Reklama

Reklama

Poklad na Stříbrném jezeře

  • Československo Poklad na Stříbrném jezeře (více)
Trailer 2

Vinnetou a Old Shatterhand v souboji s bandity o mapu k bájnému pokladu... Ve filmu ožívají známé postavy proslulých indiánek v čele s neporazitelným Old Shatterhandem a jeho rudým bratrem, ušlechtilým náčelníkem Apačů Vinnetouem, kteří doprovázejí mladého Freda Engela a jeho snoubenku Ellen Pattersonovou na cestě za starým indiánským pokladem. Společně se postarají, aby spravedlnost zvítězila a zločinci, kteří chtějí poklad uloupit, byli potrestáni... Nápad adaptovat knižní předlohu z pera Karla Maye se zrodil v hlavě producenta Horsta Wendlandta, který začátkem šedesátých let patřil mezi přední tvůrce komerčně orientovaných snímků. Po sérii kasovně úspěšných adaptací kriminálních románů z pera Edgara Wallace pojal troufalý plán natočit v německé produkci velkolepý dobrodružný western ve stylu klasických hollywoodských snímků, který by do kin přilákal mladé diváky. Ke spolufinancování projektu, jenž svého času byl nejnákladnější německou produkcí, se mu podařilo přesvědčit šéfa distribuční firmy Constantin Waldfrieda Barthela. S ohledem na úsporu tvůrci upustili od původního plánu natáčet v autentických lokalitách v Americe. Namísto toho se produkce přesunula do úchvatných scenérií Plitvických jezer a Grobničko polje v Jugoslávii. Ikonických rolí Olda Shatterhanda a Vinnetoua se zhostili americká hvězda nižší svítivosti Lex Barker a francouzský herec Pierre Brice. Barker sice v USA na přelomu čtyřicátých a padesátých let získal relativní popularitu coby představitel Tarzana, ale nad úroveň béčkových snímků zde nikdy neprorazil. Koncem padesátých let přesídlil profesně do Itálie, kde se objevoval v dobrodružných snímcích, ale můžeme ho vidět také ve Felliniho Sladkém životě. Ještě před přijetím role Old Shatterhanda, která mu alespoň v části světa vynesla ohromnou slávu, již v Německu přijal role v sérii mysteriózních kriminálek o geniálním padouchovi Dr. Mabusem, které režíroval Harald Reinl. Brice po začátcích ve vedlejších partech ve francouzských filmech také přesídlil do Itálie, kde získal relativní popularitu. Díky hlavní roli ve španělském filmu Los Atracadores se dostal v roce 1962 na berlínský filmový festival, kde se s ním náhodou setkal Horst Wendlandt. Ten v něm spatřil ideálního představitele Vinnetoua, jenž se navzdory počátečním hercovým rozpakům stal jeho životní rolí. Stejně jako v ostatních snímcích režírovaných Reinlem byla do ústřední ženské role obsazena jeho manželka, pohledná Karin Dorová. Poklad na Stříbrném jezeře se stal ohromným hitem, dokonce nejnavštěvovanějším německým filmem svého roku. Vedle toho, že svým úspěchem v Německu inicioval natáčení dalších mayovek, byl prodán do desítek dalších zemí a lze ho vidět jako jeden z iniciačních bodů pro celý boom evropských westernových produkcí šedesátých let, včetně věhlasných spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Recenze (586)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harald Reinl, Pierre Brice a Lex Barker asi ani netušili počas natáčania, akej filmovej zbožňovanej klasiky základy práve stavajú. Keď sa nič neočakáva, točia sa tie najväčšie skvosty. V prípade sequelov je už na vás vyvíjaný tlak a všetci očakávajú to, čo videli naposledy a ešte viac. Asi preto je Poklad najlepšou Mayovkou vôbec. Kedysi som čítal aj knihu, tiež v dobe, keď som pozeral tieto filmy každého pol roka (9.až 15. rok života) a musím priznať, že ma viac zaujal film. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jaj, v některých pasážích se skutečně nelze ubránit smíchu. Čas si zkrátka vybral svoji daň. Ovšem tyto technické nedostatky bych se nebál zanedbat, protože prostředí, kde se vše odehrává se vyznačuje vysokou koukatelností. Bohužel mě příliš neoslovil ani samotný příběh, který disponuje přehnanou mírou nudivosti, což mi nemálo vadilo. A úplně se bojím vyjmenovat všechny nelogičnosti v ději, protože bych tak nechtěně mohl všem milovníkům prozradit, do jaké sračky se zamilovali. Tudíž budu předstírat, že se jedná o naprosto skvostný film a vytáhnu všechny příjemné věci, které jsem při sledování zažil. Dobře jsem se najedl, a dokonce jsem u filmu neusnul. To si zaslouží minimálně 2*, i když si stále stojím za tím, že Vinnetou je prostě gay. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Stará indiánská klasika od Karla Maye s Vinnetouem a Oldem Shatterhandem, která se natáčela u Plitvických jezer. Zná snad každý. :) ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze všech mayovek a také nejoriginálnější. Hlavní záporák krásně zlý. Bylo mi ho líto. Nejlepší scéna je když Cornel v jeskyni postřílí své muže. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Hrdinové mého mládí a nesmrtelná klasika mezi westerny. Odvaha a bojovnost Vinnetoua, silné údery a pěsti Old Shatterhanda, zlí bandité, trempové a stateční indiáni. Vinnetou, Poklad na Stříbrném jezeře, Rudý gentleman a poslední výstřel, bezesporu nejlepší. Vždy se na ně rád podívám. Pierre Brice a Lex Barker byli určitě vhodní pro role našich starých hrdinů. Do mé paměti se zapsali nesmazatelně. 100%. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z oblasti oddechového žánru mám nejraději dobrodružné filmy, vhodné pro mládež. Snažím se na ně stále dívat dětskýma očima a nejraději s dětmi. Řada takových dobrých filmů se točila v 60. letech 20. století. Mezi nimi vyniká několik západoněmeckých děl, z nichž zde uvádím alespoň Poklad na Stříbrném jezeře. Je to nádherná filmová mayovka rakouského režiséra Haralda Reinla, v pořadí první a průkopnická, z roku 1962. Jde zřejmě též o vůbec první, opravdu úspěšný evropský western. Na něj navazuje série s Vinnetouem a Old Shatterhandem, jež si "dobyla svět" (zvláště si získala evropské diváky) a myslím, že už nebude překonána. Vinnetou, to je Pierre Brice, a Old Shatterhand, to je Lex Barker. Vše ostatní už budou jen nedokonalé odvary... Poklad na Stříbrném jezeře nemá žádná hluchá místa a zvláště první polovina filmu je strhující. Nechme se nést na romantických vlnách dobrodružství v „amerických“ prériích, kde dobro, čest, přátelství, spravedlnost vítězí nebo alespoň v závěru tyto hodnoty vždy zůstávají... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě teda dost zklamalo, vše mi přišlo strašně dětské, nudné a nedodělané. Ale zase nemůžu říct že se jedná o nejhorší Vinetouovku. Navíc ustřední dvojice má furt něco do sebe. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V detstve som hltal jednu verneovku za druhou, takže na mayovky sa nedostalo. Keď potom v šesťdesiatych rokoch začali premietať jugoš-westerny tak som ich absolvoval iba v snahe nebyť v škole bielou vranou. Chýbajú mi nostalgické spomienky a bez nich sa takýto film nedá pozerať. Včera som sa o to pokúsil, ale mal som pocit, ako pri sledovaní Limonádového Joea, ktorý sa snaží brať sám seba vážne. Traparina na n-tú. Ani som to nedokázal dopozerať. Tie dve hviezdičky sú za Barkera a Bricea, pretože dali vzniknúť ďalšej mýtickej filmovej dvojici. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než za 5. Poklad je perlou mezi 4 - 5 ( 4-5 kvůli Old Shatterhandovi, méně uváděnému, leč podobně skvělému) kultovními díly celé série. Skvělý příběh, fantastické finále a ty exteriéry ----mňam ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zrození legendy, která se stala nedílnou součástí dětství nejedné generace. Jako první zfilmovaná mayovka sice ještě trpí řadou dětských nemocí, přesto si zachovává ono nádherné kouzlo, zejména pro nás, kteří jsme na těchto filmech vyrůstali. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství, které nemůže rozdělit ani jiná barva kůže, vyrůstání v značně odlišných kulturách. Oba hlavní protagonisté vyrůstali kdoví jak, ale co víme, tak že jsme vhozeni do příběhu, kde přes problémy, které zažívají s padouchy, tak jsou na straně dobra a zábavy. Nalezení pokladu, to je cíl mnoha padouchů, co v nich vidí jen peníze a snadný život. Darebáci se ve finále bez milosti pro trochu zlata mezi sebou střílí jako zajíci. A tak se okruh zisku pokladu zužuje... Kdysi mě tyhle filmy bavily. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Slyšeli jste už o pokladu na Stříbrném jezeře? To jsou jen pohádky pro děti. Výborná vec, výborná ... hlavne bitka Cornela a jeho kumpánov v tme, keď najprv zabil "protivníka", a až potom kázal zasvietiť. A veľa ďalších vychytávok, ktoré robia tento film nesmrteľným. Dohovorila som. Howg! ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorá ma k originálu tak blízko ako gorila k bezpečnému sexu. Na oko krásne, ale trochu plytké.. ale nevadí, aj tak si to rád pozriem 64-tý raz. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca Mayovka, čítal som aj knihu, tá sa mi páčila rovnako ako film. No radšej mám Winnetoua. Dlho som si síce nevedel nájsť cestu k westernu, raz prišlo obdobie, keď som zhliadol nejaké Mayovky a prirástli mi k srdcu. A tento pocit ešte viacej upevnila moja návšteva pred 7 rokmi na Plitvických jazerách v Chorvátsku, kde sa film natáčal. Fakt je to tam nádherné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další klasika z mého dětství. Výborný dobrodružný snímek se skvělou hudbou a nezapomenutelnou dvojicí Vinnetou a Old Shatterhand. Nejlepší film s touto "bratrskou" dvojicí. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

nejlepší mayovka.jako malý děcko sem to miloval.navíc teď sem byl na festivalu trutnov,kde sem měl čest na vlastní oči vidět pierra brice,a dokonce sem měl tu čest se ho zeptat na otázku,na kterou velice pohotově a vtipně odpověděl.měl sem i slzu v oku.pro mě bylo setkání sním opravdu zážitek. ()

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama