Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Oproti "Medzi supmi" vidím hlavne v prvej polovici zlepšenie na všetkých frontoch - solídna výprava, dobré tempo, fajn postavy (aj titulný hrdina už obstojne funguje) - samozrejme všetko v limitoch poetiky mayoviek. Škoda, že približne od momentu keď sa k partii pridá Surehandov zdegenerovaný kamarát to postupne všetko ide čoraz hlbšie do kanála. Dej chaoticky skáče dopredu a postavy sa chovajú úplne náhodne (a väčšinou stupídne). Skvelá scéna Winnetoua robiaceho terč nefunkčným puškám už nič nezachráni. Apropo Winnetou - vo filme má bohužiaľ len väčšie cameo. 5-/10 ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát komentář ke každé mayovce.Mě se Surehand líbil,ikdyž nedosahuje "kvalit" slavné "čtyřky" a Old Shatterhanda.Ale vadím mi,že děj je úplně jiný než kniha.Týká se to zcela všech zfilmovaných mayovek.Dokonce chybí některé postavy.A nebo jsou postavy charakterově změněny.V tomto případě zde chybí např. Old Shatterhand,Old Death a z Old Wableho zde udělali komickou figurku. ()

Reklama

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Uf, tak jsem dokoukala všechny díly s Old Surehandem. Nebyla to taková hrůza, jak jsem čekala- místy to bylo i horší (všechno nebylo sice tak strašné, bylo toho ale hrozivě málo). Cameo, které hrál Vinnetou bylo zoufalé a pro mě se ukázalo, že to byl opravdu on, kdo tyhle mayovky s Grangerem zachraňoval a dělal z nich alespoň trochu dobré filmy (no, Petrolejového prince jistě zachránil alespoň od odpadu). Nyní tam tedy zbyl prakticky jen krajně nesympatický Surehand (to, jak na někoho pořád poklepává a nebo dělá ta další gesta, je strašný), spousta vedlejších postav (Girotti s tou blondýnkou atd.), nevýrazní záporáci a ta nesnesitelná postava, kterou nazývají Old Wabble- a to byla hrůza. Postavy film absolutně potápěly, naštěstí měl film alespoň lepší scénář a režii než Petrolejový princ a krásná hudba také nechyběla, takže jako kompromis volím 2 hvězdy a už to dlouho nechci vidět... Mimochodem, nepřišly vám ty skály na konci filmu povědomé? (třeba jako filmový Nuget-tsil, kde zastřelili Vinetoua...) ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Filmový Surehand dopadol podobne ako ďalší nesympatický "hand" Old Firehand, teda s úbohým hercom, ktorý postavu stvárňuje, s Vinnetouom, ktorý akoby ani nebol Vinnetou ale len ďalšia z radu zbytočných vedľajších postáv, s príbehom, ktorý vás núti krútiť hlavou a žasnúť nad tým, ako hlboko sa dá v rámci série mayoviek klesnúť a so záporákom, ktorý je skôr ako zlá postava s detskej rozprávky, než pravý westernový "padouch". Nuž, dá sa očakávať, že ak točíte filmy tempom päť za rok, tak niektoré dopadnú takto neslávne, ako práve Old Surehand. ()

KrajicHlad 

všechny recenze uživatele

Zábava náramná. Old Surehand jako parodie na mayovky. Něco výtržků: Vinnetou v sedle několikrát zdravící ty dole z ideální skály, / důmyslně zaranžované setkání Old Surehanda s Vinnetouem zrovna na místě s kaňonem jako tím nejvhodnějším pozadím, / Wabble, který po dvou letech poustevnického ústraní nepozná svého přítele Surehanda, avšak přesvědčí jej dvojitý průstřel plechového talířku ze vzdálenosti tří set metrů, jak je konstatováno (ale to následné Dalimilovo „Joohnny!“ vskutku stojí za to!), / svíčka, jíž se na několika zřejmě dramatických záběrech zoufale nedaří (naštěstí pro pozdějšího Lucky Luka, Mr. Girottiho) propalovat lano se zavěšeným krápníkem, / Komanč, který zdvořilým gestem nabídne Surehandovi místo v kánoi, / jiný Komanč pracující na hlavní úvazek pro armádu, ale stále s citovými vazbami ke svému národu, jenž slovy Old Surehanda zradil, a tak jej jinak milý OS musel zastřelit a nechal si to poté odkývat náčelníkem, pro kterého ten nebožák na vedlejšák pracoval, / a další taková a jim podobná naděleníčka… To nejpůvabnější jsem si nechal na závěr: Úchvatný dabing! Dalimil Klapka ve vrcholné formě předvádí hned pětiroli, a to velmi členitou, proplouvá si od seriózního soudce přes úsečného komančského zvěda až ke kňouralovi Wabbleovi. Další výkony pak umocňují parodickou sílu zhlédnutého - všeho všudy v devíti si troufli na celý film (z nichž Petra Hanžlíková, Jiří Štěpnička a Stanislav Fišer si dali pouhou jednu roli a Daniela Bartáková s Janem Pohanem dvě) -, zejména pak „vyniká“ podání ostatních „víceroláků“, kteří se Dalimilovu řádění ani na versty nepřiblížili. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Představitele hlavní role Stewarta Grangera nenáviděl skoro celý štáb. Využíval své moci upravovat scénář a z děje skoro vytlačil Vinnetouovu postavu. (Stocki)
  • Pierre Brice se musel při promítání ve Stuttgartu převléct do policejní uniformy a takto utéct před davem fanoušků do bezpečí. (hippyman)
  • Ačkoliv nebyl film publikem akceptován, mnozí kritici se o snímku vyjadřovali výhradně pozitivně. Chválen byl především solidní způsob zpracování a svěží herecký výkon Stewarta Grangera. (Filcooper)

Reklama

Reklama