Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Oproti "Medzi supmi" vidím hlavne v prvej polovici zlepšenie na všetkých frontoch - solídna výprava, dobré tempo, fajn postavy (aj titulný hrdina už obstojne funguje) - samozrejme všetko v limitoch poetiky mayoviek. Škoda, že približne od momentu keď sa k partii pridá Surehandov zdegenerovaný kamarát to postupne všetko ide čoraz hlbšie do kanála. Dej chaoticky skáče dopredu a postavy sa chovajú úplne náhodne (a väčšinou stupídne). Skvelá scéna Winnetoua robiaceho terč nefunkčným puškám už nič nezachráni. Apropo Winnetou - vo filme má bohužiaľ len väčšie cameo. 5-/10 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Že se milovníci a rádoby milovníci Karla Maye durdí, jakým způsobem je adaptována literární předloha o Old Surehandovi? A že jsou naštváni proto, že Vinnetou má jen malý prostor? Jsou to hloupé žvásty. Má to větší svěžest a příjemně vtipný nadhled, díky kterému se tento film od ostatních májovek příjemně liší a baví i o něco lépe. I přes tyto klady ovšem tento film nepřevyšuje svým dějem ostatní. A průběh? Musí se dopadnout padouch se svojí nenasytnou bandou. A usmiřovat nedorozumění mezi indiány a bělochy. Ústřední postavou je Johnny Garden alias Old Surehand (dobrý Stewart Granger s hlasem Heinze Engelmanna), který s hravým a snad i ješitným sebevědomím zvládá každou zapeklitou překážku a problém. Mezi jeho přátele a ochotné pomocníky patří indiánský nadnáčelník Vinnetou (Pierre Brice a hlasem Thomase Eckelmanna) s instinktem a schopností předvídat běh událostí, talentovaný a odhodlaný mladý právník a soudcův pomocník Toby (sympatický Terence Hill ještě jako Mario Girotti, s hlasem Joachima Ansorgea) a neschopný Jeremy Sanders alias Old Wabble (Milan Srdoč s hlasem Hugo Schradera), který je spíše přítěží, než přínosem. Ženský půvab přináší především mladá a dychtivá Judith (Letícia Román s hlasem Marianne Lutz). Hlavním padouchem je Jack O'Neal alias Generál (zajímavý Larry Pennell s hlasem Rainera Brandta), který se mstí za své dávné vyhození z armády a tuto záležitost jeho ješitnost stále nedokáže překonat. Generálovi pomáhá jeho ambiciózní zástupce Joe (Vojislav Mirić s hlasem Joachima Nottkeho) a je ještě více nenasytný. Z dalších rolí: dobromyslný zlatokop a Juditin strýček Ben O'Brian (Vladimir Medar s hlasem Alexandera Welbata), starý náčelník Komančů s úmrtím v rodině Maki-Moteh (Dušan Antonijević), šarmantní majitelka hostince Molly (Hermina Pipinić s hlasem Edith Schneider), zamilovaná pomocnice banditů Delia (Jelena Zigon s hlasem Marianne Mosar), a kapitán americké armády Miller (Erik Schumann). Je to nenáročné dílo, kde dobro vítězí nad zlem. Je to svěží a s příjemně vtipným nadhledem, který baví při chvilkách odreagování. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Povedený a podceňovaný díl. Hned úvodní přepadení vlaku je velmi dobré, stejně jako některé další scény. Opět zde hraje Terence Hill, který patří ve vinetúovkách k často obsazovaným hercům. Hlavní plavovláska (tentokrát ji hraje Italka) mohla být možná výraznější, naopak na malém prostoru zaujme ona černovláska, která málem vlákala Old Surehanda do smrtelné pasti. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Olda Šurhendů zase řádí. Oproti původní knize je to (zřejmě i díky zásahům jeho představitele Stewarta Grangera do scénáře) neomylný, vždy čistý frikulín, který se tu z jakéhosi důvodu chce za něco pomstít teplému záporákovi Generálovi (nudnější už je jenom Rolf Hoppe), a usmířit bělochy a komanče. Old Wabble je, rovněž v rozporu s předlohou, zrzavý trouba s pověstí skvělého zálesáka, kterou si zasloužil bůhvíjak. Surehand ho přesto trpělivě vláčí s sebou, a je mu jedno, že díky zásahům tohoto šikuly mohl být už hodněkrát pod drnem, nemít svoje superschopnosti. Kladnější nebyl ani Mirek Dušín. Terence Hill tady hraje taky, pořád s sebou vláčí uječenou blondýnu, která chce sbalit asexuála Surehanda, aby nakonec skončila v Terencově náručí. Mít s sebou Terence Buda, dostala by blondýna po držce. Vinnetou se jenom mihne. Dobře pro Brice, špatně pro nás. Akce jalová, hudba vykradená ze starších dílů. A to to v titulcích slibovalo, že nezůstane jen u jednoho filmu... Ještě, že další nevznikly. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dám tři, i když mě Surehandův úsměv lěze poměrně dost na nervy. Ale - Surehand je větší frajer než Firehand, příběh slušně jede kupředu a Vinnetou je prostě Vinnetou (i když je na plátně trestuhodně krátkou dobu). Hlavně ale film pořád patří mezi skupinu filmů, které drží u života Mayův prototyp Divokého Západu (což není u všech něměckých pokusů samozřejmost), včetně barvotiskových výjevů Skalistých hor (já vím, já vím..) a silného etosů přátelství a spravedlnosti namíchaných mimo jiné s protikladnou samozřejmostí, s jakou se v tomto světě umírá (Surehand po zabití protivníka nehne brvou, stejně tak jako přihlížející okolí) Ano, tak si Maye pamatuji, tak se už určitě nikdy točit nebude. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Hudbu složil osvědčený mayovský skladatel Martin Böttcher. Soundtrack obsahuje snad nejméně nových melodií ze všech filmových mayovek. Rozhodl se neskládat ani nové hlavní téma, nýbrž použil tzv. Melodii Old Surehanda z filmu Mezi Supy. (hippyman)
  • Old Surehand dějově předchází filmům Mezi supy a Petrolejový princ, ale byl natáčen až jako poslední. Plánovalo se i pokračování, ale díky vyhroceným vztahům Grangera se štábem (a nízkým tržbám) už k němu nikdy nedošlo. (Stocki)
  • Podstatně hůře dopadla havárie začátkem října: v husté mlze došlo k tragické nehodě - velký omnibus vezoucí mnoho komparsistů sjel do příkopu, tragickým výsledkem byli tři těžce zranění, z nichž jeden zemřel, jeden středně těžce a dvanáct lehce zraněných. (hippyman)

Reklama

Reklama