Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

otík 

všechny recenze uživatele

Vinnetou se nám zamiluje a podobně jako brácha Olda ostrouhá. Nu což, ještě že je tu spousta padouchů, které je nutno neustále sledovat, a tak není času myslet na životní lásku. Příběhově už to není to pravé ořechové, stále je to dobré, ale už velmi jednoduché, strohé, obyčejné. Ale stále pěkné a rozumově přijatelné! Spoustu pravých výbuchů musí tomuto filmu závidět většina dnešní akční produkce. Ve vedlejší roli nemá možnost zářit začínající Terence Hill, ale přesto jeho postava k zapamatování je. Po Ellen ve Stříbrném jezeře Karin Dor v jiné roli této série, tentokrát Vinnetouovy milé Rybany. Lehký nadprůměr v rámci série. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

KDYŽ SI RYBANNA VEZME BÍLÉHO MUŽE. MÍR BUDE ZPEČETĚN! Terence Hill zde pošlapává Vinnetouovi city jako rohožku u dveří a to prostě není správné. Na svatbě, kde Rybanna řekne své ANO, BERU je v jeho očích jasně vidět okamžik, kdy mu puklo srdce. Proto je tento díl pro mě, tak těžké sledovat. Naštěstí je tu Forester a ten už dohlídne na to, aby Vinnetou neměl čas myslet na lásky a zrady, ale na boj a tyhle ty chlapský věci. ŠÉFE? TADY U JEZERA JSOU TAKY TY ŠŇŮRY! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další ze série filmů, který přináší klukovskou představu nezkaženého romantického dobrodružství, kde dobro a spravedlnost jsou nuceny svádět neúprosnou bitvu se zlem a nenávistí. Osobní štěstí musí ustoupit stranou před všeobecným mírem mezi národy. Rasistické předsudky jsou překonávány. A alespoň na malou chvíli je možný život v harmonii a souladu s každou živou bytostí. Potěší herectví Klause Kinskiho. A osvětlená nádhera krápníkové jeskyně Otoška jama. Hlavní postavou je neúnavný mírotvorce a náčelník všech Apačů Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna), který neúnavně přesvědčuje každého o nutnosti celkové transformace lidského soužití mezi národy v míru a spokojenosti. Jeho nejbližším pomocníkem je jeho bílý bratr, věrný druh a trestající ruka spravedlnosti Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna), který čelí každému nebezpečí tváří v tvář. Důležitou postavou je vojenský poručík Robert Merril (Terence Hill jako Mario Girotti s hlasem Clause Jurichse). Tento nenapravitelný idealista a romantik je natolik okouzlen zamilovaností, že jí v nebližším okamžiku dokáže obratně využít ve svůj i všeobecný prospěch a užitek. Hlavním padouchem je Bud Forrester (zajímavý Anthony Steel s hlasem Rainera Brandta), který samozřejmě touží především po získání majetku a bohatství za jakoukoliv cenu a oběti. Tomu zdatně sekunduje všehoschopný a vynalézavý David 'Luke' Lucas (dobrý Klaus Kinski). Ženskou krásu přináší především dcera náčelníka Assiniboinů Ribanna (půvabná Karin Dor) se svou nenaplněnou láskou. A také Robertova sestra Susan (Marie-Noëlle Barre). Vtip a humorný nadhled vnáší britský Lord Castlepool (Eddi Arent) se svou vírou a touhou následovat Old Shatterhanda. A básník prérijní divočiny Gunstic Uncle (Mirko Boman s hlasem Gerda Martienzena). Z dalších rolí: velitel vojenské pevnosti a Robertův otec s předsudky plukovník John Frederick Merril (Renato Baldini s hlasem Siegfrieda Schürenberga), ctihodný indiánský náčelník Assiniboinů Tah-ša-tunga (Rikard Brežeska s hlasem Hellmuta Grubeho), či další výrazný člen zločinecké organizace Carter (Velimir Chytil s hlasem Gerda Duwnera). A tak petrolejové věže vybuchují, medvěd padá po dobře mířené ráně nožem, honička střídá honičku, chytá se a utíká se a dobro se spravedlností zaznamenávají další důležité vítězství. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojho otca sa stal vodcom Apačou Vinnetou. Jeho prioritou sa stáva nastolenie mieru medzi indiánmi a bielymi kolonizátormi. Ten je podmienený svatbou Ribanny, dcéry náčelníka jedného z mocných kmeňov a mladého poručíka Roberta Merrila, syna veliteľa americkej vojenskej pevnosti. Tento manželský zväzok má upevniť mierové spolunažívanie. Ribanna je však zamilovaná do Vinnetoua. On ju rovnako vrúcne miluje, ale zároveň chápe, že sa jej musí vzdať. Tak prináša mieru obeť, ktorá zhasila všetku radosť v jeho srdci. Preto sa radšej vrhá do boja, spoločne so svojim pokrvným bratom Old Shatterhandom, proti bande Buda Forrestera. V záujme tohto nebezpečného banditu je znova rozpútať vojnu proti domorodému obyvateľstvu. Naivne idylický western, či skôr indiánka, natočený podľa románu nemeckého spisovateľa Karla Maya. Pierre Brice je v titulnej úlohe výborný. Charizmatický Vinnetou. Taktiež aj Lex Barker je skvelý. Dodáva postave Old Shatterhanda špecifické rysy Pištoľníka. Do príbehu sa vracia aj komická postavička známa z "Pokladu na Striebornom jazere" Škót Castlepool. No už nie ako lovec vzácnych motýľov, ale ako zberateľ dobrodružstiev. Parádny je i Klaus Kinski ako záporák Luke. A potešila ma aj prítomonsť vtedy mladučkého Terence Hilla, ktorý stvárnil postavu Roberta Merrila. Film "Vinnetou - Červený gentleman" je príjemná oddychovka. *** ()

Galerie (60)

Zajímavosti (35)

  • Mezi 73 snímky promítanými v sezóně 1964/65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první místo. (hippyman)
  • Když Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shaterhand (Lex Barker) osvobodí lorda Castlepoola (Eddi Arent) z New Venanga a vzápětí všichni vyrazí pronásledovat Forrestera (Anthony Steel), je dobře vidět, že má Castlepool plnovous. Když však Forrestera dostihnou, je Castlepool hladce oholen. (spiritus)
  • Při souboji s medvědem Pierra Brice (Vinnetou) zastupuje dvojník. (M.B)

Reklama

Reklama