bez problémů. A řečem, že na rozdíl od Lexe Barkera Pierru Briceovi vůbec nesedl jako herecký parťák, věřím také. I to je možná důvod, proč se Vinnetou objeví snad v polovině filmu. Když navíc s několikaletým odstupem přemítám o podprůměrných vedlejších postavách, "anonymním" ústředním záporákovi a právě o nijakém Old Surehandovi, tlačí se hodnocení už skoro na jednu ušmudlanou hvězdu. Knižní Surehand je totiž velkolepým Mayovým triumfem a film je tak o to větší ostudou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tieto veselosti s Old Surehandom (ktorý to miestami dáva až do komédie) si mohol (a mal) starý dobrý Winnetou odpustiť. Vôbec sa k hranatému britskému nesympaťákovi nehodí. Pôsobí pri ňom ako decentný a jemný džentlmen, ktorého omylom v reštaurácii usadili vedľa sedláka, ktorý čašnícky cápe po zadku, rehoce sa na celý podnik a nakoniec suverénne použije misu s polievkou namiesto WC a ešte sa na tom dobre zabáva. Takisto ma iritovali ďalšie navlas rovnaké scenáristické barličky z predchádzajúcich winnetouoviek/shatterhandoviek, v ktorých zase raz zlí belosi spôsobia konflikt medzi Indiánmi a belochmi tak, že zabijú pár belochov a extrémne jednoducho sa to pokúsia hodiť na Indiánov (napr. na miesto vraždy pohodia šíp). Belosi im na to samozrejme zakaždým skočia a chcú indiánskych susedov povraždiť. Akože, ono to celé nie je zlé, ale miestami je to fakt až vyložene odlfáknuté, Old Surehand sa zrejme radšej nikdy nemal dočkať vlastných celovečerákov a tentokrát sa to s humorom skutočne riadne preháňa. V dôležitej podpornej úlohe sa objaví Terence Hill. Snímke dominuje viacero wtf momentov a divný strih (vo finále Old Surehand zastrelí pre dej relatívne dôležitého zradcu tak, že vystrelí, počujeme pád tela, ale telo nie). Šokovaný som zostal pri scéne "Máte dôkazy?" - "Mám, počul som to na vlastné uši." - "Super, ideme to povedať vojakom!". Ako málo niekedy stačilo na dôkaz. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jak tohle mohli vůbec vypustit do světa, namachrovanej dědek, kterej tam všechny rozmlatí a rozstřílí je fakt až nadočekávání trapnej ()

sud 

všechny recenze uživatele

Docela dobrá Mayovka, která se sice nemůže rovnat filmům s Old Shatterhandem, ale nabízí ještě pořád dobrou podívanou. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Slabota. Brice tu skoro nehraje neb ho namachrovanej Granger vymazal z filmu. Záporák průměrnej akce je málo. Líbilo se mi akorát to přepadení vlaku. 2* za to, že existují i horší Mayovky než je tato.25% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Myslím, že hodnocení není k tomuto snímku nikterak shovívavé. Oproti ostatním Mayovkám s Surehandem totiž není horší. Řadím jej na stejnou úroveň jako Petrolejového prince. Ze scénáře je jasně patrná snaha postavu Vinnetoua pro tentokrát vynechat což si přál především Granger, kterého celý štáb nemohl už delší dobu vystát a tak se později upustilo od dalších plánovaných dílu Old Surehanda. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příběh s Surehandem a jeho přítelem Vinnetouem nese klasický rys filmových "Máyovek"... Zákeřný Generál kolem sebe trousí jen smrt, k tomu mu pomáhají podplacení úředníčci a banda, které šéfuje. Dokáže se mu statečný bílý tramp postavit a pomstít tak smrt svého bratra..?!!! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mezi Supy = Old Surehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží ždímat kult mayovek. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují tak, jako "svatá čtverka", a samotné příběhy nejsou nic moc. Ale beztak jsem to jako děcko viděl několikrát. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Půjdu proti většině, protože i skrze nostalgii a sentiment (Old Surehanda jsem jako dítě dostal na originální VHS) říkám, že jde o dobrou filmovou mayovku, byť s knižní předlohou nemá de facto společného nic. To, že Vinnetou je tu jen velmi málo, mi kupodivu nevadí, protože se tu neustále něco děje a Granger strhává dostatek pozornosti. "A teď velí Vinnetou. Všem Komančům!" Hudební motiv Old Surehanda je chytlavý, hlavní hrdina mi je sympatický, přestože na Old Shatterhanda nemá. Získal si mě ale právě tím svým humorem a gesty. Dodnes si ovšem pamatuji, že jsem jako dítě byl při prvním zhlédnutí rozčarován, že Surehand je starý děda, ale ony to hodně dělaly ty jeho prošedivělé vlasy. (Za nejlepší film se Surehandem považuji Mezi supy, kde se setká také Terence Hill a Götz George.) Zápletka  ohledně zlatého dolu a Komančů je docela slabá, avšak plán Generála na povraždění komančského bojovnictva byl zajímavý. "Bože, zase se mrdoví!" ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Tohodle dědu nemám ráda...Vlastně ani nevím kolik Oldů už bylo a kdo se s kým potkal. Nejlepší byl prostě ten první ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Old Surehand se stává svědkem zákeřné vraždy syna náčelníka Komančů během oslav výročí v Mason City. Tento incident nezůstane bez odezvy, protože Maki-Moteh vykope válečnou sekeru. Mužem v pozadí, který tahá za nitky zločinu je Generál (Larry Pennell)... Mario Girotti si ve filmu zahrál Tobyho, který je asistentem soudce Edwardse. Vinnetou byl v příběhu zatlačen do pozadí a Pierre Brice tak ve filmu hraje bohužel vedlejší roli (podle úvodních titulků druhou hlavní), protože se na plátně nezdrží v součtu déle jak deset minut. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejhorších dílů. Musel jsem si film rozdělit alespon na dvě části, abych ho střebal. A to byla krátká stopáž. Divný příběh, divné prostředí a Vinnetou mě zde téměř vůbec nebavil. Hodnotím jen na 26% = * ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mayovka, jíž bylo nejvíce vyčítáno to, že Vinnetou se objeví asi až po 40 minutách filmu. Nicméně, je to pěkné, barvité, dobrodružné, romantické, idealizované, nádherná Böttcherova hudba. Zvláště hezké scény jsou s „Generálem“ v jeskyni, až pohádkově působí scéna s hadí polévkou na staré poště. Granger sice machruje, ale už jsme na něj zvyklí, takže z nostalgie čtyři hvězdičky nadsadíme...Asi poznáte, že mám pro mayovky slabost. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

ZAtraceně zvláštní MAyovka, normálně se mi stalo že jsem se půl hodiny neskutečně bavil a další půlhodinu nudil jak čert. Akce sice zdařilá ale prostě je to šíleně nevyrovnané. No konec MAyovek začíná být poněkud smutný. ()

Reklama

Reklama