Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po desetiletí si mohl užívat jihoafrický měďařský magnát Wexler (Walter Rilla ) svého bohatství. Pak se však rozběhne podivný kolotoč vražd a tajuplných úmrtí, jímž má přijít na kloub z USA povolaný soukromý detektiv Steve Martin (Lex Barker). Jak se brzy ukáže: mrtvé spojuje tajemná fotografie ze zajateckého tábora z poslední války... (Pohrobek)

(více)

Recenze (9)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tento thriller je jen pouhým důkazem filmového tvůrčího faktu, že už v 60. letech minulého století když něco mělo úspěch, okamžitě se objevily napodobeniny. V roce 1964 vtrhl do kin třetí snímek s Jamesem Bondem a s ním i tato po všech stránkách filmová napodobenina bez bázně a hany, kde hlavní postavou není vládní agent, ani policejní komisař, ale obyčejný soukromý detektiv, vlastním jménem Steve Martin, kterého si střihl máyovkami již proslavený Lex Barker, avšak se zmíněným Jamesem Bondem, kterého hrál Sean Connery, se může plně rovnat. Stejných či alespoň podobných motivů je tu více než dost. Už ten začátek příběhu se hodně používal, takže to takřka vytváří až dojem, jakoby jsme ten film už někdy viděli. Steva Martina na letišti vyzvedne jistá kráska a cestou autem netrvá dlouho a zjišťují, že jsou sledováni. Následuje automobilová honička na klikaté silnici ve vysokých kopcích či snad v horách. Kdo nedokáže předem odhadnout výsledek honičky, ještě toho z oblasti klasického filmu málo viděl. Snímek má tedy výpravu impozantní, ale horší je to s akčními scénami. Tady si jich nikdo neužije. Scénář je ale po dějové stránce zpracován na svůj žánr účelově a v jednoduchosti, takže ve filmové konkurenci z přehledem uspěje. Spíše odpočinkový konverzační avšak výpravný počin, kterému jako celku chybí osobitá silná stránka, nějaké napětí a vůbec žánrová atmosféra. Snímek nenadchne, ale ani neurazí. Na druhou stranu, kdyby to mělo více akčních scén, zase by se řeklo, že to Jamese Bonda plně vykrádá. Tady si divák nevybere. ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Pěkná kombinace detektivky, ranného eurospye a dobrodružného filmu. Pátrání soukromého detektiva po tom, kdo vraždí muže z dávné fotografie sice diváka asi nepohltí, ale ani neurazí. Jenže tenhle film není nutné vidět kvůli příběhu. Prvním ohromným plusem je prostředí – především ulice Kapského Města jsou parádní kulisou, ale užijeme si i jihoafrický…venkov (lahůdkou jsou záběry města ze Stolové hory). Druhé plus je skvělá hudba, která se celým filmem prolíná. Neschází nicméně ani žánrové propriety, a kromě zástupu pěkných hereček si zaslouží zmínku i akční scény. Obzvláštní hold patří tvůrcům za podařené podmořské scény, které u spousty tehdejších filmů byly spolehlivým zabijákem napětí, ale tady jsou pastvou pro oči a trochu toho napětí také vyloudí. Ve výsledku tedy krásné, docela povedené dílo. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak tak pozoruju tak Lexovi sólovky mimo Vinnetoua nic extra, ale tohle se celkem povedlo. Odlehčená dobrodružná a lehce naivní šedesátková a poměrně i zábavná záležitost s přiměřeným množstvím akce. No a hlavně jak už tu někdo napsal tak se to nesnaží zase až tak okatě kopírovat Bondovky jako například Mr Dynamit, ale bere si to z nich jenom něco a zbytek už si dotváří po svém. Závěrečné finále v pohodě a Barker jako tradičně ok, takže tentokrát naprosto v klidu za tři hvězdice.60% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

A víte, co? Dneska si zahrajeme na Jamese Bonda. Neohrožený superagent Steve bojuje se zloduchy, lvy, štíry, žraloky a pštrosy, šplhá po skalách a jezdí v superautech, to vše s blondýnkou po pravici, brunetkou po levici a lehkým úsměvem na tváři... jenže to nějak nefunguje. Dlouhé záběry na jihoafrickou zvířenu a výhledy z horských štítů jsou pěkné, Lexu Barkerovi to sluší, akce poctivě střídá konverzaci s romantikou - jen to je ne sais quoi, co dělá dobrý film dobrým filmem, tu schází. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak on to žádný světoborný film není a postava Lexe Barkera jako detektiva nemusí vynaložit žádné větší úsilí při pátrání, protože mu všichni všechno řeknou, včetně svérázného a život si užívajícího policajta, takže detektiv Steve se jen sebere a s nějakou kráskou někam zajede, kde dostane další indicii, a tak dokola až k finále. Ale ono je to prostě takové příjemně pohodové, na nic moc si to nehraje, natož na umění, místních krásek i "krásek" projdou před kamerou snad stovky, a k tomu je to také dobrý cestopisný průvodce po krásách Kapského Města, dokud tam ještě mohli běloši jezdit beztrestně natáčet filmy a bílým farmářům se nezačaly vyvražďovat rodiny. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama