Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla vždycky jedna z mejch nejoblíbenějších mayovek, Vinnetou i Shatterhand totální borci, a spousta scén, kde se ukazuje, jaký borci to jsou. Navíc zlato, únosy od banditů, vlak, dynamit, a tak dále. Chtěl jsem tomu automaticky dat pět hvězd, protože tohle bylo moje mladí. Ale nemůžu. Proste nemůžu. Teď, když to poprvé po asi 15 letech vidím dospělýma očima, tak mě krveziznivej old Shatterhand a naprosto nelogicky chování postav od zacatku až do konce, trochu leze na nervy. Ale 4 hvězdy tomu dam. Nostalgie je mocná čarodějka. Bez ni to je fakt žumpa. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co k této mayovce dodat. Máme tu dospívající dívku, coby dceru bílého osadníka a indiánky, která od svého otce dostane k narozeninám zlatý důl. A jak už to bývá, slunce nestačí ani zapadnout a už tu máme padouchy po onom zlatu lačnící. A tak Vinnetou s Old Shatterhandem zase mají co dělat. Svým způsobem to není špatná mayovka, jen kdyby nebyla použitá známá šablona. Nejen přítomností Götze Georgeho, pro kterého se jedná o třetí hereckou účast v této filmové sérii, daná myšlenka a průběh dějství nemálo připomíná mayovku první a to 'Poklad na stříbrném jezeře' (1962). Stejných či alespoň podobných motivů je více než dost. Druhý mayovský počin režiséra Haralda Philippa se tudíž už jen veze na dávné slávě těchto filmů. Jeden nepatrný rozdíl však přeci jen je. Harald Philipp vsadil na drsnější atmosféru, která dnes zřejmě moc připadat nebude. Takže co s tím. Jedná se jen o další etudu Vinnetoua a Old Shatterhanda, která se zdá být bohužel naprosto zbytečnou. ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

První půl hodina je šílená. Pak se film trošku spraví, přestřelka ve městě je docela fajn, ale přeci jen pokles je strašně znatelný. Carl Bill propustí zajatce a o půl minuty později si to rozmyslí a chce je znovu chytit :) Mezi klasickými 4 díly, poté důstojnými dalšími díly (Old Shatterhand, a oba dva v Údolí smrti) patří tento díl k těm nejslabším. ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

Nuž. Česká televízia si uctieva pamiatky zosnulého a servíruje klasiky. Ale tých je málo, ostatné sa priživili. Viac, či menej úspešne. Toto je ten horší prípad, kde genocída nemá medzu, úmrtí je viac ako vo vychvaľovanom Rambovi. Plán W s OS je naskutku najhlúpejší a dynamitový boj o mesto je taktickou hrôzou. Apanači nevyšla vôbec, pričom nemusíte byť kritický, ani do toho nútený. Ten film sa na to pohoršenie núka prakticky sám. (videné 29.07.2015 ČT1) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Eintopf western křečovitě ždímající oblibu zfilmovaných Mayovek o apačském fízlovi, co bojuje proti bezpráví v Jugoslávii (pro neznalé zeměpisu je to stát někde mezi Texasem a Novým Mexikem). Zápletka i jednání postav vykazují známky nesmyslnosti a stupidity, což lze nejlépe pozorovat u činů nejznámějšího tria. Vyhlášený rudý gentleman drží v ruce dynamit častěji než Alfred Nobel a v rozporu s jeho gentlemanstvím ho hází ze zálohy na bezbranné bandity, Sam Hawkens se projevuje jako člověk s pokročilou stařeckou demencí a vy se jen podivujete, jak mohou úřady takové osobě vystavit zbrojní pas a co je vůbec nejhorší, Old Shatterhand, jinak známý svou počestností, si hraje na pasáka, snaží se sbalit bordelmamá a se svými compañeros plánuje schůzky v Údolí černých bobrů! Spousta po Posledním výstřelů smířených fanoušků by asi uvítala alternativní čtyřminutovou verzi, kdy by Apanači při příjezdu syna Inču-čuny na farmu zamířila namísto na sluku o trochu níž. Název by se jen kosmeticky upravil na Vinnetou a minoucí Apanači.. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Snímek začal natáčet režisér Paul May, vedení produkce jej však pro neschopnost po týdnu odvolalo. May dostal štědré odstupné a bylo dohodnuto, že se o této události zachová absolutní diskrétnost a o jeho odvolání se nikdy v žádném tisku zpráva neobjevila. (hippyman)
  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM. (hippyman)
  • Když byly natáčeny exploze v Rocky Townu, vznítily se některé rekvizity. Hasičům se kvůli mohutnému větru nedařilo požár uhasit, plameny postupně přeskočily i na ostatní budovy městečka a zakrátko byla velká část Rocky Townu zničena. (hippyman)

Reklama

Reklama