Reklama

Reklama

Zámecká zrůda

  • USA Castle Freak (více)
USA, 1995, 90 min (Special Edition: 95 min)

Tento horror se odehrává ve starám italském hradu, do kterého se právě stěhuje Američan John Reilly se svojí rodinou. Jeho rodinu zasahla treagédie při níž zahynul jeho malý syn a dcera oslepla. John doufá že se v novém sídle urovná jeho rozvrácený vztah se svou ženou Susan. Ale jak to tak bývá, v hradu není něco v pořádku. (V-Ray)

(více)

Recenze (118)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapil tenhle docela neznámej Gordonův kousek. Zpočátku se to fakt otravně vleče, ale po půlhodině se zrůda odpoutá, začne běsnit, a divák si rázem nemá (skoro) na co stěžovat. Hlavní hrdina (nemluvím o Combsovi) vypadá báječně, gore je na 90.léta překvapivě dobré a detailní. Scénář nepatří zrovna mezi ty nejlepší, vlastně je to celé vcelku klišovitá blbost, ale zpracování to táhne nahoru. Lze se dokonce i bát. 7/10 Horror movie of the year ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na prvý raz ma to nebavilo, ale keď som si dal po 10. rokoch reprízu, tak to bolo nečakane celkom fajn. Zaujímavý mix atmosférických nekrvavých scén (ťažiacich z temnej minulosti hradu so 150. miestnosťami) a nechutných, krvavých momentov (v ktorých sa hrá s otvorenými kartami a v ktorých si Stuart Gordon neberie servítky). Potešil ma Jeffrey Combs v hlavnej a v rámci možností normálnej úlohe (čo uňho je predsa len nie príliš časté). Každopádne je to určené len hororovým fanúšikom, nejde o žiadne áčko typu Exorcistu alebo Čeľustí, ale o béčko s tomu odpovedajúcim kastingom, ako i rozpočtom (a tým pádom i vizuálom). Celkom fajn bol prekvapivo remake z r. 2020. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi Gordonovka, snad inspirovana Lovecraftem, tentokrat z produkcni dilny bratri Bandu. V hlavni roli samozrejme Jeffrey Combs, ten chlap bude mit praci dokud budou Gordon a Yuzna tocit filmy. Film ma v prvni casti nabeh na to stat se trochu drsnejsi romantickou pohadkou, nastesti v polovine se vse v dobre obrati a uprchle monstrum zacne pomerne zabavnym zpusobem zabijet a znasilnovat. Brutalitou a otevrene zobrazovanou sexualitou si Gordon v nicem nezada s kolegou Yuznou, ktery se tentokrat na filmu nepodilel. Combs je v roli zniceneho otce alkoholika tradicne skvelej, ale Herberta Westa mam prece jen radeji. Skoda toho nudneho rozjezdu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

CASTLE FREAK jsem měl už delší dobu v povědomí, ale jen tak mezi stovkami dalších, čekal jsem nějaký levný béčkový průměr a nebýt Řitka video a následně dobrých ohlasů zde, dost možná bych se k tomu dostal až za XY let, nebo pokud brzo zhebnu tak vůbec. Takže dobře že tak, je to totiž jeden z takových těch raritních, neprávem zapomenutých kousků. Lehce rozvrácená tříčlenná americká rodina přijede do nějakého italského městečka navštívit hrad, který právě zdědila. Ten ovšem skrývá jedno nemilé překvapení. Giorgio - celý život trýzněný sklepní zohyzděnec, ona 'hradní zrůda', která je naprosto převýborná, šarmantní a okouzlující. Zvlášť když účinkuje napůl zabalená v prostěradle. Představte si člověka pomalu od narození zavřeného v jedné malé místnosti bez světla, mučeného a minimálně krmeného, s uřízlým penisem a vyřízlým jazykem. Prostě nechutně ubohá existence. K čemu mě to napadá přirovnat, je to individuum na konci [REC]. Prostě týpek, jakýho na ulici asi hned tak nepotkáte. Dojde tedy na s ním spojený kvalitně patologický výjevy, dobrou atmosféru a bonusem je obsazení RE-ANIMATORa Jeffrey Comse. Bohužel ale, ten film má i své mínus. Přišlo mi, že se to místy až moc točilo kolem rodinné krize a to na úkor té hlavní zápletky, kdy se ošklivec jen tak potácel po hradě a my byli mezitím svědky úplně jiných záležitostí. Z toho chtělo malinko ubrat. Jinak totiž super. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla úúúžasná horrorová záležitost!! Vyloženě horror s příšerou, (žádnej čistej exploiťák, na který koukám pořád dokola) kterej mi vyloženě sedl ... Film má sice pomalej rozjezd, kde se toho moc neděje, ale dost dobře připraví diváka i na docela v pohodě myšlenku, která z filmu na konci v zejde. Jinak se ale jedná o brutální a šokující řádění v půli filmu utržené zrůdy bez penisu a jazyka ze řetězů podzemního vězení, která to začne dávat všem návštěvníkům a přistěhovavší se rodině fakt ve velkým!! Kamera neuhýbá před ničím, záběry na příšeru jsou opravdu děsivé, film neustále graduje a graduje až do samotného konce. Z některých scén jsem vůbec nechápal, že byly vpuštěny v 90. letech na plátno. Shchytají to ženský fakt nechutně, chlapi, policajti i kočička ... Jeffrey Combs je výbornej ve svý roli, sice zpočátku nemá moc prostoru, ale jakmile příjde řádění příšery, čirá hrůza a děs, tak vyloženě herecky exceluje. Fakt výborný horror takhle na večer. Ty zámecký 90.kový záležitosti moc nemusím, ale tohle je perla ... Chvílema fakt "brrrr" ... a když to píšu já, tak už to musí být. Pro milovníky gore povinnost. A hlavně ŠPIČKOVÁ KAMERA+VÝBORNÝ ZVUKOVÝ doprovod!!! V rámci doby vzniku a žánru jednoznačně naprostý vrchol!!!! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady nenapíšu nic novýho: hrozně pomalý začátek, kde se řeší hlavně rozpadávající se vztah dvou manželů a tragický osud jejich dětí. Málem to i mě odradilo, ale řikal jsem si: klid, máš tam Re-animátora Combse a jelikož je to film od Gordona, stále jsem čekal na nějakej zlom. A taky že jo! Druhá půlka nabírá z vysoka obrátky, netvor pod prostěradlem začíná pěkně všechny masakrovat, a když konečně dojde na jeho odhalení, je radost na něj pohledět. Maskéři si vyhráli, což je jen dobře. Několik vražd je docela drsných, hlavně to pojídaní vagíny zaživa mě dostalo! Posledních 20 minut opravdu hrubého napětí mě přesvědčilo přihodit jednu hvězdu navíc. Kiksy to má a není jich zrovna málo, ale já to v klídku přehlídnu. Za to násilí 70 procent. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Manželský pár s dcérou, ktorá je postihnutá stratou zraku, zdedí starý zámok z 12 storočia. Počiatočné nadšenie pominie v momente, keď si všetci uvedomia, že v novom príbytku ani z ďaleka nie sú sami. Celkom milé prekvapenie. Nemám v obľube sledovať horory z obdobia spred roka 2000, ale keď niet do čoho pichnúť :) ...tak som spravil výnimku a pustil som si tento, mojimi "milovníkmi" vychválený snímok. No a popravde musím povedať, že ma jeho sledovanie rovnako potešilo ako ostatných. Pekne gore, výber prostredia, ci samotný retard, to sú všetko plusy vďaka ktorému si "Castle Freak" hodnotenie na úrovni lepšieho priemeru proste zaslúži - 65% ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Filmu, který má natolik céčkový až amatérský look, lze asi odpustit stupiditu a ignoraci logiky. Ostatně Gordon si na natáčení neuvěřitelně lacině vypadajících filmů potrpí. Tím pádem je nutno přehlédnout i špatné herecké výkony, nezajímavé prostředí, debilní scénář a absenci atmosféry. Jako bonus navíc tvůrci nemají sebemenší smysl pro detail, což ve mně ke konci stále více probouzelo vzteklé hnidopišství. V momentě, kdy maminka s dceruškou prchají před Glumem, pardon, Giorgiem, ze sklepa, přičemž raněný netvor na ně vzápětí vyskočí z okna NAD nimi, jsem rezignoval na poslední snahu o vděčné diváctví. Úsměvně hloupé finále mi smutně dalo za pravdu. Shit. Jeden z těch filmů, který si lze užít jen v případě, že divák předem přijme jeho zetkovou kvalitu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Více než americký je tohle italský horor, který souzní s podobnými italskými snímky ze 70. a 80. let. Tajemný hrad s podzemními chodbami, kobkami, dlouhými schodišti, zavřenými dveřmi, vysokou věží a kreaturou připoutanou rezivými řetězy ke zdi studeného vězení. Rozpadající se rodina truchlící nad ztrátou syna musí čelit zlu, které nezná slitování. Bouře, hlasy, kočka a rozbité zrcadlo. Gore je méně, zato docela slušné - trhání těla lepé děvy zuby, účtování s kočičkou či výchovný výprask důtkami. Pěkná je rovněž maska, na níž se maskéři vyřádili. Jen herecké výkony jsou průměrné a Combs mě tentokráte nenadchnul. Přesto zvedám původní hodnocení o hvězdu, jelikož jsem byl spokojen. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Průměrná podívaná, která v průběhu celého filmu odkrývá mozaiku, která na konci do sebe krásně zapadne. Není to nikterak oslnivé, ale pro mě i trochu nostalgické. Chvílema mi bylo ouzko, když vystrašení človíčci byli v bezvýchodné situaci. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Očakávania robia veľa, uznávam. Keby to bol neznámy taliansky horor z 70tych/80tych rokov asi by som bol zhovievavejší, ale ako adaptácia The Outsider/Rats in the Walls teda fakt nie. Naturalistické násilie monštra bez charakteru v kulisách opusteného zámku mi na zábavu nestačia. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Spleť lovecraftovských motívov, takmer dramatickej antickej dejovej výstavby, komornej rodinnej tragédie, závoja temnej minulosti a pôsobivých hororových propriet v technickom televíznom béčku s úchvatným zámockým geniom loci. V prvej polovici dominuje práve ona tragická rovina rozpadajúcej sa rodiny, ktorej hlavou je John Reilly, brilantne stvárnený Jeffrey Combsom. Prenasledujú ho jeho vlastné skutky - autonehoda, za ktorú je zodpovedný, a pri ktorej nešťastne umrel ich malý syn, a dcéra oslepla. Jeho vzťah s manželkou je v troskách a jeho vnútorní démoni postupne nachádzajú svoju materiálnu podobu v alkohole a prostitútke, s ktorou je žene neverný. Na druhej strane je rovnako temná minulosť zámku, v ktorom sa skrýva jej odkaz - dlhé roky týrané, zdegenerované monštrum väznené medzi štyrmi stenami chladnej cely ("Nešťasten ten, komu vzpomínky na dětství přinášejí jenom strach a smutek. Ubohý ten, komu se při pohledu do minula vybavují pouze hodiny osamění v rozlehlých a ponurých komnatách se zahnědlými draperiemi a tísnivými řadami prastarých knih…" - H.P. Lovecraft : Vyvrženec), niekdajší člen rodiny, na ktorom si vojvodkyňa kruto vybíjala svoju vlastnú nenávisť zmiešanú s nešťastím a tragicky nenaplnenou láskou. Keď monštrum uniká, čelí konfrontácii s realitou - svojmu odrazu v zrkadle, ktoré mu odhaľuje jeho znetvorenú podobu (motív sebauvedomenia si vlastného hrozivého výzoru je dominantou Lovecraftovej poviedky, ktorú vyššie citujem). Tým sa jeho osud prepája s Johnovým - aj on je svojim spôsobom monštrum, ktoré zapríčinilo smrť nevinného dieťaťa a druhé obralo o šancu na plnohodnotný život. Tieto motívy sa ďalej prepájajú, keď netvor, absolútne vymknutý spod kontroly, ktorá so smrťou vojvodkyne zanikla, započne sériu brutálnych vrážd. V jeho konaní sa však dajú badať príznaky ambivalentných motivácií - sprvu akoby sa svojimi činmi snažil ochrániť rodinu, prebývajúcu na zámku; zároveň je však poháňaný fyzickou, sexuálnou túžbou a zúfalým hľadaním lásky. Medzitým sa John pod vplyvom navracajúcich sa spomienok na mŕtveho syna dostáva na pokraj šialenstva, čím vytvára paralelu medzi besnením netvora a vzostupným chaosom v jeho mysli. To všetko spolu maľuje hrozivý portrét rodinnej histórie, poškvrnenej zradou, neverou, nenávisťou a, nakoniec, ako to v správnom horore má byť, aj krvou. Americko-talianska koprodukcia bohužiaľ neuchránila film pred lacným televíznym vizuálom a Bandovou hudbou, ktorá kolíše medzi pár pôsobivými motívmi a komickými, nepríliš dôstojnými melódiami, ktoré do scén príliš nezapadajú. Naopak, veľkým plusom je prostredie zámku a atmosféra, ktorú filmu prepožičiava, spolu s pomaly gradujúcim dejom až do šialenej záverečnej 35-minútovky, kde o detailné, skvele vyvedené gore rozhodne nie je núdza. Posledných 20 minút však bohužiaľ stvrdzuje status béčka hojnejším výskytom nelogického konania postáv (keď už tretí človek odchádza po jeden pohár vody bez toho, aby mu to prišlo krajne podozrivé a znepokojivé, začína to byť skutočne komické), čo je obrovská škoda, pretože v opačnom prípade by som vďaka, mimo vyššie spomínaných plusov, vynikajúcemu obsadeniu, skvelej maske samotného netvora a príbehu vychádzajúceho naďalej i z iných Lovecraftových diel šiel bez problémov na plný počet. Som však i tak veľmi príjemne prekvapený. 85% () (méně) (více)

666teen 

všechny recenze uživatele

"...Neboť i když mi zapomění dalo klid, vždy si budu pamatovat, že jsem vyděděnec, cizinec v tomto století a cizinec mezi těmi, kdo se dosud nazývají lidmi. To vím od chvíle, kdy jsem vztáhl prsty k nestvůře ve zlatém rámu, kdy jsem vztáhl prsty a dotkl se chladivého, pevného povrchu lesklého zrcadla." Tak tohle je všechno, co Gordon použil z Lovecraftovy povídky The Outsider. Jo, a ještě zámek jako kráva, kde straší. Což kupodivu vůbec nevadí. Bubák má fakt hnusnou tlamu a podivné stravovací návyky. Italští policisté mají IQ vysoké jako včerejší datum, takže taky v pořádku a Jeffrey Combs je jako nevyléčený alkoholik-zachránce vyloženě v pohodě. Dobrý kino. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ho ho ho! Překvápko, jaký nepotkávám každej den! Musel bych hodně dlouho vzpomínat, abych našel tak dobrý "freak" horor. Parádně krvavé, oplzlé, nechutné, odpudivé. Naprosto to plní svůj účel, navíc v závěru se dusno dá krájet, takže jo, freaky, freaky, freaky castle! Doporučuju! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Měl jsem chuť na nějaký Béčko u kterýho vypnu mozek. Zvolil jsem film, kterej se k tomu, že je Béčko hrdě hlásí ať už plakátem, samotným názvem či zpracováním. Dostal jsem co jsem chtěl a to nenáročnou hororovou zábavu. Škoda toho, né až tak záživnýho(pomalýho) rozjezdu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Kočky žerou myšičky, zrůdy žerou kočičky." Pozor, i dvounohé! Inzerát v Messaggero del Castello: Osamělý němý introvert, finančně zajištěný (dědic poloviny hradu), ne vl. vin. zrůda, hledá holku, ideálně slepou, s romantickou duší a podobnými koníčky. Courání po hradu, bičování těla devítiocasou kočkou, krmení koček, pojídání koček, pojídání koziček, plus zrůdný orální sex. // Parádní dědictví i film! Liboval si taťka - alkoholik a příležitostný vošoust. Komnat stovka, hradní chodby dlouhé, sklepení hluboké a bolestně naříkající, sem tam krysa či ohlodaná kočka (nikoli však od krys). Plus zrůdné tajemství zhrzené baronky, která místo lehátka u psychoanalytika navštívila železářství a koupila petlici s doživotní zárukou. Po dožití baronky skončila logicky i záruka, petlice neprodleně pukla a na hradě začalo být veselo. Coby starý cynik a šprýmař jsem ocenil zejména scénu v ložnici, kdy slepá Becky zasněně vzdychala: "Až budu mít kluka, bude určitě výjimečnej, protože mu nebude vadit, že nevidím." A už stál za dveřmi, fakt výjimečnej! Aneb dávejte si pozor na to, co si přejete, mohlo by se vám to vyplnit! :-)) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Povedený horor. Zajímavé prostředí které dokáže nahnat strach, denní scény sice byly takové obyčejné bez atmosféry, ale scény v noci stály za to. Samotná příšera byla velmi pěkná.Pár nechutných scén bylo, ale nic u čeho by se zvedal žaludek. Herci v čele s Crampton a Combsem jsou skvělé duo které potvrdily už v Re-animatorovy. Nemám větších výhrad. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Brutální horor trhá rodinné drama na kusy . Aneb Gordonovo typické menu s panem vrchním Jeffrey Combsem, který tu hraje bývalého alkoholika a otce od rodiny, jenž díky autonehodě v opilosti zavinil smrt jednoho dítěte a oslepnutí druhého. Nečekejte pochopitelně žádnou hloubkovou studii, ale i ten náčrtek se Gordonovi vcelku podařil, horší je to s Combsovým herectvím, více mu sluší magoři než otcové od rodin a rozvášněného opilce už jsem mu pak vůbec nevěřil, Díkybohu, že alespoň kráska k sežrání (doslova) byla vcelku zajímavá kost (a později až na kost). Ale drama postupně a vcelku rychle ustupuje hororu a tam už Gordon kráčí jistými kroky. Zrůda je děsivá, odporná a nadržená, gore šťavnaté a vydatné, místy až gotická atmosféra rozhlehlého sídla  a závěrečná scéna v provazcích deště na střeše zámku mne vede až k pěkným čtyřem hvězdám. ()

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama