Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Recenze (148)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je možné, že je tenhle film mnohem věrnější knižní předloze než třeba Poklad na Stříbrném jezeře, sama to těžko posoudím, protože z kížek jsem četla jenom ten "Poklad", který s dějem filmu opravdu nemá moc společného, ale tohle se podle mě prostě nepovedlo filmařsky, stejně jako spousta později natočených mayovek. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Asi to bude kacířská myšlenka, ale první dvě mayovky s Grangerem nejsou zase až tak špatné. Z hlediska románové věrohodnosti i lepší než třeba Vinnetou II. Výpravností jsou stejné jak "zlatá čtyřka", film má drajv, i pátrání po vrazích pí Baumannové není špatné, ovšem některé dějové lapsy (Old Surehand učil Vinnetoua střílet??), či zbytečně komická figurka Old Wabblea jsou za trest. Je dobře, že scénáristický tandem Keindorff & Sibelius napsali mayovku jen jednu. (Teda podle internetu jo, Old Surehanda, ale v titulcích uvedeni nejsou, možná je tenhle film důvod). 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě by se to i líbilo. Mělo to krásnou výpravu, koukat na "vinnetouvský" exteriéry mě snad nikdy neomrzí. Naivní dobro se střetlo se stejně tak naivním zlem. Nechyběl ani Simanski a Terence bez nich už by mayovky snad nešly ani natočit, že? Jen je škoda, že Stewart Granger nemá charisma Lex Barkera a jako by toho nebylo málo, tak tvůrci dělaj z Old Surehanda parodickou postavu a ne drsnýho zálesaka, který by se dokázal vymlátit z kdejakýho průseru. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Co se týče knižní předlohy Mezi supy je vlastně komplex románů Syn lovce medvědů a Duch Llana Estacada. Nikdy jsem nepřišel na to, co tyto dva romány spojuje, ale autoři scénáře si s tím asi hlavu příliš nelámali a obě dvě díla vycucli vskutku zajímavým způsonem - Baumanové - SLM, supové - DLE, Šošoni -SLM, Stealing Fox (v originálu spíše Bloody Fox) -DLN, Vohkadeh - SLN atd. Nejsrandovnější ovšem je, že byl vytvořen milostný pár z mladého Baumana a slečny Helmersové, tedy postav z úplně jiných knih. Chybu to má jedinou, chybí tady Lex. Střelecký kouzelník Stewart Granger se sice snaží, ale nadarmo. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Stewart Granger poprvé v akci a hned selhávající. Nic proti jeho hereckým schopnostem, ale láska k předloze zkrátka převládá. Nahláškovaný Old Surehand mi nikdy nesedl a když se nemůže dostavit ani Lex Barker, je zle. První špatná Mayovka, která bohužel předznamenala několikaletý pád. ()

tron 

všechny recenze uživatele

To fakt v každej mayovke musí byť dlhá pasáž, v ktorej sú hrdinovia (ideálne vrátane Winnetoua) zajatí indiánskym kmeňom, s ktorým sú priatelia, ale „niečo“ sa stalo (najviac sa osvedčilo falošné podozrenie) a daný kmeň ich obmedzí na osobnej slobode a núti ich bojovať o holý život? Winnetou je v Medzi supmi stále za ťažkého machra. Aj s odstupom desaťročí sa mi páči ten jeho krásny, stoický pokoj a harmónia, ktorá z neho vyžaruje. V dobe vzniku boli možno jeho výkony v mayovkách hodnotené jemne posmešne v tom zmysle, že jeho prednes môže pôsobiť umelo a nerealisticky, ale mne sa to práveže pozdávalo. To, ako proklamoval svoje čisté morálne hodnoty ako sú statočnosť, pravdovravnosť, dodržiavanie slova za každú cenu alebo užívanie si priateľstva s podobne eticky založenými nielen Indiánmi, ale aj belochmi. Predbehol svoju dobu, bol to skúsený vyjednávač, diplomat a mierotvorca. Problém filmu Medzi supmi je, že v tom, že hoci tu má Winnetou oficiálne hlavnú rolu, v praxi ju dostal skôr mladý, bizarne akčný Götz George, ktorý robí saltá, brutálne výskoky, preskoky, záskoky a iné akrobatické čísla aj keď ráno schádza z poschodia dole do kuchyne na raňajky. Tiež ma rozčuľovali postavy, s ktorými sa dá príliš ľahko manipulovať: sudcovi pár od pohľadu podozrivých týpkov povie, že osoba X kradne kone a sudca už chystá slučku a zrakom vyhliada strom na obesenie. Prípadne dám na miesto vraždy jeden šíp a už si každý automaticky myslí, že to spravili Indiáni – toto sú veci, ktoré mi s odstupom rokov fakt nevyhovujú. Razantný problém som mal aj s Old Surehandom (ďalším kandidátom na hlavnú rolu, ehm), ktorý sa na Old Shatterhanda nechytá ani omylom. Na jednej strane oceňujem, že sa tvorcovia trápne a lacno neopakovali a prišli s úplne iným typom hrdinu, ale proste na Old Shatterhanda či chcete alebo nechcete musíte myslieť. Navyše, Old Surehand je proste, ja neviem... blbá postava? Vyzerá ako lascívny nemecký (pardon, anglický) pornoherec a správa sa skôr ako komická postavička. Dobrá výprava. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Filmy s Vinnetouem a jeho přáteli jsem miloval v dětství a líbí se mi i teď v rané dospělosti. "Mezi supy" se sice nemohou srovnávat se slavnou čyřkou, ale i tak je to film poměrně kvalitní. Nejlepší Surehandovka. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Budem úprimný a asi aj za hlupáka, no netušil som, že existujú ešte nejaké iné May-ovky okrem tých, ktoré lámali rekordy popularity. A mrzí ma to, no toto je solídny prepad mimo nastaveného, vysokého rangu, kedy nie len príbeh, no najmä charizma postáv, či už kladných, no najmä záporných, ide úplne do kokota. Nebavilo, nemalo prečo, druhá z úcty. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc snesitelná Mayovka z Grangerem. Old Surehand se tentokrát nechová jako největší namachrovanej kokot. Nevím do jaký míry to je tím, že film je v původním dabingu. Každopádně Munzar k němu sedí jak prdel na hrnec a je 100x lepší než Štěpnička. Jinak slušnej film akce je dost. Na začátku tvůrci neváhají nechat bandity zavraždit ženu z dítětem. akorát ta trapná střílecí paráda na konci aby ukázali, že Surehand je prostě největší borec tam nemusela bejt. Jinak celkem solidní záležitost.60% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Barker to byl Old Shatterhand! Kdyby ještě jednou pokynul Granger svým divným gestem na něčí pozdrav, asi bych to už nevydržel a dostal bych rapla. Bez Shatterhanda a Sama Hawkinse to prostě nejde a nešlo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý původní dabing se spravedlivým náčelníkem Apačů a zálesáckým hrdinou Surehandem, kteří se tentokráte musí bok po boku postavit bandě zvané Supi, jenž plení farmy a přepadávají přistěhovalce z Východu, vede je proradný George Preston se svým úlisným úsměvem, který ho však přivede kam jinam, než do hrobu.. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mezi Supy = Old Surehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží ždímat kult mayovek. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují tak, jako "svatá čtverka", a samotné příběhy nejsou nic moc. Ale beztak jsem to jako děcko viděl několikrát. Mezi supy byl přece jenom o fous nad těma dvěma. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Mezi supy je rozhodně povedená, zábavná a napínavá mayovka. Stewart Granger sice absolutně neodpovídá knižní předloze Old Surehanda (ostatně to ani Lex Barker aka Old Shatterhand), avšak proti "třesoucí se ruce" sází jednu hlášku za druhou. S Old Surehandem je tohle možná nejlepší film. Proč bychom mu neříkali jeho pravým jménem? - Martin Bauman! ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Příjemná mayovka bez Lexe Barkera, za to s jinými hvězdami Götzem Georgem, Terencem Hillem (tady pod svým jménem jako Mario Girotti) a Gojkem Mitićem (tady jako Georg Mitić). Ano zub času se trochu podepsal, ale i tak to indiánská westernová klasika. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Koukám, že mezi těmi pravými supy se Vinnetou ocitl až tady na ČSFD. To je furt řečí, že tenhle díl není jako támhleten, támhleten zas jak ten tamten, tamten jako ten předtím a blá blá blá... Až budu doma potřebovat něco srovnat, ozvu se vám, fakt že jo. Jasně, tak se pořád dokola střídají ty samé ksichty a ustavičně se někomu jezdí v ústrety, ale jen proto, že Olda je tady Shatterhand a tam zas Surehand to přece poprvé nepolíbím a podruhé nekopnu do řitě, ne? Nevidím rozdíly. A i kdyby jich tam bylo třeba jako supů, i kdybych byl slepý jako náčelník Šošonů, tak jedině dobře, protože mám hned o jeden oblíbený film navíc. Domluvil jsem, howgh. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Bauman (Walter Barnes) jeho syn Martin (Götz George) a Vinnetou se vydávají na lov medvěda. Při návratu na ranč, který hoří v plamenech, nalezne Bauman svoji ženu a dceru zavražděné. Další den na ranč dorazí Old Surehand (Stewart Granger), který o této neštastné události ví od Vinnetoua a Vokadeha (Gojko Mitić)... Stewart Granger nemůže nahradit Lexe Barkera (Old Shatterhand). Jedná se o slabší filmovou adaptaci kvůli přímočarému příběhu, který nenabídne něco nového. Mario Girotti si ve vedlejší roli zahrál osadníka. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Nuda a stopáž je celkem krátká. Příběh o ničem, zbytek už je lepší. Akce, nápady, menší nostalgie a hezké prostředí. Vinnetou mi zde přišel dost nevýrazný. Takže jen na 40% = ** ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Toto mi též přijde docela zbytečné. O Vinnetouovi je tam dost málo a navíc mi to k němu moc nesedí. Kniha může být dobrá, protože Karel May dokázal napsat velmi dobré příběhy. Ale ne každé zpracování se povede. ()

Reklama

Reklama