Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Evropa pozdně patnáctého století, Španělské království aspiruje na pozici světové námořní velmoci. Jeho koráby, vedené hrdinnými kapitány s nezdolnou vůlí a bystrým úsudkem, dominují Atlantiku. Takovou lodí je i Victoria, a právě takovým kapitánem je Luis Monterey (Lex Barker). Čestný muž, oddaně sloužící španělskému králi a vroucně milující krásnou Isabellu, neteř královského guvernéra Hispanioly Dona Fernanda.
Při jedné z plaveb Monterey poslechne svého druhého důstojníka, a proti vojenským předpisům přijme na svou loď ztroskotaný vor s několika ženami na palubě. Tato nastražená past, po které se Victorie zmocní piráti vedení holohlavým Olonesem, stojí kapitána Montereye společenskou prestiž, hodnost a málem i život. Když se mu po nějaké době podaří prchnout z galejí, jež byly zmírněním původního rozsudku trestu smrti, a po vzpouře převzít velení lodi, karta se rychle obrací. (dopitak)

(více)

Recenze (10)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Miluju pohádky z námořnického prostředí. Lex Barker tu představuje dalšího z řady svých hrdinů bez bázně a hany a vůdčí názorovou autoritu, která pronáší perly typu „byli jsme zbaveni vlasti, ale nikoli cti!“. Dále je tu hlavní zloun bez bázně a slušného vychování, pirátský lebkoun (oh)Olon, který kudy chodí, tudy chroustá jablka (což je mimochodem vizuálně i akusticky dost náročné) a kuje mazané plány, jak oholit bližního svého. Chrabrý kapitán Luis, který díky zradě přijde o náklad stříbra a posléze i o postavení a svobodu, celkem bez námahy vezme z galejí roha a dá se k pirátům, což se projeví mírnou újmou na jeho luzném zjevu (SPOILER: milimetrové strniště, a v posledních scénách dokonce pocuchaný účes! KONEC SPOILERU). No ale jinak jde všechno podle klasického pohádkového schématu. Zajímavostí je snad jen postava černošského pirátského pohlavára, který tak vytrvale moralizuje, že představuje pro budoucího Oldu vážného konkurenta. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další romanticko-dobrodružný snímek s pirátskou tématikou z přelomu 50. - 60.let, ve kterém si hlavní roli španělského kapitána zahrál Lex Barker. Snímek v dnešní době bohužel upadl v zapomnění a je to škoda. Po žánrové stránce nepostrádá nic patřičného a vedle, ve své době, ohromné konkurence dostatečně obstojí. Dobrodružná zábavnost neunavuje a i když je místy znatelná levnost, po žánrové stránce si vede prostě skvěle. Kostýmní film je veden spíše v konverzaci, ale v živé atmosféře. To znamená, že bitevní scény a souboje samozřejmě nechybí, ale jsou poměrně krátké na to, aby se po divácké stránce dali užít. Škarohlíd se samozřejmě pozastaví nad leckterou postrádající logikou, ale mnohým to může být zcela jedno. Filmový zážitek klasického filmu pro celou rodinu to plně  přináší. Děj je tedy jednoduchý, v dramatičnosti a napětí se nepřepaluje, Lex Barker jako obvykle vyzařuje své charisma a i pohledné ženy všemu dodávají to správnou romantickou náladu. A co se týče lodí, nádhera. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Piráti z pobrežia sú klasickým produktom talianskej produkcie oných rokov. Popularitu si získavali tzv. "sandálové" príbehy a v druhej línii to bolo práve filmy s pirátskou tématikou. V roku 1960 sa dostal do európskych filmových ateliérov aj Lex Barker a začalo jeho najplodnejšie a najslávnejšie obdobie, ktoré vyvrcholilo legendárnou postavou Old Shatterhanda. Jeho kapitán Monterey je čestným dôstojníkom španielskeho kráľovstva a táto postava mu sekne ako uliata. Horšie je to už z filmom, ktorý je v mnohých smeroch odfláknutý a naivný a patrí k slabšiemu priemeru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Z historického pohledu velmi zajímavé námořní dobrodružství z Nového světa. Lex Barker v roli, která mu slušela a zcela jednoznačně znamenala předzvěst jeho shatterhandovského období. V té době už měl za sebou tarzanovskou éru a tyto dobrodružné (často italské) snímky tvořily tedy jakýsi mezistupeň na cestě k Apačům.___Film jsem viděl v anglickém dabingu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Príliš zastaralý pirátsky film, ktorý zaujme len charizmatickým Lexom Barkerom, nádhernou Estella Blainovou a niekoľkými peknými skutočnými loďami. Dej je ale strašne nezáživný, akčných scén je málo. Sem tam niekto po niekom vystrelí a niečo trafí, ale nejakej poriadnej interakcie v akcii sa nedočkáme. Aj finále s potopením lode je slabučké. Ale film má aspoň určitú retroatmosféru. Celkovo ma to bavilo o trochu viac ako pirátsky meganepodarok Cutthroat Island, ale na prvých Pirátov z Karibiku sa dodnes nič nechytá. 4/10. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama