Reklama

Reklama

Poklad na Stříbrném jezeře

  • Československo Poklad na Stříbrném jezeře (více)
Trailer 2

Vinnetou a Old Shatterhand v souboji s bandity o mapu k bájnému pokladu... Ve filmu ožívají známé postavy proslulých indiánek v čele s neporazitelným Old Shatterhandem a jeho rudým bratrem, ušlechtilým náčelníkem Apačů Vinnetouem, kteří doprovázejí mladého Freda Engela a jeho snoubenku Ellen Pattersonovou na cestě za starým indiánským pokladem. Společně se postarají, aby spravedlnost zvítězila a zločinci, kteří chtějí poklad uloupit, byli potrestáni... Nápad adaptovat knižní předlohu z pera Karla Maye se zrodil v hlavě producenta Horsta Wendlandta, který začátkem šedesátých let patřil mezi přední tvůrce komerčně orientovaných snímků. Po sérii kasovně úspěšných adaptací kriminálních románů z pera Edgara Wallace pojal troufalý plán natočit v německé produkci velkolepý dobrodružný western ve stylu klasických hollywoodských snímků, který by do kin přilákal mladé diváky. Ke spolufinancování projektu, jenž svého času byl nejnákladnější německou produkcí, se mu podařilo přesvědčit šéfa distribuční firmy Constantin Waldfrieda Barthela. S ohledem na úsporu tvůrci upustili od původního plánu natáčet v autentických lokalitách v Americe. Namísto toho se produkce přesunula do úchvatných scenérií Plitvických jezer a Grobničko polje v Jugoslávii. Ikonických rolí Olda Shatterhanda a Vinnetoua se zhostili americká hvězda nižší svítivosti Lex Barker a francouzský herec Pierre Brice. Barker sice v USA na přelomu čtyřicátých a padesátých let získal relativní popularitu coby představitel Tarzana, ale nad úroveň béčkových snímků zde nikdy neprorazil. Koncem padesátých let přesídlil profesně do Itálie, kde se objevoval v dobrodružných snímcích, ale můžeme ho vidět také ve Felliniho Sladkém životě. Ještě před přijetím role Old Shatterhanda, která mu alespoň v části světa vynesla ohromnou slávu, již v Německu přijal role v sérii mysteriózních kriminálek o geniálním padouchovi Dr. Mabusem, které režíroval Harald Reinl. Brice po začátcích ve vedlejších partech ve francouzských filmech také přesídlil do Itálie, kde získal relativní popularitu. Díky hlavní roli ve španělském filmu Los Atracadores se dostal v roce 1962 na berlínský filmový festival, kde se s ním náhodou setkal Horst Wendlandt. Ten v něm spatřil ideálního představitele Vinnetoua, jenž se navzdory počátečním hercovým rozpakům stal jeho životní rolí. Stejně jako v ostatních snímcích režírovaných Reinlem byla do ústřední ženské role obsazena jeho manželka, pohledná Karin Dorová. Poklad na Stříbrném jezeře se stal ohromným hitem, dokonce nejnavštěvovanějším německým filmem svého roku. Vedle toho, že svým úspěchem v Německu inicioval natáčení dalších mayovek, byl prodán do desítek dalších zemí a lze ho vidět jako jeden z iniciačních bodů pro celý boom evropských westernových produkcí šedesátých let, včetně věhlasných spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (586)

MM11 

všechny recenze uživatele

První z filmů podle předlohy knih Karla Maye a hned takový úspěch. Film ve své době vyvolal doslova hysterii a hlavně (bohužel) nespočet zbytečných pokračování. Hercům se dá stěží co vytknout - i dnes působí jejich výkony přesvědčivě. I když Karl May psal o místě, jenž nepoznal, je filmová adaptace plná atmosféry té doby a oslavou vznešených ideálů. Klasika. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství, které nemůže rozdělit ani jiná barva kůže, vyrůstání v značně odlišných kulturách. Oba hlavní protagonisté vyrůstali kdoví jak, ale co víme, tak že jsme vhozeni do příběhu, kde přes problémy, které zažívají s padouchy, tak jsou na straně dobra a zábavy. Nalezení pokladu, to je cíl mnoha padouchů, co v nich vidí jen peníze a snadný život. Darebáci se ve finále bez milosti pro trochu zlata mezi sebou střílí jako zajíci. A tak se okruh zisku pokladu zužuje... Kdysi mě tyhle filmy bavily. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Třeba mi nebudete věřit, ale Poklad ve stříbrném jezeře a nezapomenutelného Vinnetoua jsem již četl ve škole pod lavicí a to ovlivnilo moji dětskou fantazii. Karel May byl vlastně v mém raném věku velmi oblíbený spisovatel, který brilantním dobrodružným dějem svých románů dovedl upoutat moji pozornost od prvé do poslední stránky a vedle exotického prostředí mi dal jakousi (sice idealizovanou představu hrdiny) se smyslem pro čest, statečnost, odvahu a jako malého kluka mě tehdy samozřejmě nenapadlo uvažovat o tom, jestli tyto příběhy napsané či zfilmované reálie jsou pravdivé, ale ani tento fakt nic nezmění na tom, že budu vždy vzpomínat jen a jen rád na čtivé indiánské a dobrodružné příběhy s nostalgií. Myslím, že filmové i knižní příběhy Karla Maye liší se od jiných v nejednom ohledu. Třeba i v tom, že zdůrazňoval rovnost všech ras. Bylo to tenkrát v kině na Vánoce, když jsem prožil nádherné dobrodružství s exotickým rámcem dalekého západu v lůně krásné přírody pohádkových jezer a prérii bývalé Jugoslávie. Dnes už ušlechtilý náčelník Apačů a Old Shatterhand žije pouze zasunut v mých vzpomínkách romantického dětství. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsou, legendární postavy našeho mládí. Old Shatterhand a Vinnetou. Bílý muž, jenž přešel velikou louži, aby na divokém západě našel svou novou vlast a vykonal činy, které mu vynesly nesmrtelnou slávu. A poslední náčelník Apačů, na kterého už doléhá stín tragiky jeho národa, ale který bez váhání nasazuje život, má-li se dopomoci právu k vítězství. Tož vydejme se na pouť nekonečnými dálavami amerických prérií, hlubokými údolími i po vrcholcích vysokých pohoří. A prožijme s nimi veliká dobrodružství a nemilosrdné boje za čest a slávu.......Ať je vítán v této zemi nejslavnější mezi všemi. Nejznámější ze všech jmen, hrdina Old Shatterhand! Nejlepší zfilmovaná mayovka, krásná příroda, nostalgie. Chybičky - nedostatky: 1) Pamatujete si scénu, v níž jeden z banditů říká: "Chytrá hlava ten náš Cornel, na co všechno nepřijde?!" Všimněte si, jak vpravo projíždí autobus. 2) V táboře Utahů, zabodne náčelník kopí do země a říká: "Až se stín dotkne kopí, rozsudek bude vynesen". Dobře si všimněte, že poté, co se stín kopí skutečně dotýká, je tato bodná zbraň zabodnutá na jiném místě než před několika filmovými hodinami. 3) Na začátku filmu, kdy do Tulsy přijíždí dostavník s mrtvým Engelem, utíká jeho syn Fred zastavit koně, protože si všimne, že kočí je pryč. Naskakuje tedy na jednoho z koní a zastavuje vůz. Můžete si všimnout, že na přední straně dostavníku je vyřezaný otvor, do něhož jsou vtaženy opratě a skrytý kočí ve voze zastaví tažné koně sám. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zde započalo dobyvačné tažení východoevropských westernů světem filmu. A věřte nebo ne, i když osobně si pod pojmem western představuju něco jiného než Vinetůa a Oldu Šetrného, jako dobrodružný film Poklad Na Stříbrném Jezeře obstojí bez problémů, a to neříkám jen z nostalgie. Přece jen ty nádherné exteriéry osazené nádherně zlým a zkaženým banditou Herbertem Lomem a jeho bandou od pohledu nesympatických šmejdů na straně jedné, a krásnou mladicí, jejím modrookým svalnatým galánem a ostatními, až na půdu hodnými strýčky v kožených hadrech na straně druhé, to vše zahaleno do mlhy krásně patetické orchestrální hudby, to člověka dovede přesvědčit, aby ignoroval drobné nepřesvědčivosti typu vzpírání polystyrenového šutráku před muh-mohwa. Narozdíl od spousty "pokračování" (ale ne všech) si tahle prvotina nezaslouží, aby byla zapomenuta nebo haněna. 80% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (76)

  • Druhý asistent režie Slavko Andres měl s Mirkem Bomanem, představitelem „básníka prérie“ Gunsticka Unclea, nevyřízené účty, a tak využil své práce překladatele z němčiny pro jugoslávské herce a namluvil mu, že režisér Harald Reinl chce, aby při natáčení říkal rýmy v němčině. Chorvat Boman oproti Adresovi německy neuměl, a tak si při veršování v němčině lámal jazyk tak dlouho, až to režisér nevydržel a zeptal se ho, proč to říká německy. Vše se nakonec ujasnilo a Boman se posléze celý svůj text naučil v chorvatštině. (mar48)
  • Prvý western, ktorý bol produkovaný Západným Nemeckom. (westerns)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama