Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Surehand sleduje prérií stopu hledaného vraha a pátrání ho zavádí až k Petrolejovému princi. Tak se říká proradnému muži, který se právě chystá uskutečnit velký obchod. Hodlá zámožnému bankéři prodat naleziště petroleje. Potíž je v tom, že na prodávaném území žádný petrolej ve skutečnosti není. Proto se musí padouch zbavit i skupiny osadníků, která má na dané místo namířeno. Jeho němý zabiják a pravá ruka zavraždí v táboře přistěhovalců syna náčelníka Navajů. Podaří se Old Surehandovi a jeho příteli Vinnetouovi odvrátit hněv Navajů, ochránit osadníky a potrestat mazaného padoucha? ... Ačkoli ve stejnojmenné literární předloze z pera Karla Maye vystupuje po boku apačského náčelníka hrdinný Old Shatterhand, ve filmové verzi se místo něj objevuje Old Surehand ztvárněný někdejší hollywoodskou hvězdou Stewartem Grangerem. Prozaický důvod pro tuto obměnu spočívá ve faktu, že ikonický představitel Old Shatterhanda Lex Barker byl v době plánované výroby snímku zaměstnán natáčením mayovek z prostředí Orientu v produkci konkurenční firmy Artura Braunera. Producent Horst Wendlandt, jenž stojí za nejslavnějšími adaptacemi Mayových knih a jako první přišel s konceptem mayovské série, dané situace využil k tomu, aby znovu obsadil Grangera, kterého získal již pro předchozí snímek Mezi supy a hodlal s ním vytvořit samostatnou sérii. Podobné důvody vedly také k angažování nového režiséra Haralda Philippa, jenž předtím točil nejrůznější žánrové snímky. Oba Wendlandtovi kmenoví režiséři mayovek Harald Reinl a Alfred Vohrer se totiž chystali na natáčení dalších filmů. Rok 1965 ostatně představoval co do kvantity vrchol mayománie – do kin bylo uvedeno celkem osm filmů podle Mayových knih, čtyři z produkce Braunera, tři od Wendlandta a Poklad Inků vzniklý mimo „klasickou“ sérii bez účasti Pierra Brice nebo Lexe Barkera. Nicméně výsledkem bylo spíše přesycení zájmu diváků, které spolu s dalšími faktory již nadcházející rok přineslo konec filmových mayovek... Hereckému obsazení vévodí Stewart Granger, který postavu Old Surehanda pojal jako světáckého šviháka, jenž vše bere s notnou dávkou nadsázky. Pierre Brice a jeho Vinnetou hraje ve filmu spíše druhé housle a hlavnímu hrdinovi spíše sekunduje prosťáčkovský zmatkař Old Wabble v podání Milana Srdoče, (vystupujícího pod pseudonymem Paddy Fox). Titulního záporáka ztvárnil Harald Leipnitz a polepšeného karbaníka, jenž začne pomáhat osadníkům, zase Terence Hill, v titulcích uvedený ještě pod svým rodným jménem Mario Girotti. Part krásky v nesnázích získala francouzská herečka Macha Mérilová, která předtím hrála hlavní roli ve filmu Jeana-Luca Godarda Vdaná žena. (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Takže oproti starším májovkám s Old Shatterhandem je to celkem špatný, ale zase naopak nechápeme proč se to lidem tak moc nelíbilo, protože nějakou tu akci jsme si náhodou užili a zavzpomínali jsme si na své dětství kdy jsme Vinnetoua milovali, ale Old Shatterhand, motýlkář a skalpováný Sam Hawkens, kteří nám společně s Vinnetouem utvořili dětství a naučili nás milovat westerny, ale tenhle jsme si bohužel už nezamilovali, ale přesto na takový průměr to je. 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

A mě se to celkem i líbilo. Řadím Petrolejového prince přece jen výše než Mezi Supy, kde jsem sebevědomého Surehanda na konci nemohl ani cítit. Nejhorším momentem filmu jsou nepochybně scény vytrhané z Rudého Gentlemana. Jinak zde dostává veliký prostor Terence Hill. Postavy Old Wabble a Kantora Aureliuse Hampela dodávají dostatečnou komickou vložku. ()

Reklama

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Teď si hodně povzdechnu: to bylo smutné (hrůza říkat nebudu- to by tam nesměl být Vinnetou). Potom, co jsem viděla Mezi supy a nezdálo se mi to nakonec tak strašlivé, jak jsem původně předpokládala a hlavně skvělou sérii z orientu, jsem se rozhodla dokoukat všechny "mayovky"-asi špatný nápad. Už nedávný pokus s Old Firehandem byl tragický a tohle dílo je na tom velmi podobně. Začnu klady- jedním z nich je nepochybně Pierre Brice v roli Vinnetoua, i když je v průběhu filmu značně pasivní, potom krásná ústřední hudba (ale je pravda, že některé melodie v jiných mayovkách jsou mnohem lepší) a celkem charismatický záporák- jsou sice mnohem lepší, ale proč by ne. Tím bohužel končí to dobré a začínají zápory. Především nudný scénář a předvídatelný děj je celkem tragédie- a to kniha byla tak fajn! Něco se pořádně začne dít až v polovině filmu a nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale pomalu se mi začalo stýskat i po tom hrozném Surehandovi (ten mi opravdu nesedí)- větší část filmu se totiž řešili jen přistěhovalci a to ani ne moc zajímavě a nebo jsme sledovali padouchy- to je moc fajn, ale trochu hlavních hrdinů by to taky chtělo. Ano- občas nám je režisér laskavě ukázal, jako že oni taky něco dělají, ale to mi moc nestačilo. (SPOILER) Ten muž, stojící na začátku uprostřed hořícího petrolejového dolu a vedoucí monolog byl také zajímavý- všichni utíkají a on mluví, ale co na tom- Petrolejový princ postával také poblíž.(KONEC SPOILERU) Zoufalství režiséra jsou i ty písničky, které zpívají osadníci (tady i v Míšence Apanači)- bože, koho tady zajímá, jak si někdo zpívá! A kdyby jen chvíli, ale takovou dobu! Jinak jsem jako mnoho dalších znechucená z postavy Old Wabble- i kdyby měl jiné jméno, tak je to hrozná vedlejší postava ale dát jí stejné jméno jako "Králi kovbojů" z knížky? Na závěr ještě musím dodat, že i když jsem zastánce českého dabingu, tak tohle byla hrůza- alespoň 2 dabéry (a to ještě s hodně výrazným hlasem) jsem slyšela v několika různorodých rolích (například Pavel Pípal mluvil náčelníka Mokašiho, jednoho z hlavních banditů i falešného průvodce a pár vedlejších postav). Ani nemluvím o tom, že například Terence Hill (v té době ještě Mario Girrotti) měl v českém znění moc starý hlas. ---------------------------------------------------------------------------------------------------Sečteno a podtrženo, jedna silnější hvězdička- je mi líto, ale rozdíl oproti jiným filmům z mé jinak milované série musí být vidět... ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé - v téhle mayovce s Grangerem dostal sice Brice nejvíce prostoru, přesto však jde o nejhorší film ze Surehandovského triptychu. Je taky dost poznat, že se na jeho natáčení už dost šetřilo. Zápletka a vývoj děje jsou silně nedotažené, téměř tu chybí napětí a finále je totálně zpackané a nezáživné. Petrolejový princ má již blízko k tragédiím formátu Apanači a Old Firehand... 30% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Životy osadníků se ocitají v nebezpečí, protože Petrolejový princ (Harald Leipnitz) usiluje o pozemky, které jim mají patřit. Naštěstí se o jeho podlých úmyslech dozví Old Surehand a Vinnetou... Mario Girotti se ve filmu zahrál jako falešný hráč karet Richard Forsythe. Ve filmu nechybí další komická postava, kterou je hudební učitel Hampel (Heinz Erhardt). Slabší příběh nemůže vytáhnout tuto filmovou adaptaci nad průměr. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Mezi 73 snímky promítanými v Německu v sezóně 1964/65 obsadil Petrolejový princ šesté místo. První byl Vinnetou – Rudý gentleman, hned v závěsu další Mayovka - Mezi Supy. (hippyman)

Reklama

Reklama