Reklama

Reklama

Poklad na Stříbrném jezeře

  • Československo Poklad na Stříbrném jezeře (více)
Trailer 2

Vinnetou a Old Shatterhand v souboji s bandity o mapu k bájnému pokladu... Ve filmu ožívají známé postavy proslulých indiánek v čele s neporazitelným Old Shatterhandem a jeho rudým bratrem, ušlechtilým náčelníkem Apačů Vinnetouem, kteří doprovázejí mladého Freda Engela a jeho snoubenku Ellen Pattersonovou na cestě za starým indiánským pokladem. Společně se postarají, aby spravedlnost zvítězila a zločinci, kteří chtějí poklad uloupit, byli potrestáni... Nápad adaptovat knižní předlohu z pera Karla Maye se zrodil v hlavě producenta Horsta Wendlandta, který začátkem šedesátých let patřil mezi přední tvůrce komerčně orientovaných snímků. Po sérii kasovně úspěšných adaptací kriminálních románů z pera Edgara Wallace pojal troufalý plán natočit v německé produkci velkolepý dobrodružný western ve stylu klasických hollywoodských snímků, který by do kin přilákal mladé diváky. Ke spolufinancování projektu, jenž svého času byl nejnákladnější německou produkcí, se mu podařilo přesvědčit šéfa distribuční firmy Constantin Waldfrieda Barthela. S ohledem na úsporu tvůrci upustili od původního plánu natáčet v autentických lokalitách v Americe. Namísto toho se produkce přesunula do úchvatných scenérií Plitvických jezer a Grobničko polje v Jugoslávii. Ikonických rolí Olda Shatterhanda a Vinnetoua se zhostili americká hvězda nižší svítivosti Lex Barker a francouzský herec Pierre Brice. Barker sice v USA na přelomu čtyřicátých a padesátých let získal relativní popularitu coby představitel Tarzana, ale nad úroveň béčkových snímků zde nikdy neprorazil. Koncem padesátých let přesídlil profesně do Itálie, kde se objevoval v dobrodružných snímcích, ale můžeme ho vidět také ve Felliniho Sladkém životě. Ještě před přijetím role Old Shatterhanda, která mu alespoň v části světa vynesla ohromnou slávu, již v Německu přijal role v sérii mysteriózních kriminálek o geniálním padouchovi Dr. Mabusem, které režíroval Harald Reinl. Brice po začátcích ve vedlejších partech ve francouzských filmech také přesídlil do Itálie, kde získal relativní popularitu. Díky hlavní roli ve španělském filmu Los Atracadores se dostal v roce 1962 na berlínský filmový festival, kde se s ním náhodou setkal Horst Wendlandt. Ten v něm spatřil ideálního představitele Vinnetoua, jenž se navzdory počátečním hercovým rozpakům stal jeho životní rolí. Stejně jako v ostatních snímcích režírovaných Reinlem byla do ústřední ženské role obsazena jeho manželka, pohledná Karin Dorová. Poklad na Stříbrném jezeře se stal ohromným hitem, dokonce nejnavštěvovanějším německým filmem svého roku. Vedle toho, že svým úspěchem v Německu inicioval natáčení dalších mayovek, byl prodán do desítek dalších zemí a lze ho vidět jako jeden z iniciačních bodů pro celý boom evropských westernových produkcí šedesátých let, včetně věhlasných spaghetti westernů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (586)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně největší hit mého dětství (přetrvá však navěky). Och, jak rád bych se vrátil do dob, kdy jsme si doma hráli na Vinnetua a Oldu Shatterhanda. Vždycky mě při Mayovkách zavalí takový příjemný pocit nostalgie, jenž umocňuje geniální Bötcherova hudba a přenádherné scenérie jugoslávské přírody. P.S. Vždycky jsem se těšil na skoncování s úhlavními padouchy jednotlivých dílů:-) 10/10 ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z oblasti oddechového žánru mám nejraději dobrodružné filmy, vhodné pro mládež. Snažím se na ně stále dívat dětskýma očima a nejraději s dětmi. Řada takových dobrých filmů se točila v 60. letech 20. století. Mezi nimi vyniká několik západoněmeckých děl, z nichž zde uvádím alespoň Poklad na Stříbrném jezeře. Je to nádherná filmová mayovka rakouského režiséra Haralda Reinla, v pořadí první a průkopnická, z roku 1962. Jde zřejmě též o vůbec první, opravdu úspěšný evropský western. Na něj navazuje série s Vinnetouem a Old Shatterhandem, jež si "dobyla svět" (zvláště si získala evropské diváky) a myslím, že už nebude překonána. Vinnetou, to je Pierre Brice, a Old Shatterhand, to je Lex Barker. Vše ostatní už budou jen nedokonalé odvary... Poklad na Stříbrném jezeře nemá žádná hluchá místa a zvláště první polovina filmu je strhující. Nechme se nést na romantických vlnách dobrodružství v „amerických“ prériích, kde dobro, čest, přátelství, spravedlnost vítězí nebo alespoň v závěru tyto hodnoty vždy zůstávají... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dostal ji do levého ramene, špehoun špehounská. Ten se jen tak nevrátí, jestli se nepletu. Hihi." To byly doby, kdy mne Sam Hawkens učil smíchu, Old Shatterhand charakteru, Vinnetou plížení s keřem, Lord Castlepool chytání motýlů a Ellen Pattersonová dodala mému onanování smysl. To sem sice nepatří, ale je to kniha i film mého mládí, tak by asi bylo divné, kdyby to bylo jinak. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tímto byl počat kult... Poklad je z celé "základní" vinnetouovské čtyřky tím nejlepším filmem, ale to pravé ztotožnění se s hrdiny nabízí až následující trilogie. I tak si strhující cestu k zrádnému pokladu vychutnám dodnes asi nejvíce... Herbert Lom vulgo lstivý Cornel je padouch jak se patří, Lord Castlepool zase šašek, na jakého se nezapomíná, a takové dobývání ranče... to je prostě "pifpaf" scéna jedna báseň, které rovno není. I když si odmyslím všudypřítomnou nostalgii, patří Poklad na stříbrném jezeře do zlatého fondu dobrodružných filmů... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který je sice Mayově předloze hodně vzdálen, ale rozhodně ne více, než je May vzdálen realitě Divokého Západu. Indiánská tematika je tu v roli jakéhosi pohádkového koření a možná by se film obešel i bez ní, ale kam by se potom poděl klukovský sen o dobrodružství v širých prériích, odvaze a pravém přátelství stvrzeném pokrevním bratrstvím. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (76)

  • Pierre Brice (Vinnetou) sa neskôr vyjadril, že do filmu sa mu vôbec nechcelo. Romány Karla Maya nečítal a Indiánov poznal len z amerických westernov. Vraj rozhodol len sľub jeho priateľky, že s ním zostane v Juhoslávii počas celého nakrúcania. (kacer4)
  • Postava Fredovy (Götz George) přítelkyně Ellen Pattersonové (Karin Dor) má ve filmu minimum textu, přesto za celý snímek stihne provolat Fredovo jméno celkem 14x. (Caszidy)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama