Reklama

Reklama

Pyramida boha slunce

  • Západní Německo Die Pyramide des Sonnengottes (více)

Obsahy(1)

Doktor Sternau je po předchozí konfrontaci s proradným bývalým kapitánem Verdojou v bezvědomí, takže ani neví, že se díky svým zachráncům ocitl na chvíli v blízkosti bájného aztéckého pokladu. Verdoja mezitím uzavřel pakt s Čičimoky a spolčil se s mazanou Josefou, s níž ho spojuje nenávist ke Sternauovi a touha po zlatě. Proradný Alfonso přemluvil ke sňatku indiánskou princeznu Karaju a má nyní poklad na dosah. Doktor Sternau se mezitím za pomoci přátel navrátil na Arballezovu haciendu, kde se zotavuje. O jeho záchraně se dozví Veroja a plánuje na haciendu útok... Pyramida boha slunce představuje druhou část vyprávění, které započalo ve snímku Poklad Aztéků. Dvoudílný projekt iniciovaný producentem Arturem Braunerem vychází z cyklu Mayových kolportážních románů Waldröschen (naposledy vyšel česky pod názvem "Tajemství starého rodu"). Nicméně podobně jako v jiných mayovkách se film předlohy drží velmi volně, spíše na jejím základě skládá nové vyprávění s totožnými motivy. Na druhou stranu v tomto případě tvůrce omlouvá fakt, že předloha čítá přes dva tisíce stran a naopak v porovnání s jinými mayovkami zůstávají Poklad Aztéků a Pyramida boha slunce své předloze v mnohém věrné. Oba filmy vznikaly najednou během jednoho natáčení, jež probíhalo v tradiční destinaci štábů točících mayovky, v Jugoslávii. S ohledem na tento fakt zůstává štáb i herecké obsazení totožné jako v případě Pokladu Aztéků. Diváci tedy opět uvidí Lexe Barkera coby udatného doktora Sternaua a Ralfa Woltera jako naivního obchodníka s kukačkovými hodinami Andrease Hasenpfeffera. O život jim opakovaně usiluje trojice zloduchů ztvárněných Rikem Battagliou, Gérardem Barraym a Michele Girardonovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit pohledem malého Zecka, který htlal mayovky v polovině 90. let. Pyramida boha slunce se mi neuvěřitelně líbila. Jednak se děj přesunul jinam (i málého Zecka milujícího všechny mayovky začala nudit ta stejnost s děsně rovným Vínem a Oldou), ale hlavně zůstal můj nejoblíbenější záporák Rik Battaglia s hordou mexických vojáků, kteří mu šli na ruku ve všech špatnostech. Byl tu i bájný poklad, který bandité museli najít a pak se řádně povraždit o jeho největší podíl. Jo, tyhle mayovky nám v dospělosti mohou přijít až směšně naivní, ale zůstává fakt, že výchovnou hodnotu na děti to má geniální. Tak neuvěřitelně černobílé postavy znazorňující dobro a zlo se snad nikde jinde nevidí. No a špatnost chamtivosti muselo pochopit i to malé děcko. Přesto se Karel mohl občas utrhnout ze řetězu a nechat vyhrát i ty pokřivené charaktery, kterým jsem vždy fandil! :-) 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Karl May se opakuje a Robert Siodmak není tak vybaven jej převést do filmové podoby jako Harald Reinl. Bez jugoslávské křídy, zato s papundeklovými pyramidami. Když chybí polovina charismatu, Pierre Brice, těžko se s materiálem, který May zanechal pracuje. Konec je jak z Pokladu na stříbrném jezeže, ale Herbert Lom byl zajímavější záporák. Přestřelky, přepady i koňské honičky jsou všechny stejné a chybí scény vášnivých vyznání přátelství mezi rudou a bledou tváří (není to nakonec queer?), indiánské rituály - pokrevní bratrství, souboje u kůlu, skalpování či jízda na proděravěné kánoi. Množství stran Francouzi, dobráci, peóni, Čičimékové, Aztékové vede k překombinovanému ději, pod nímž ubohých 95 minut praská ve švech. Prostředí a rekvizity jsou ještě méně přesvědčivé než ztvárnění Indiánů z plánů a těch pár záběrů ze skutečných mexických lokací, na nichž se ovšem s herci zjevně nenatáčelo, iluzi Mexika přesvědčivě nevykouzlí. Nehledě na to, že Monte Albán je město Zapotéků, Chichen Itzá Mayů a Teotihuacán po něm pojmenované civilizace. Nic aztéckého. To už ovšem netřeba brát jako výtku - je dost jiných. Ta hlavní opět zní: "Knédlwesterny jsou všechny téměř stejné, vždy stejná směs exotické romantiky, ušlechtilého divošství a šablonovitých postav." ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dokončenie Pokladu Aztékov a vďakabohu posledný film s Dr. Sternauom. Rovnako biedne, ako prvý diel. Barker tu má zúfalo málo akcie a stále je vlastne svojím spôsobom len vedľajšou postavou, obecne je akcie veľmi málo a to, čo tu je, je zvládnuto béčkarsky. K tomu treťotriedna výprava a divný scenár. Nedá mi nespomenúť scénu, v ktorej ústredného záporáka na obe oči oslepí črepina, ktorú mal v JEDNOM oku, na čo sa následne koná operačný zákrok v poľných podmienkach, za ktorým stojí renomovaný chirurg a uznávaný európsky lekár, ktorý problém vyrieši tak, že črepinu z oka vyberie DÝKOU a následne žiada o vretú vodu na vypláchnutie rany (!!!). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pokračování filmu "Poklad Aztéků" je o něco slabší, ale pořád dobrá podívaná. Postavy jsou stejné, ale děj je takový že na začátku se dohromady nic neděje a všechno se začíná dít až v druhé polovině filmu. Ale nicméně čtyři hvězdičky, i když slabší, já dám. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Rozhodně podařená Mayovka a určitě tak o stupeň vydařenější než předchozí Poklad Aztéků, tam se všechno jenom rozjíždělo tady to postupně graduje. máme tu téměř klasickej příběh o honbě za bájným pokladem. Pochopitelně, že ho všichni chtějí a někteří nebudou váhat ani zabíjet. Vedle Lexe Barkera kterej je prostě už tradiční držák tu opět vyniká schopnost tvůrců (aspoň teda ve většině Mayovek) obsadit skutečně kvalitního záporáka za kterýho jde respekt. Tady jich je víc, ale samozřejmě, že exceluje především Rik Battaglia kterýho ještě geniálně slizce nadaboval Přeučil. Jako, že v třetím díle Vinnetoua sejme sice samotnýho náčelníka Apačů, ale tenhle záporák je prostě podle mě v jeho podání nejlepší. Jinak konec je pak samozřejmě takovej klasickej Mayovskej. Padouši najdou zlato a začnou se vraždit kvůli podílům načež všechno utne Aztécký velekněz který je pohřbí zaživa. Takže stylovka. U mě rozhodně spokojenost a udílím 75% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nemám co chválit. Měli hned na začátku Verdoju pověsit a neměli by takové problémy. Mexické dobrodružství Karla Maye je o ničem. Nesedí mi hudba, děj, postavy. Scéna s vyndávací mříží mě dokonale rozladila. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé filmové zpracování dalších dobrodružství podle Karla Maye, i když jako u všech těchto filmů značně poupravené... Elegantní diplomat dr.Sternau se dostává do víru dění v bujarém a revolučním Mexiku...staví se na stranu dobra, tedy generála, který vede odboj proti císaři z rodu Habsburského, ilegálně dosazeného na trůn Mexika... Jeden z generálovách velitelů Verdoja však má zcela jiné plány než dobývání svobody a práv ve své zemi, chce pravý opak, moc a peníze, tedy zlato bájných Aztéků.. A k jeho zisku neváhá své vojáky přivézt na cestu desperátů, vraždí a okrádá nevinné. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +poutavý hudební mix, hodně postav, celkem drsné -škoda že ne drsnější, občas zmatečný děj a obrazovost snímku (hodně přeplácané)/// Tak v tomto případě si dám říct. Když pominu, že je to opravdu velký filmový mišmaš, tak je to docela zábavné a zajímavé. Řekl bych hodně pestré. Film však hlavně vyzdvihuje pestrobarevná hudební skladba, u které jsem se až místy smál, ale proč ně, pořád lepší než poslouchat jak šumí ticho :-). Příběh je opravdu hodně mimo mísu klasických Vinnetuovek, ale proti gustu… Zaujalo mě celkem velké množství herců a s tím spojených mnoho jejich osudů a charakterů, ovšem dle mého názoru díky tomu má málo prostoru Lex Barker. Jinak tento film mohu jedině vyzdvihnout./// Celkem 78%/// Technická: nějak jsem minul předešlí film Poklad Aztéků a tak jsem se domníval, že se jedná právě o tento film. No jo, bylo mě divné, že se příběh filmu vynořil odnikud. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Vyčítat mayovkám naivitu (ve všem) je hloupé, protože o tom tyhle filmy byly. Pyramida boha Slunce je napínavá od začátku do konce, postavy přesně mayovské, stejně tak výprava atd. Prostě dobrodružná pohádka, která s ohledem na své stáří pořád dobře funguje. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

[Mexiko 1864] Doktor Sternau se nachází v bezvědomí a Čičimekové proto nemají s jeho zajmutím sebemenší problém. Štastnou náhodou si ho přátelé v indiánském zajetí všimnou. Sternau je osvobozen a dopraven na haciendu, kde se ze svého zranění uzdraví. Alfonso hraje stále roli milence, aby mu Karja prozradila, kde se nachází aztécké zlato... Toto přímé pokračování předchozího filmu Poklad Aztéků (1965) je pouze takový zběsilý závod s hlavní cenou v podobě aztéského zlatého pokladu. Občanská revoluce ustoupila v příběhu na pozadí. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odpovídá žánru mayovek, zhruba stejné jako první díl "Poklad Aztéků". Divadelní až pohádkové, skvělá Michele Girardonová jako koketní Josefa s půvabným dabingem Hany Talpové, Rik Battaglia jako padouch Verdoja, Gérard Baray jako zkažený šlechtic. A samozřejmě Lex Barker, který ovšem nemá dostatek prostoru. Jinak vše hodně naivní, herectví indiánů prkenné, laciné kulisy v pozadí - je třeba chápat jako mayovku, tedy dobrodružnou polopohádku. Pět hvězdiček zaslouží jen vybrané scény Josefy s Verdochou, ti totiž herecky výrazně převyšují ostatní dřeva. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priame pokračovanie Pokladu Aztékov, takže podľa fúza ľahko stále spoznáš darebáka, ale keď má aj pleš, tak je to niečo ako Hawkings. Staré dobré časy, kedy aztécke princezné vyťahovali chudákov rovno zo sopky. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Měli jsme ho hned vodprásknout !! Však já taky chtěl, jenže moje pištol nechtěla.." - "Ty bys netrefil ani slona.." ;) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Posun od POKLADU AZTÉKOV, k o niečo turbulentnejšiemu dobrodružstvu. Aj keď sa tu zbytočne preplácalo s postavami záporákov ( je ich veľké množstvo ) a ich zradami dokonca aj vo svojich kruhoch, ešte stále ostal čas na nejakú tú prestrelku. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dokončení předchozího v polovině utnutého příběhu z Pokladu Aztéků je bohužel ještě nudnější a bohužel i nezajímavě pitomé v ději, zvratech, hudbě i postavách a dialozích. Učiněná "Sodomak Gomorak". ()

Reklama

Reklama