Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný dokument o faktu, že specificky česká cesta k potrestání zločinů komunismu nejen že cíleně končí v slepé uličce, kde zajistila beztrestnost pro všechny komunistické zločince (s čestnou výjimkou Miroslava Štěpána), ale ještě navíc jim dala možnost pokračovat v jejich profesních kariérách! Největší zločin po revoluci v roce 1989 byla evidentně kontinuita právního řádu, která nejen že umožnila pokračování sovětizací zdegenerovaného socialistického právního řádu, ale především umožnila zůstat v justici všem soudcům a prokurátorům působícím v justici totalitního socialistického Československa - u Vrchního soudu v Praze pak, jak zazní v tomto dokumentu, Vaše osvobodili bývalí komunističtí vojenští prokurátoři, kteří nejen že nebyli vyhozeni z práce a po zásluze potrestáni a odsouzeni k dlouhým nepodmíněným trestům, ale po roce 1989 udělali ještě v ,,demokratické" justici kariéru a dostali se až do pozice soudců vrchního soudu! To je zmar, čirý zmar... Tohle je výsměch všem politickým vězňům, co ale čekat ve státě, kde byla a je celá ekipa vrcholných politiků předlistopadovými členy KSČ, premiér Babiš soudně potvrzený agent StB, člen KSČ a syn z komunistické nomenklaturní rodiny a dva poslední prezidenti Klaus a Zeman bývalí zaměstnanci Prognostického ústavu (tzv. Jakešovy věštírny), který v Praze v roce 1984 osobně zakládal Jurij Andropov, tehdejší šéf KGB... Na Karla Vaše (stejně jako třeba komunistického prokurátora Josefa Urválka nebo další komunistické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové) je naše světská cíleně naprosto impotentní a nefunkční ,,demokratická" spravedlnost evidentně krátká, ale nepochybuju o tom, že se bude smažit v pekle, i když na něj osobně nevěřím...je to komunistická zrůda... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Kardinální idiot, diletant, prašivý bídák či doktor práv - to vše je pan Kaše. Mně sic nikoho na provaz neposlal, avšak připojuji se k stádnímu názoru "Kšeho na kaši!". A pro ty co neví, co je Kaše, posílám vysvětlení z otevřeného zdroje informací (wikipedie): "Bramborová kaše se připravuje tak, že se oloupou, vyperou a uvaří brambory, pak se rozmixují a přimíchá se do nich mléko, sůl a máslo." Jelikož je to otevřený zdroj, tak prosím neinterpretujte tenhle poznatek dále - mohli by jste být za hlupáky. 74% ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument, který morální hnus z dob minulých úspěšně stupňuje vycpávkovou účastí Davida Černého, aby žaludek nezůstal ani chvíli v klidu a i bulvární prázdnota si přišla na své. Škoda devalvace slušných odborných rešerší, osvětlujících ještě hlouběji, než bylo dosud širší veřejnosti známo, válečné počátky sovětského modelu vládnutí v komunistickém Československu. 96letý Vaš vzpomíná a šance konfrontovat ho s protiargumenty je obětována šíři jeho bezostyšného vyprávění. 4+* za vysněnou verzi bez kavárenského artisty se školáckým, svazácko-lajdáckým hlasovým projevem. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Vaš byl bezesporu zmrd a zanícený komouš. Zasloužil by si asi stokrát provaz za své činy spojené s politikou, válkou, ale nejspíš i za to, jakým byl člověkem. Jenže dokument, který se tak transparentně jen snaží očerňovat, tak důrazně ukazuje na vše špatné a ani nedá prostor (nebo nemá snahu) někomu či něčemu, co by na osobě toho zmetka bylo kladné, mi nepřijde nijak hodnotný. Za největší projev slabošství tvůrců považuji poukazování na to, kolik měl Vaš milenek. To mi fakt přišlo jak závist nebo hledání všeho, co by se na té postavě dalo ještě očerňovat. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých povinných filmov z našich hájov ktoré som na Vš škole musel vidieť sa mi najviac páčil práve tento. Obsah a forma mi v takomto rozsahu vyhovovala. Jednalo sa z jednej strany o veľmi zaujímavé rozhovory s ľuďmi ktorý mali priame skúsenosti s dokumentovaným Karelom Vašom. Keďže sa jedná o prípady staré vyše 60 rokov. V autentických rozhovoroch nebolo nikoho mladšieho ako 85 rokov. Tento dokument jasne a presne ukazuje skutočnú tvár marxizmu bez akejkoľvek prikrášlenia. Nech si červený hovoria že išlo o jednostrannú negatívnu kritiku ak je len polovica toho čo tento človek spôsobil, a myslím že bolo jasne zo spisov dokázané že všetko , tak si zaslúži kravatu okolo krku. Rozhovor ktorý poskytol samotný Vaš je takisto viac než na zamyslenie. Celí čas vysvetľuje že si iba plnil svoju povinnosť prokurátora a nič viac. áno v istom rozsahu by som tento argument zobral, človek si niekedy ani neuvedomí kde ho osud zaveje. Ale v tomto prípade išlo samozrejme o Brainwashing mocou. Jeho zverstvá nakoniec odsúdil aj Komunizmus ale ako to býva u takýchto väzňov, zvykom dlho si neodsedel. človek ktorý len tak s princípu zabije malé deti preto lebo si myslí že v ich dedine sa nachádza špión nemá čo chodiť voľne po svete. Najviac ma dostal koniec v ktorom jeden s jeho odsúdených vraví: Som katolík od svojho narodenia, a budem ním aj do smrti ale Karela Vaša by som zabil bez výčitiek svedomia. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama