Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Old Surehand je bourák. Ustřelit zápalnou šňůru, to neumí jen tak někdo. A už vlastně ani nevím, o čem tenhle film byl. Nejsem si jistý, zda ta památná scéna s vorem na rozbouřené řece (evidentě před plátnem, což je ale vzhledem k věku filmu naprosto pochopitelné) je tady nebo v jiné surehandovce. (134.) ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Uf, tak jsem dokoukala všechny díly s Old Surehandem. Nebyla to taková hrůza, jak jsem čekala- místy to bylo i horší (všechno nebylo sice tak strašné, bylo toho ale hrozivě málo). Cameo, které hrál Vinnetou bylo zoufalé a pro mě se ukázalo, že to byl opravdu on, kdo tyhle mayovky s Grangerem zachraňoval a dělal z nich alespoň trochu dobré filmy (no, Petrolejového prince jistě zachránil alespoň od odpadu). Nyní tam tedy zbyl prakticky jen krajně nesympatický Surehand (to, jak na někoho pořád poklepává a nebo dělá ta další gesta, je strašný), spousta vedlejších postav (Girotti s tou blondýnkou atd.), nevýrazní záporáci a ta nesnesitelná postava, kterou nazývají Old Wabble- a to byla hrůza. Postavy film absolutně potápěly, naštěstí měl film alespoň lepší scénář a režii než Petrolejový princ a krásná hudba také nechyběla, takže jako kompromis volím 2 hvězdy a už to dlouho nechci vidět... Mimochodem, nepřišly vám ty skály na konci filmu povědomé? (třeba jako filmový Nuget-tsil, kde zastřelili Vinetoua...) ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Na film je asi třeba pohlížet jako na komedii, možná i jako na parodii filmů o Vinnetouovi. Old Surehand neohroženě machruje, s respektovanými náčelníky se žoviálně poplácává, občas i slušně hláškuje za asistence dalších komických postav. Změna nastává i na straně zla, kde má šéf banditů k takovému nelítostnému Herbertu Lomovi také setsakra daleko, dokonce si z něho jeho vlastní banda dělá srandu. Jediným stínem na superschopnostech Old Surehanda je fakt, že ho za 2 roky pátrání po vrahovi svého bratra vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít něco společného s lumpy, které má hned na ráně. Intriky, překážky a pasti jsou ve filmu průhledné jak sklo, zřejmě proto, aby žádné napětí nerušilo diváka od toho, aby se prostě jen bavil. Pokud tomu tak není, pak se něco nepovedlo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ty zápletky se celkem dost opakují, Vinnetou je ve filmu docela zbytečný, ale stejně jsem si užíval to, že jsem ho tu mohl vidět. Old Surehand je navíc takový dobrý správňák, že se mi ta jeho postava prostě líbí a rád se na ni dívám. Opět je to dostatečně komické, ale mezi těmi jednotlivými mayovkami film celkem snadno zapadne. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Old Surehand se stává svědkem zákeřné vraždy syna náčelníka Komančů během oslav výročí v Mason City. Tento incident nezůstane bez odezvy, protože Maki-Moteh vykope válečnou sekeru. Mužem v pozadí, který tahá za nitky zločinu je Generál (Larry Pennell)... Mario Girotti si ve filmu zahrál Tobyho, který je asistentem soudce Edwardse. Vinnetou byl v příběhu zatlačen do pozadí a Pierre Brice tak ve filmu hraje bohužel vedlejší roli (podle úvodních titulků druhou hlavní), protože se na plátně nezdrží v součtu déle jak deset minut. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Hned od počátku natáčení musel tým bojovat s nepřízní počasí. Po letních bouřích a vydatných deštích přišly povodně, na okraji Ljubljaně se dokonce zřítil vodojem, když se pod ním sesunula rozmáčená zemina. (hippyman)
  • Pierre Brice se musel při promítání ve Stuttgartu převléct do policejní uniformy a takto utéct před davem fanoušků do bezpečí. (hippyman)
  • Snímek provázelo mnoho neštěstí - asistent kameramana Rudolf Sandtner se zranil na ruce, když se roztříštila okenní tabule jednoho z vagónů; ještě hůř na tom byl jugoslávský herec Sime Jagarineć: při seskoku se střechy jednoho vagónu si přivodil komplikovanou trojitou zlomeninu kotníku a tak na dlouhou dobu z natáčení vypadl. Aby toho nebylo málo, při natáčení v jeskyních Taborska Jama u malé osady Grosuplje spadl režisér Vohrer tak nešťastně, že si pohmoždil ledviny. Podobný pád produkčního Wolfganga Kühlenze byl natolik těžký, že musel odletět na léčení do Německa. (hippyman)

Reklama

Reklama