Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Filmy Poklad na Striebornom jazere a Vinnetou 1-3 sú pre mňa kultom a videl som ich snáď aj 10-krát. Sám nechápem, prečo som tento filmík vzhliadol až teraz... Na údolí smrti sa podielali všetky známe osvečené ksichty cez režiséra, hlavných hrdinov, kameramana, atď...aj prostredie Plytvických jazier zostalo zachované, čiže teoreticky by všetko malo fungovať...Pravda je taká, že negunguje celkom ideálne a niekedy to poriadne škrípe. A to najmä v scenári (tú naháňačku s Old Shatterhandom a následný útok včiel snáď scenárista nemyslel vážne!!!). Čiže- mierne sklamanie, určite aj preto, že spomínané staršie filmy nasadlili laťku príliš vysoko... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jako mladší ročník zcela nepolíben kultem Vinnetoua a Old Shatterhanda neprožívám u těchto filmů nostalgii. Podobné klasické westerny mě až na výjimky míjejí, ale z času na čas se už z různých důvodů těmto filmům asi nelze vyhnout. Dobré muže jsem bez větší námahy okamžitě odlíšil od těch zlých, bylo mi předem jasné, kdo nad kým vítězí a prodívat se těmi 86 minutami se mi i díky pěkným scenériím nakonec úspěšně zadařilo. Kdyby jen ten nekonečný cyklus přepadávání, přivázání a o pár minut odvázání pomalu postupně všech přítomných postav mi brzy nezačal připadat tak monotónní. Co mě potěšilo, byl pohled na nádherné chorvatské vodopády Krka, které jsem před lety navštívil. Co mi pak zřejmě ještě na dlouhou dobu utkví v paměti z tohoto filmu, bude hlavně ono skalnaté údolí plné hadů, které jsem naštěstí nenavštívil a zcela mi postačí vidět na plátně. :o) [45%] ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popri "nedotkuteľným" štyrom legendárnym Mayovkám ide v mojom prípade o tú najobľúbenejšiu z tých ostatných, čo znamená, že je stále o kvalitatívny aj nostalgický stupeň nižšie. Nostalgia však stále zohráva úlohu, vidieť film po tridsiatich rokoch a spomínať si na jednotlivé scény má svoje čaro. Množstvo vecí už pôsobí naivne, súboje, pasce, prestrelky aj pohyb v údolí hadov. Ale kritizovať podobné veci na Reinlových filmoch z divokého západu má zmysel asi iba pre najväčších cynikov. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Sice původní režisér, ale jinak slabý a nudný díl. Poklad a trilogie Vinnetou se sakra povedly, ale u ostatních dílů si říkám, že museli tvůrci nějak zdegenerovat a touha po penězích byla příliš velká. Tenhle díl má sice několik kladů, což jsou Vinnetou, Old Shatterhand, několik opravdu dobrých scén a samozřejmě okolní krajina, ale rovněž má i mnoho záporů - začátek se děsně vleče (Vinnetoua vidíme v titulkách jet na koni, a pak se s ním konečně setkáváme až po nudné půlhodině, kdy je na scéně konečně déle, než pár vteřin a konečně mluví), zápletka tu už byla mnohokrát a lépe, a hlavně český dabing, ke kterému už toho bylo napsáno dosti. K Vinnetouovkám prostě patří ten starý druh dabingu, díly které ho nemají, tak to prostě už není ono. A hlavně se u tohoto filmu dokolečka střídá 5 nemastných dabérů. Oceňuji, že se rozhodli dát Old Shatterhandovi hlas starého Ráže, který se ale vzhledem ke svému věku k této postavě vůbec nehodil. Znělo to, jako když se Old Shatterhand za chvíli mrtvý skácí k zemi. Ale nic ve zlém, oceňuji, že mu zachovali dvorního dabéra. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

... aneb návrat ke kořenům. Harald Reinl se po letech vrátil, aby natočil vůbec poslední film s náčelníkem Apačů, a zároveň tak trochu uzavřel kruh, protože se jedná v podstatě o remake pokladu. Je pravda, že Vinnetouovi prospěl návrat režiséra (obzvláště po zrůdnostech typu Old Surehand), ale i tak se nejedná o žádný zázrak. Pouze nás může těšit návrat klasické staré gardy. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Snímku dodnes patří prvenství za nejdéle promítanou Mayovku společnosti Constantin. (hippyman)
  • Pro záběry z Údolí hadů, které se točily na Popovo Polji, byli použiti zčásti gumoví, zčásti praví plazi (v každém případě úplně neškodní). (hippyman)
  • Jde o nejkratší filmovou Mayovku - 89 minut a 9 sekund, tedy 2439 m filmové pásky. (hippyman)

Reklama

Reklama