Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padišáh hostí udatného Karu ben Nemsího za to, že zbavil zemi proradného bandity Žuta. Při té příležitosti se hrdina seznamuje s okouzlující Ingdžou, dcerou vůdce kmene Chaldejů. Záhy se Kara od svého věrného druha Halefa dozvídá, že jeho přítel Ahmed el Corda byl zajat a má být za vzpouru popraven velitelem tureckých vojáků Machredžem z Mossulu. Ten, ačkoli jedná z pověření pádišáha, sleduje vlastní záměry, a ani když zakročí Kara ben Nemsí, nehodlá od svých plánů na bohatství ustoupit. Dokonce se pokusí na hrdinu svalit vinu za napadení karavany, kterou cestuje Ingdža... Producent Artur Brauner, nadšený z kasovního úspěchu filmu Žut, nezahálel a jal se pokračovat v adaptacích románů Karla Maye z oblastí Orientu a Mexika, na které se nevztahovaly kontrakty konkurenčního producenta Horsta Wendlandta. Po realizaci dvoudílného projektu Poklad Aztéků a Pyramida boha Slunce se rozhodl také další část dobrodružství Kary ben Nemsího z cyklu Ve stínu pádišáha rozdělit do dvou snímků natáčených současně. S ohledem na neúspěch filmu podle románu "Pouští", který vznikl ve třicátých letech, se producent rozhodl tuto část vynechat a přistoupil rovnou k adaptaci románu "Divokým Kurdistánem".
Po letech strávených vytěžováním jugoslávských exteriérů se poprvé produkce mayovek měla přesunout do jiných lokalit, protože vyprávění si žádalo pouštní prostředí. Po neúspěšných obhlídkách v Turecku se produkce rozhodla pro natáčení ve Španělsku, konkrétně v andaluské provincii Almería s Tabernaskou pouští, kde se tou dobou točila řada evropských žánrových produkcí. Natáčení nicméně provázela spousta komplikací a konfliktů mezi Braunerem a španělským koproducentem firmou Balcazar, a kvůli tvůrčím neshodám dokonce došlo i na odvolání režiséra, takže ačkoli je pod filmem uvedený Franz Josef Gottlieb, část dotočil Paco Perez Dolz. Rozpory během natáčení vyústily v trojici žalob, které Braunera zaměstnávaly ještě několik let po dokončení výroby. Vedle soudu se zhrzeným režisérem Gottliebem a vymáhání kompenzace na Balcazaru byl nejvíce sledován spor s Lexem Barkerem, který se dožadoval navýšení honoráře, protože nebyl předem informován, že výsledkem jednoho natáčení mají být dva filmy... Jelikož stěžejní figury jsou stejné jako v případě Žuta, filmu opět dominuje herecké duo Lex Barker a Ralf Wolter jako Kara ben Nemsí a jeho věrný souputník hadži Halef Omar. Stejně tak si Dieter Borsche a Chris Howland zopakovali komediální party lorda Davida Lindsayho a jeho sluhy Archieho. Dokonce se, byť v roli jiné dívky v nesnázích, vrátila také Marie Versiniová. Hrdinného Ahmeda el Cordu ztvárnil španělský herec Gustavo Rojo, jenž se objevil již v předchozích mayovkách produkovaných Arturem Braunerem. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá Mayovka. Neztrácí nic na svém půvabu a není na ní znát sériová výroba. Na režisérský post povolali režiséra Gottlieba a podle mě to byl dobrý tah. Samozřejmě nechybí ani krásné ženy, padouši, lord Lindsay se sluhou Archiem a hlavně Kara ben Nemsi a jeho průvodce Halef. Zkrátka dobrodružný film jak má být. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je podle mě nejlepší mayovka z Orientu. Robert Siodmak, který natočil Žuta a Mexickou sérii, je jistě vynikající režisér, ale tenhle typ filmu potřebuje něco jiného - živější tempo a dobrodružno, což F.J.Gottlieb zvládl mnohem líp. A jak rád píšu, z hlediska knihy je tento film na stejné, ne-li lepší urovni, než ostatní snímky bez Pierra Brice... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Perfektní skloubení gentlemanského hrdinství a rozvahy Kara ben Nemsiho, upovídanosti a dobré vůle Halefovy a suchého humoru obou Angličanů, kteří mimochodem z filmu balónovou epizodou vyrábějí skoro verneovku. Děj docela odpovídá předloze, pouze časové zařazení je jaksi podivné. Vypadá to, jako by byl druhý díl cyklu Ve stínu pádišáha vypreparován a umístěn někam před V říši stříbrného lva. Komu by to však vadilo! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Namísto čelenek a kovbojských klobouků nasazují se na hlavy fezy, turbany a ručníky, Alláh vzývá se namísto Manitoua, ale krom těchto povrchních proměn zůstává Divoký Kurdistán stejně plochým jako pláně Divokého Západu, stejně jako jeho hrdinové a zároveň díky jeho hrdinům. Slabé ***. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na tej historke ale nie je nič neuveriteľné.“ – „To nie je. Ale je pravdivá.“ Prostredný diel kara-ben-nemsiovskej trilógie, kde Old Shattterhand pardon Kara Ben Nemsi fasuje parádneho vlčiaka. Koniec mi pripadal zarážajúco narýchlo spráskaný, proste koniec akčnej scény, hláška a bum, titulky. Čudné. Samozrejme nesmie chýbať dvojica anglických džentlmenov. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle orientální dobrodružství Oldy šetrnýho alias Kary Ben Nemsího mě sedlo o poznání víc než Žut. Od začátku mě zaujal příběh. Machredž je takový správný Mayovský záporák. exteriéry vypadají jako skutečná poušť kde se má film i odehrávat. Škoda občasných hluchých míst, protože se prostě nedaří držet tempo po celej film. Ono to bude i tím, že pokud bych tohle spolu z Říší stříbrného lva která na to přímo navazuje bral jako celek tudíž jako jeden film i když oficiálně jsou dva, tak tohle je potom první polovina tudíž ta rozjezdová, která musí především zasvětit do příběhu. Každopádně Barker opět při zavalení balvanem potvrdí svojí nesmrtelnost (i když je to pěkná kravina) a taky pěstních soubojů při kterých může potvrdit svoje dovednosti je tu docela dost plus nehorázný hlášky Woltera a obou Anglánů. Celkově pro mě lepší průměr.60% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné dobrodrudružství statečného Kary ben Nemsiho v Orientu. Divokým Kurdistánem je rozhodně lepším filmem než takoví Petrolejoví princové, Supové atd. Zkrátka a dobře Lex Barker je Lex Barker. Navíc mu zde pomáhá podařená trojice ve složení osobní bodyguard Halef a také duo nažehlených Angličanů. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +prostředí, hudba, výprava, zápletka, Lex Barker, vedlejší postavy –trošku zdlouhavější, slabší záporáci, složitější přehled v postavách/// Je dobře zhlédnout Mayovku trošku v jiném prostředí a herce v jiné poloze. Řekl bych, že tento film patří v řadě těchto filmů někam doprostřed. V porovnání s konkurenčními filmy se jedná spíše o nadprůměr. Hlavně filmu pomáhá krásné prostředí, hodně vyvedená hudba a předně několik postav. Pes Dojan si zaslouží pomyslnou hvězdičku. Za komediální figurky tady byly oba Angličané se svým suchým humorem a na okrasu obě dívky. Dobře se na to dívá, snad jen trošku nudí příběh. Po dějové stránce jsou i lepší části./// Celkem 70%/// ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Kara ben Nemsí je hostem v paláci pádišáha, který pro něho přichystal oslavu, protože zbavil zemi zločince a vraha Žuta. Kara se chystá vrátit do své vlasti, ale ještě předtím navštíví Halefa. Od něho se dozvídá špatné zprávy, protože syna šejka Muhammada čeká poprava. Ahmeda zajal Machredž z Mossulu, který zneužil svého postavení a křivě ho obvinil ze vzpoury proti pádišáhovi... Divák navštíví nové lokace v příběhu, který není úplně přímočarý. Je to příjemná změna na rozdíl od slabších filmových adaptací z indiánského prostředí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dve zložky tu fungujú perfektne, výprava a český dabing. Inak mi film pripadal príliš tuctový. Žuta som nevidel, čo mi asi bráni v lepšom vychutnaní si tohoto mayovského orientálneho sveta. Nikdy nebolo oslobodzovanie spod oprátky v kinematografii jednoduchšie, ako v tomto filme. Inými slovami pri týchto sekvenciách napätie príliš nefunguje, pretože je jasné, ako skončia. Fajn letná zábava, ktorej chýba nejaký výrazný arabský Winnetou. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Orientálne séria sa vydarila lepšie ako mexická a surehandovská. Nemecký ovčiak, solné jazero, súboje na meče... Atmosféra knihy vystihnutá takmer najlepšie zo všetkých filmov... ()

5150 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně dobrého anglického humoru a pominu-li dost amatérskou bitku v závěru, tak je to vcelku příjemná zábava. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Západonemecké mayovky naozaj iba menili lokácie. Herecká zostava na 80% vždy ostala rovnaká, príbeh už samotný Karl May veľmi nemenil, iba upgradeoval. Dá sa povedať, že tu išlo v podstate viac o atmosféru, ako o nejakú krkolomnú akciu. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT2 HD - O poznání lepší než předchozí díl Žut. Jiný režisér byl znát. Opět ta humorná vložka to trochu kazila, ale tentokrát se docela dalo. Navíc nálepku "dobrodružný" to splnilo, ale je to jen ryze průměrný film. 55% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dost generické a dost na stejné brdo. Mayovky jsem asi nečetl, tohle ale možná kdysi ano - někde mám knížku. Ani jsem ale nevěděl, že je to zfilmované. Snad nejsou samotné knižní předlohy všechny tak stejné, jako tyhle západoněmecké filmečky. Alespoň některé hudební motivy byly celkem dobré. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Největším kladem této série je Lord Lindsay mimořádně skvěle dabovaný Svatoplukem Benešem. Jinak je tento díl podle mne o chlup slabší než Žut. Stále ovšem poctivé čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama