Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Medvěd, kterého na začátku filmu Vinnetou (Pierre Brice) a oba Baumanové (Götz George a Walter Barnes) loví, pocházel z nedaleké vesnice, kde byl držen od narození. Psi, kteří ve filmu doprovázeli lovce, se ho však báli. Jejich rozmrzelý majitel hodil po medvědovi kámen, ten se ovšem proti němu rozběhl a na poslední chvíli byl zastřelen. Filmaři se tak museli spokojit s neúplnými záběry. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Vystavěnou vesnici Šošonů hlídal jeden hlídač ze štábu. Jednou ho v noci překvapili dva medvědi, kterým se naštěstí dokázal ubránit. Po této události se okamžitě zvýšil počet strážných a měli k dispozici i zbraně. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Jedná se o první zfilmovanou mayovku s Old Surehandem v podání Stewarta Grangera. Filmoví kritici jím byli nadšení, ale diváci nikoliv. I tak se ovšem jednalo o úspěšný film. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Mario Girotti (později Terence Hill) má v příběhu jen malý prostor, protože jeho role Bakera juniora byla do scénáře připsána na poslední chvíli. (Zdroj: kniha Karel Jordán: Tenkrát na Západě). (vesper001)
  • "Duch Llana Estacada", jedna z částí předlohy, je druhým románem ze série románů psaných Mayem pro mládež a je považován za jeden z nejlepších Mayových románů. (Gig)
  • Scenář je založen na fvou příbězích Karla Maye "Syn lovce medvědů" a "Duch Lllana Estacada". Tyto dva příběhy na sebe volně navazují, což prozrazují nejen postavy, které oba příběhy doprovází, ale i osudy. Od roku 1914 tyto dva romány bývají spojovány pod titulem "Mezi supy". (Gig)
  • Jméno Terence Hill se v titulcích neobjeví. Tehdy vystupoval pod svým skutečným jménem Mario Girotti. (ČSFD)
  • Ze 73 snímků promítaných v sezóně 1964-65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první, Mezi Supy druhé a Petrolejový princ šesté místo. (hippyman)
  • Pierre Brice byl trochu zastíněn americkou hvězdou Stewartem Grangerem a mezi oběma panovala vzájemná nevraživost. Granger dokonce jednou Briceovi řekl, že je mizerný herec. Ten však pohotově odvětil: "Já mám ještě čas se něco naučit, ty ne." Od té doby spolu nepromluvili ani slovo. (hippyman)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: PARMI LES VAUTOURS / DE GANG DER AASGIEREN. Brazílie: O GRANDE ATIRADOR. SR: MEDZI SUPMI. Dánsko: WINNETOU OG VESTENS SJAKALER. Francie: PARMI LES VAUTOURS. Velká Británie: AMONG VULTURES. Holandsko: WINNETOU IN DE DODENVALLEI. Itálie: LA DOVE SCENDE IL SOLE. Jugoslávie: MEDJU JASTREBOVIMA. Rakousko: UNTER GEIERN. Polsko: WINNETOU WSROD SEPOW. Portugalsko: O GRANDE ATIRADOR. Švédsko: VÄSTERNS GAMAR. Španělsko: LOS BUITRES. USA: FRONTIER HELLCAT. (hippyman)
  • Snímek získal ocenění Zlaté plátno za více než 3 miliony návštěvníků v průběhu dvanácti měsíců. Uděleno bylo 16. prosince 1965 v Düsseldorfu při příležitosti premiéry filmu Old Surehand. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, vodopády řeky Krky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Vrlika, Mali Alan u Obrovacu. (hippyman)
  • Místem natáčení se přehnala bóra o síle orkánu, zvedla tunu vážící povoz do výšky jen chvilku poté, co ho opustila Elke Sommer. Vichr odhodil vůz 50 metrů daleko. (hippyman)
  • Na stejném místě, kde v Pokladu na Stříbrném jezeře stálo El Doro, byla nyní postavena zchátralá zlatokopecká osada se Saloonem. Rovněž ze skály, na níž byl v Pokladu přepaden dostavník, Vinnetou pozoroval bandu Supů v Saloonu. (hippyman)
  • V lyžařské oblasti Plataku byla postavena vesnice Šošonů. Většina vigvamů byla použita z nedávného natáčení Rudého gentlemana. (hippyman)
  • První scény se natáčely v Grobnickém Polji u Rijeky, tedy na místě, kde dva týdny předtím padla poslední klapka k filmu Rudý gentleman. (hippyman)
  • Natáčení filmu začalo 10. srpna a skončilo 15. října 1964. (hippyman)
  • Délka filmové pásky přesahuje dva a tři čtvrtiny kilometru. (hippyman)
  • Jméno herečky Gordany Cosić, představitelky Vokadehovy sestry, je sice uvedeno v seznamu obsazených rolí, ve snímku se však neobjevilo - scéna, v níž vystupovala, musela být z důvodu následného zkrácení filmu vystřižena. (hippyman)

Reklama

Reklama