Reklama

Reklama

Poklad na Stříbrném jezeře

  • Československo Poklad na Stříbrném jezeře (více)
Trailer 2

Vinnetou a Old Shatterhand v souboji s bandity o mapu k bájnému pokladu... Ve filmu ožívají známé postavy proslulých indiánek v čele s neporazitelným Old Shatterhandem a jeho rudým bratrem, ušlechtilým náčelníkem Apačů Vinnetouem, kteří doprovázejí mladého Freda Engela a jeho snoubenku Ellen Pattersonovou na cestě za starým indiánským pokladem. Společně se postarají, aby spravedlnost zvítězila a zločinci, kteří chtějí poklad uloupit, byli potrestáni... Nápad adaptovat knižní předlohu z pera Karla Maye se zrodil v hlavě producenta Horsta Wendlandta, který začátkem šedesátých let patřil mezi přední tvůrce komerčně orientovaných snímků. Po sérii kasovně úspěšných adaptací kriminálních románů z pera Edgara Wallace pojal troufalý plán natočit v německé produkci velkolepý dobrodružný western ve stylu klasických hollywoodských snímků, který by do kin přilákal mladé diváky. Ke spolufinancování projektu, jenž svého času byl nejnákladnější německou produkcí, se mu podařilo přesvědčit šéfa distribuční firmy Constantin Waldfrieda Barthela. S ohledem na úsporu tvůrci upustili od původního plánu natáčet v autentických lokalitách v Americe. Namísto toho se produkce přesunula do úchvatných scenérií Plitvických jezer a Grobničko polje v Jugoslávii. Ikonických rolí Olda Shatterhanda a Vinnetoua se zhostili americká hvězda nižší svítivosti Lex Barker a francouzský herec Pierre Brice. Barker sice v USA na přelomu čtyřicátých a padesátých let získal relativní popularitu coby představitel Tarzana, ale nad úroveň béčkových snímků zde nikdy neprorazil. Koncem padesátých let přesídlil profesně do Itálie, kde se objevoval v dobrodružných snímcích, ale můžeme ho vidět také ve Felliniho Sladkém životě. Ještě před přijetím role Old Shatterhanda, která mu alespoň v části světa vynesla ohromnou slávu, již v Německu přijal role v sérii mysteriózních kriminálek o geniálním padouchovi Dr. Mabusem, které režíroval Harald Reinl. Brice po začátcích ve vedlejších partech ve francouzských filmech také přesídlil do Itálie, kde získal relativní popularitu. Díky hlavní roli ve španělském filmu Los Atracadores se dostal v roce 1962 na berlínský filmový festival, kde se s ním náhodou setkal Horst Wendlandt. Ten v něm spatřil ideálního představitele Vinnetoua, jenž se navzdory počátečním hercovým rozpakům stal jeho životní rolí. Stejně jako v ostatních snímcích režírovaných Reinlem byla do ústřední ženské role obsazena jeho manželka, pohledná Karin Dorová. Poklad na Stříbrném jezeře se stal ohromným hitem, dokonce nejnavštěvovanějším německým filmem svého roku. Vedle toho, že svým úspěchem v Německu inicioval natáčení dalších mayovek, byl prodán do desítek dalších zemí a lze ho vidět jako jeden z iniciačních bodů pro celý boom evropských westernových produkcí šedesátých let, včetně věhlasných spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Recenze (586)

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se,ale po letech to na mě působí jako špatná komedie. Film pro mě úplně ztratil kouzlo... Ty tři hvězdičky jsou v podstatě vyjádřením úcty k tvůrcům a celým generacím (mě nevyjímaje), které na tomhle vyrostly. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Nádherný nostalgický dobrodružný a můj asi nejoblíbenější díl ze série Vinetua. Po boku slavné dvojice zazářil i tehdy začínajíci hvězda Gotz George ala Schimanski. Celkově opravdu velmi dobrý western. ()

Maxmilian 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší příběh o Vinnetouovi. Je to hodně těžké ohodnotit, vybrat ten nejlepší, ale přece jen Poklad na Stříbrném jezeře má něco navíc. Super herecké výkony, úžasná, precizně pojatá výprava, k tomu podmanivá hudba a úžasné prostředí. Každý asi zná Plitvická jezera (dodnes Chorvaté říkají kdo nebyl na Plitvicích, jako by nebyl v Chorvatsku). Samozřejmě nejsou to jen Plitvické jezera, je to spousta dalších (Starigrad-Paklenica, Velika Paklenica). Příběh Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhenda. Jěště jednou musím pochválit výkon těchto hereckých představitelů. Pierre Brice a Lex Barker vše zvládli na výbornou, jaky by se v tomto prostředí narodili. Vždy když je zmínka o indiánech, o kovbojích, o Chorvatsku a tak, tak si vždy vzpomenu na tyto dva a pěkně se zamyslím a zavzpomínám. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Nejobdivovanější,nejnapodobovanější,nejmilovanější.Všichni se chtěli podobat náčelníkovi Apačů nebo jeho bílému bratu.Kdo tvrdí něco jiného je smradlavý skunk! ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Rok 1962 po filmové stránce ještě zdaleka nebyl na úrovni skvělích efektů jako dnes, ale přece jen se Reinlovi povedl úžasný film natočený v krásné přírodě a se sympatickými herci. Po dějové stránce, Poklad na Stříbrném jezeře nemá chybu, jak už jsem řekl výprava - dokonalá, nemá smysl se dále rozepisovat, stačí si ten film pustit a každý pochopí o čem je řeč, celá série Winettoua je jeden z nejlepších westernů jaký kdy vznikl. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Absolútna klasika, na ktorej vyrástli celé generácie a dlho držiteľ rekordu najnavštevovanejší film v Československu. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Jo jo. Za našich mladých let se četli Májovky nebo Foglarovky. A právě Vinnetou a jeho smysl pro spravedlnost a jeho věrný "bratr" Old Shatterhand, který nastoluje řád svou železnou pěstí mi vždy dokáží rozžhnout oheň v očích. Škoda, že takových filmů už je jako šafránu. ()

drim87 

všechny recenze uživatele

Film, který viděl asi každý. Já sám jsem tento film od dětství viděl už nespočetněkrát. Tímto filmem to začalo. Během několika málo let vzniklo velké množství filmových máyovek. Některé úspěšné, jiné méně a na jiné raději zapomeneme. Poklad na Stříbrném jezeře je dle mého určitě ten nejpovedenější „díl“. Napínavý děj plný zvratů, nádherné lokace a překrásná hudba, která dodává filmu jisté kouzlo. Vše je tu perfektně vyvážené. 100% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Mayovka, nádherné exteriéry, jednoduché rozdělení na ty dobré a ty zlé. A to vše s očekávaným koncem. Je to spíše na rozhraní pohádky a westernu, pod klasickým westernem si představím jiné filmy, ale to nic neubírá na jeho kráse. Nedá se snad ani spočítat, kolikrát už jsem tenhle klenot viděl, ale příští léto se podívám znovu. ()

Kubi21 

všechny recenze uživatele

První, výborná a asi nejlepší mayovka. Krásné dobrodružství v přenádherné přírodě. U filmu se člověk nenudí. Děj pořád někam směřuje a pádí kupředu. Finále u jezera trošku slabší, ale z nostalgie dávám plný počet. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nezapomenutelné melodie (akční úprk správňáků a banditů k farmě), hlášky ("Jsou zlí a špatní... A mají zbraně!") a taky jediný mayovkový film, kde dopadne všechno dobře. Je fakt, že když se na to z nostalgie podívám teď, svíjím se nad tou nepřekonatelnou naivností smíchy a fandím padouchům, aby jednou nebyli tak blbě bídní. Na druhou stranu když se vžiji do svého osmiletého já, které chtělo být indiánský bojovník nebo alespoň Nšo-či a přečetlo od Karla Maye naprosto všechno o Oldu Šetrném, Vinnetouovi, duchu Llana Estacada, Karu ben Nemsim, Žutovi atd., musím tomu dát 100%. ()

J*A*M*B*O 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších Mayoviek, ktoré boli natočené. Až na pár blbostí bol film vskutku dobrý. Film síce nie je western v pravom zmysle slova, ale ako dobrodružný film to obstojí dobre. Nedostatkom boli hlavne herci, ktorý nie su experti vo svojej brandži. Samozrejme si uznanie získalo hlavne krásne prostredie a božské zábery. Dávam 8/10 bodov. ()

Syna.1990 

všechny recenze uživatele

Tento film ode mě prostě pět hvězd dostat musí, ať už je to z nostalgie nebo z jakéhokoliv jiného důvodu. Ať si říká kdo chce, co chce .. mě se tento film líbí. Old Shatterhandova pěst?? Hned druhá po Bud Spencerově..!! ()

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Nejsem milovník Vinnetou, nejspíš proto, že to neustále běželo u nás doma a já jako dítě chtěla sledovat modernejší věci, každopdáně, má to své kouzlo (skor jako klidná, rodinná atmosféra). Z natočených zpracování Mayovek se mi toto líbí nejvíc, v závěru za tím první Vinnetou a Rudý gentleman. Myslím, že se mi, snad z čisté melancholie, líbí i ta podivná barevnost snímků. Ačkoliv se mi zdá, že co se týče předloh je to opět zpopularizované k divákově zájmu. Pět* jen díky topce, co se Mayovek týče. "Celožánrově" na 3*. ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě fungovalo jako dobrodružnej western, když mi bylo mezi pěti a desíti, žral jsem mayovky a Foglara, lovil bobříky a chtěl být kosmonaut nebo indián, až vyrostu. O dvacet let později se na to koukám spíš jako na takovou pohádkově naivní komedii. Lex Barker zkrátka není Clint Eastwood. Ale jako komedie to funguje bezvadně, příběh a jednání postav pořád dává smysl i z pohledu dospělého a jugoslávská příroda je nádherná. 6/10 ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Tak tu to všetko začalo! No hej, je to plné dobového klišé a niekto by to nazval aj gýčom, ale tento dobrodružný film (western snáď len dobovým zasadením) aj po polstoročí funguje perfektne. Legendárne duo Vinnetou/Old Shatterhand, slizký záporák, skvelá hudba, nádherné exteriéry, spoľahlivo fungujúci zábavný element v podaní Lorda Castlepoola, a aj po technickej stránke zručne natočné scény spolu vytvorili nezabudnuteľný film, ktorý u mňa stále funguje aj bez nostalgických pripomienok. ()

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama