Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dějištěm tohoto drsného, napínavého a inteligentně vymyšleného kriminálního thrilleru jsou hlavní třídy a ulice současné Varšavy. Zaměřuje se na sedm příslušníků dopravního policejního sboru, jejichž životy se změní poté, co jeden z nich zemře za záhadných okolností. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

CISTICZ 

všechny recenze uživatele

Jako nazačátku mi to připomnělo Revizory, ale pak se film přepne do úplně jiné roviny a je z toho drama o korupci a násilí v Polsku z pohledu dopraváka. Realismus je umocněn zapojením záběrů z mobilních telefonů. Konec trošku předvídatelný, ale velmi koukatelné. Občas proloženo velice černým humorem. Na zdraví! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Trefný pohľad do skorumpovanej spoločnosti, kde policajné oddelenie by malo byť vzorom. Pod lampou je však tradične najväčšia tma a nejeden strážca zákona, ktorý by mal byť symbolom česti a morálky, podľahne pokušeniu strčiť si do vrecka pár papierov navyše, či inak uspokojiť a využiť svoje postavenie v spoločnosti. Krutý a bohužiaľ často aj pravdivý pohľad súčasnej spoločnosti, ktorý sa dotýka nielen našich severných susedov. Korupcia, vraždy, smilstvo, drogy, všetko v prvej lige a nie každý na to bude mať žalúdok. Do popredia sa dostáva niekoľko vytipovaných charakterov, ktoré svojim bezcharakterným správaním v určitých momentoch pôsobia priam groteskne. Jedinou akou-takou výnimkou je dôstojník Król, ktorý je za nejasných okolností krivo obvinený a ocitá sa v stredobode mocenskej hry vyšších vrstiev spoločenskej elity. Počas úteku a snahy o obhajobu sa stretáva s rakovinou spoločnosti a je pohodený napospas osudu. Naozaj poctivá režisérsko-scenáristická práca, ktorá miestami zaváha najmä v rozprávaní príbehu, ale atmosféru to má, možno by to chcelo viac irónie a čierneho humoru. Ale ak máte plné zuby hollywoodskej rutiny z tohto prostredia, tak táto poľská štúdia vás určite nesklame. 75%. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

až na to, že hlavný hrdina vyzeral ako jožo ráž a subjektívne podľa mňa to mohlo byť o 10 minút kratšie nemám výhrady - začne to ako riadne nekorektná čierna komédia, ktorá v krásnych farbách vykresľuje dopravnú políciu (tú poľskú, ale i všeobecne) a potom sa to zlomí na pomerne realistický a napínavý krimithriller a minimálne jeden moment pred záverom určite získa vašu pozornosť a vyčarí vám "úsmev" na tvári (aj keď v úvodnej polhodinke sa budete smiať pomerne dosť) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přijde mi zajímavé, že se v jednom roce sešly v kinech dva filmy podobného ražení, které ukazovaly tak nelítostný a deziluzivní pohled do světa policie - kromě Dopraváků mám na mysli snímek Sviňák , který se ale na rozdíl od Dopraváků dostal do české distribuce a tím i do širšího diváckého povědomí. Dopraváci jsou u nás oproti tomu vcelku neznámí (ostatně i já jsem se k nim náhodou dostal až po dvou letech od jejich natočení), a co je hlavní - nikdy bych nevěřil, že to bude možné - ale v mnoha směrech zašli mnohem dál než zmíněný Svińák, který byl přece jenom v první řadě komedií postavenou na hodně nekorektním humoru a svérázné poetice Welshovy předlohy. V Dopravácích je oproti tomu humoru spíše jenom jako šafránu (zato ale jde o humor, který může leckomu připadat už docela hodně za čarou, jako třeba v naprosto neuvěřitelné scéně s "nepodařenou felací" v autě - kdo viděl, ten ví :) a prim zde hraje teskná nota - ten film je nesmírně závažnou obžalobou systému, v němž jsou zkorumpovaní naprosto všichni, a kde i hlavní hrdina není žádný svatoušek. Systému, kde peníze jsou na prvním místě a kde si mocní nenechají sahat na svá privilegia. Film je v tomto ohledu velmi deziluzivní, až depresivní, a hodně lidí nemusí ten nekončící příval morálního marasmu a všudypřítomné bezvýchodnosti rozdýchat - Dopraváci určitě nejsou film pro každého, ale pokud se naladíte na jejich vlnu, dostane se vám neobyčejně silného zážitku - závěr člověka roztrhá na cucky, aby ho vyburcoval z letargie. Naléhavý a velmi silný film! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První půlhodina umožnila pohled na práci poslkých dopravních policistů a nahlédla i za kulisy a upřímně řečeno přes všechny ty šlapky, chlast a úplatky bych tuhle práci nechtěl dělat. Ono dohadovat se dnes a denně s magorama a nechat si od nich nadávat, to za to nestojí. Po té černohumorné třicetiminutovce přešel film do vážna a rozehrál konspirační thriller s rychlou kamerou, ve kterém se neprávem obviněný policista snaží prokázat svou nevinu. Byť se jedná o krimi-thrillerové klišé, tak ten polský kabát působil neokoukaně, stejně jako herecké tváře. Hezká ukázka našim luhům a hájům, že to jde. 80% ()

Galerie (97)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho celé natáčanie prebiehalo v poľskej metropole Varšava a jej blízkom okolí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama