Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (94)

  • Vinnetouova (Pierre Brice) „stříbrná“ puška byla dvouhlavňová předovka s perkusními zámky - a umožňovala tedy pouze dva výstřely. Ve skutečnosti by po nich následovalo dlouhé a poměrně komplikované nabíjení zepředu. Je tedy nemožné, aby boje probíhaly tak, že z ní Vinnetou střílí téměř jako ze samopalu. (pjotri)
  • Old Shatterhand (Lex Barker) je z předloh znám jako majitel dvou zbraní – medvědobijky (dvouhlavňová předovka, zdlouhavě a komplikovaně nabíjená) a „henryovky“ (jednohlavňová puška s kapacitou zásobníku 25 ran, která se „celou neděli nabíjí, aby se s ní celý týden střílelo“). Ve filmu ovšem vidíme pouze onu medvědobijku se dvěma hlavněmi, ze které ale Old Shatterhand střílí o sto šest, jako kdyby šlo o tu opakovačku. (pjotri)
  • Těsně před započetím "božího soudu" se ptá Old Shatterhandův (Lex Barker) druh ve zbrani, uvázaný u mučednického kůlu zády k vodě: „Same Hawkensi, vidíte něco?“ Přitom je jasné, že Hawkens (Ralf Wolter) vidí totéž, co tazatel, protože je také uvázán zády k vodě. (pjotri)
  • Při kopání štoly do objektu s výbušninami by bylo možno nepozorovaně vynášet vykonanou horninu pouze do saloonu. Na to, jak hluboká a dlouhá štola je, je v saloonu velmi, ale velmi málo vyneseného materiálu. (pjotri)
  • Když Vinnetou (Pierre Brice) říká: „...a zabili nám posvátného buvola,“ má na mysli bizona. Buvoli žijí v Africe, ne v Severní Americe. (Marek06)
  • Když dojde k přestřelce ve stanici Roswell, je v jednom záběru u okna zastřelený jistý Jack. Padne k zemi mrtvý... ale v levém dolním rohu můžeme ještě několik sekund vidět jeho tělo, které stále dýchá, byť tvář vykazuje známky okamžité smrti. (Jimmy15)
  • Před nárazem do domu lokomotiva vytrvale houká, ačkoli z ní chvíli předtím vyskákala veškerá posádka. (Stejšn)
  • Při prvním setkání Old Shatterhanda (Lex Barker) a Sama Hawkense (Ralf Wolter) zazní, že Old Shatterhand je jako „greenhorn“ poprvé na Západě. O něco později ovšem při dohadování se Santerem (Mario Adorf) zazní, že dráhu, obcházející území Apačů, Old Shatterhand osobně vyměřoval - což by znamenalo, že už na Západě byl. (MartinM)
  • Ve scéně, kde Apačové zaútočí na městečko a Old Shatterhand (Lex Barker) se kryje za bariérou, přiletí zprava šíp a zabodne se (z pohledu diváka) na levé straně bariéry. Následuje prostřih na pranici a následně se dalším záběrem vracíme na předchozí scénu. Nyní si můžeme všimnout, že dráhu šípu vedlo lanko, které překrývá i obličej Old Shatterhanda. (MartinM)
  • Během plavby na kánoi má Old Shatterhand (Lex Barker) mokrou košili na předloktích a břiše, ale když se převrhává do vody, má celou košili suchou. Kromě toho lze vidět, jak se mokrá místa na košili průběžně mění. (velkyvezir)
  • Když se Old Shatterhand (Lex Barker) převrátí s kánoí do vody a pak volá na náčelníka, má rukávy u košile stažené. Když pak ale plave pod hladinou, má je vyhrnuté. Poté se vynoří... a už je má zase stažené. (SniperG1)
  • Náhrdelník, který Nšo-či (Marie Versini) přiveze z Roswellu, je jiný, než vzal Old Shatterhand (Lex Barker) Vinnetouovi (Pierre Brice). Je o poznání delší a přibyla na něm černá peříčka. (vevi14)
  • Když se reportér Tuff-Tuff (Chris Howland) ptá, jestli vlak, který vidí, jede do Indianapolis, dostane pěstí a svalí se k jakési dřevěné konstrukci. V předchozím záběru tam však tato stavba nebyla, stála až o pár metrů dál. (vevi14)
  • Když jde Old Shatterhand (Lex Barker) osvobodit Vinnetoua (Pierre Brice) a potká prvního Kiowu, lze si všimnout, že okolo nich je spousta malých borovic. Když se potom otočí, aby ho zneškodnil, všechny stromky zmizí. (vevi14)
  • Než lokomotiva narazí do saloonu, uprchne Santer (Mario Adorf) štolou do vedlejší budovy. Když utíká, má v ruce pušku. O chvíli později se střetne s Indiánem a zbraň upustí na zem. Jakmile poté naskočí na koně, drží ji však opět v ruce. (ČSFD)
  • Je nepravděpodobné, že by dělníci z Great Western stihli za noc přeložit koleje až k saloonu. Stejně tak by Santer (Mario Adorf) a jeho muži neměli šanci vykopat tak dlouho štolu během jediné noci - navíc jen krumpáči a lopatami. (ČSFD)
  • Ve všech dílech filmové série jsou záběry na vlajku USA, která má 48 hvězd. Taková vlajka byla aktuální až mezi lety 1912 a 1959, po připojení Nového Mexika a Arizony. V období kolonizace USA a výstavby železnice symbolizoval modré pole zcela odlišný počet hvězd, stejně jako jejich tvarové uspořádání, většinou kruhové. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy má Nšo-či (Marie Versini) rozpuštěné vlasy, je má oproti pasážím, v nichž jsou spletené do copů, o poznání kratší. (ČSFD)
  • Když Santer (Mario Adorf) hovoří ve své ''kanceláři'' s Bancroftem (Branko Spoljar), má Bancroft krásně zavázanou kravatu. O chvíli později mu volně visí na vestě, přitom se ho Santer ještě ani nedotkl. (ČSFD)
  • V úvodu filmu, když mladý Indián plivne na Santera (Mario Adorf), na něj jeden z jeho poskoků několikrát vystřelí a Santer jej povalí na zem. Obě postavy by měly dopadnout hned v blízkosti skupinky přítomných osob, v dalším záběru jsou ale samotné. (Armin82)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama