Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

JesterKruger 

všechny recenze uživatele

Tady je něco špatně. I když mám já i celá moje rodina slabost na Vinnetoua, tomuhle dílu jsem se jaksi vyhnul obloukem, a s Dědou jsme se shodli na tom, že to je ten nejslabší díl Vinnetoua co jsme kdy měli tu čest spatřit. A je navíc divná jedna věc, a to je ta, že Atmosféra tohohle dílu je jiná, než u jiných dílů Vinnetoua, a to je velký problém, jelikož atmosféra měla zůstat taková jaká je. Bohužel příběh není tak napínavý jak ostatní díly, a někdy to kapku nudí. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Do natáčení mayovek vstoupili američtí producenti (Columbia), přibyli noví scénáristé a herci...a Old Firehand vypadá jak Brežnev :))) Jenom ta zasraná nuda zůstala a evidentně nezmizela chronologickými přemety a oživením Nšo-či, která má trapný milostný románek s nějakým Tomem, no fuj :))) Jedině, když si z toho všeho děláte legraci, zapomenete i na ten příšerný (rychlo)dabing - ano, pane Ptáčku, zase jste posral, co se dalo. Děkujeme :-( No jo a chybí Lex Barker!!! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá míšenina mezi klasickými německými mayovkami a americkým westernem, jímž se film poprvé očividně snažil být. Z tohoto hlediska se zase o tak špatný western nejedná, i když ve srovnání se podobnými Sedmi statečnými nám zůstává pouze hodně slabý odvar. Hudba Petera Thomase pak musí každého porazit, na druhou stranu slavných původních melodií jsme si užili více než dost, a proto nemůže malá, Mexikem okořeněná, změna ničemu uškodit. Naprosto nechápu zdejší úšklebky nad Rodem Cameronem (mimochodem vzorem pro Fordovu postavu v Raiders of the Lost Ark) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zcela nejhorší westernová Mayovka plná nelogičností, které odhalí i málo zběhlý divák klasických dílů. V knize úchvatný dobrodruh Firehand je v téhle podobě jenom pro ostudu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Situácia je vážna, avšak nie zúfalá.“ Prehnane žoviálny Old Surehand v miestami až komediálnom podaní Stewarta Grangera sa síce dočkal trilógie (Medzi supmi, Old Surehand a Petrolejový princ), čo vôbec nie je málo, ale rozdelil publikum na divákov, ktorí boli plus mínus spokojní a na tých, ktorí si sťažovali, že to zašlo priďaleko, že sa z toho stáva fraška. Granger neznášal Pierrea Bricea, snažil sa Winnetouov priestor zoškrtať na minimum a keď sa nedalo, aspoň ho prehlušil svojím hlúpym, afektovaným, prehnane dominantným výkonom. Tým jemného Winnetoua síce zatlačil do úzadia, ale čas ukázal, že to proste bol debil a zakomplexovaný (pseudo)samec, kým nekonfliktný pacifista Pierre Brice to zahral ozaj dobre. Každopádne, tvorcovia zrejme pochopili, že je lepšie nedráždiť hada bosou nohou a už jeden rok po tretej časti ponúkli divákom nového Winnetouovho bieleho brata – trapera z hôr , ktorý nikdy neminie svoj cieľ menom Old Firehand. Hoci to takmer dvojmetrový Američan Rod Cameron poňal tiež do značnej miery odľahčene (čo je ale zrejme dané čiastočne azda i osobou režiséra – Alfred Vohrer podobne humorne, čudne a nemotorne natočil už Medzi supmi a Old Firehanda), predsa len má traper bližšie skôr k rešpekt budiacemu Old Shatterhandovi, než k fraškovému Old Surehandovi. Vidieť je to minimálne na úctivom vzťahu k Winnetouovi, ktorého neberie na takú ľahkú váhu, ako Old Surehand (ale jasné, nie je to ani Old Shatterhand). Na filme Old Firehand je prekvapivé, že Old Firehand vlastne ani nie je príliš titulným hrdinom. Nie je ním však ani Winnetou. Dalo by sa povedať, že je to skôr tímovka pripomínajúca zápletkou Sedem statočných. Paradoxom je, že najviac charizmy široko-ďaleko (samozrejme s výnimkou Winnetoua) má kladný veliteľ vojakov v podaní Rika Battagliau, pričom Rik rok predtým hral hlavnú zápornú rolu v Poslednom výstrele, kde zastrelil náčelníka Apačov (pravdaže ako iná postava). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nemyslím si, že by tahle Mayovka byla úplně vyloženě špatná určitě je kvalitnější než ty prasečiny z Grangerem pod taktovkou Haralda Phillipa. Old Firehand je celkem v poho hrdina. Záporák taky ujde. Jenom škoda, že spousta dialogů mimo akční scény je tu úplně mimo (možná je to tím šášovským dabingem) každopádně místy dost WTF a nuda a Bataglia jako klaďas tomu říkám fail. aspoň ty přestřelky celkem ušli.45% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba na pozadí další "Indiánky a Máyovky"..Tentokráte se náčelník Apačů setkává s novým přítelem, traperem Old Firehandem, jehož ruka je opravdu ohnivá. Winnetou se svou sestrou Nšo-či i Old Firehand s přáteli se však připlétají do cesty bandě zlotřilých desperátů proradného Silerse, který terorizuje celý kraj se svým nyní zatčeným bratrem... Bratr Silerse je však při úětku z vězení zabit a šéf bandy slibuje pomstu všem zúčastněným a spojí se s mexickým banditou a jeho lidmi..nastává boj na život a na smrt, v němž vítězí vždy dobro a spravedlnost..! ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Další z Oldů...kde se vůbec všichni vzali? Trošku se mi motají souvislosti s ostatními filmy a postavami v nich. A navíc ta nuda...fuj fuj ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování a nudný scénář udělaly z tohoto filmového zpracování románu Karla Maye celkem nudnou záležitost. Oproti jiným filmům s Vinnetouem, které se odehrávají více severněji tak zaujmou ,,mexické'' pouštní lokace a hlavně pyrotechnické efekty. Vybuchující bedny s dynamitem na vozech se zapřaženými koni či hořící ohrada plná zděšených koní na mne celkem u tohoto jinak ,,kapslíkového'' westernu celkem zapůsobila. Jinak samozřejmě herecké ztvárnění Old Firehanda Rodem Cameronem bylo děsné a souhlasím s Tosimem, že tato legendární postava mayovek vypadala Jak lovec Brežněv kdesi na dače. Nšo-či se nám tu zamiluje do pistolníka a kdyby jej netrefila kulka proradného bandity, možná se psala tato historie jinak. Naštěstí tou dobou mnohem severněji už Old Shatterhand coby zeměměřič zaměřoval trať pro železného oře... * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +množství zajímavých postav, jejich vzájemné propletení, výborní padouši, poutavý příběh, hodně výborných scén a situací -ne tak výpravné a hudebně podbarvené jako příběhy z Orientu, Vinnetou zde hraje spíše druhé housle/// Já se tentokrát přidám na menší stranu diváků, kterým se tato Mayovka líbila. Jednak nebýt našeho Rudého bratra, tak bych tento film zařadil spíše po bok amerických westernů, což je příjemná změna. Rod Cameron mě docela chytl a zaujal mě i jeho příběh. Snad jen škoda, že to je jeho jediný film. Rovněž události, které se zde promítnou, předchází těm, které se stanou v pozdějších (ale dříve natočených) dílech. Hodně mě oslovili postavy a jejich osudy. Romantika mezi Nšo-či a Tomem. Firehandův synek. Rik Battaglia v nezvyklé roli, na kterou jsem si fakt nezvykl. No a rovněž padouši, kteří se perou nejen s Vinckem, ale i mezi sebou a co mě potěšilo asi nejvíce. To že hlavní padouch Silers prahne po pomstě za smrt svého bratra. Jev který bývá provázán s hlavními hrdiny se teď objeví na druhé straně barikády. Prostě tohle mě dostalo. O tom, že je snímek reálnější a drsnější ani nemluvě. Jen škoda že se nikdy nesetkali všichni Oldové spolu v jednom filmu po boku jejich Rudého bratra./// Celkem 76%/// ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Old" je jen jeden, a to "Shatterhand"! Žádný jiný přítel slavného Vinnetoua neměl charisma jako Lex Barker. Nikdy.:-) ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Vinnetou (Pierre Brice) a jeho sestra Nšo-či (Marie Versini) se dostanou do svízelné situace, když je napadnou Salasovi muži. Vinnetouova skupina má štestí, protože potká Old Firehanda (Rod Cameron) s přáteli, kteří jim pomůžou bandity odrazit... Ani tento film nepřichází s nějakým originálním příběhem, protože příběh vystačí s jedním mexickým městečkem Miramonte a bandou desperádů. V každém případě se povedly pyrotechnické efekty. Vinnetou zpočátku působil dojmem, že není schopen se postarat o bezpečí svojí sestry a vypadalo to divně, protože v jiné scéně se neohroženě bez přemýšlení vrhá do hořícího domu, aby zachránil dítě. Dabing určitě nepatří k nejlepším, protože došlo ke změně jména záporáka Silers na Salas a Vinnetou se v úvodu představuje jako náčelník Apačů, kterým nemohl v této chvíli být. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý příběh a to ostatní je nuda a velká nevýraznost. Konec filmu divný. Takže pro mě nic extra světoborného. Hodnotím jen tak na 38% = ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Old Firehand naposledy zamával svému stvořiteli Karlu Mayovi, pokrčil rameny a odebral se do věčných lovišt nepovedených adaptací. Tedy to je něco tak hrozného co udělali s tak vynikající knížky a trvale jsem nespokojený se všemi adatacemi geniálního spisovatele Karla Maye, které někdy méně a někdy více jsou kardinální ostudou pro příznivce klasické literatury. Kam se tenhle nepodarek hrabe na skvělý literární styl, který čtenáře ponoří do knihy a kolem něj začne představivost pracovat naplno. To filmový přepis je spíše k smíchu už jen tím jak divákovi vštěpuje, že hlavní postava je přesně taková jaká má být. A o ději se ani rozepisovat nebudu. Nemá žádné kouzlo, ničím nezaujme a převážně nudí. Plusem je, že tenhle film není narozdíl od svých soukmenovců, jako je třeba série Vinnetou, tolik ohraný a nevešel v takovou popularitu. Jenže je velmi bídně natočen a výcuc z knihy je hotový zabijáček prérie, kterou malý velký spisovatel vlastně ani nikdy nenavštívil. Mé hodnocení: 20% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Vinetou pro mě skončil posledním výstřelem. Tohle je jen uměle natahovaný materiál postrádajicí pořádnou kvalitu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani zďaleka nie tak hrozné, ako majú všetci zafixované. Predmetom predsudkov u tohto filmu je porovnávanie s klasickou trilógiou, ktorá sa skladá zo štyroch filmov a zo sklamania z charizmy Old Firehanda. Po scenáristickej stránke sa však jedná o klasický tuctový western s dobre zvolenými lokáciami a fajn prestrelkami. Pripomína to viac americké westerny, čo bolo určite zámerom, na Siedmych statočných si spomeniete viackrát. Len škoda teda toho Firehanda a nie príliš šťastného oživenia deja v podobe viacerých romantických liniek. Aj ten Winnetou je tu akoby do počtu a pre dej nemá valný význam. Skúste sa pozerať nabudúce na tento film iba ako na western, ktorý nebudete s ničím porovnávať a možno sa vám celkom zapáči. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Není to tak špatný film s Vinnetouem, jak se uvádí. Je hodně westernový, stylové mexické prostředí s místními bandity. Zajímavá je scéna s knězem, který jim vychází vstříc s křížem...Asi nejslabší jsou tu pasáže se zamilovanou Nšo-či, která se tu chová tak nějak nedůstojně, jako tuctová holka. Svižná hudba Petera Thomase je pro milovníky Böttcherových hudebních doprovodů nezvyklá, ale není špatná. V „Apanači“ hráli Pierre i Lex, a přesto je to – proti tomuhle – propadák... ()

Reklama

Reklama