Reklama

Reklama

Chmelnice 1991: Psí vojáci na Chmelnici

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Československo, 1991, 54 min

Obsahy(1)

Koncert skupiny Psí vojáci z 19.6.1991 na Chmelnici v přímém přenosu Československé televize. Jeden z nejživelnějších zaznamenaných koncertů této skupiny ve složení Filip Topol - piano, zpěv, David Skála - bicí, Jan Hazuka - basová kytara, Jiří Jelínek - altsaxofon. Koncert se odehrál v pražském Juniorklubu Na Chmelnici, domovské scéně této skupiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo si to neprožil v souvislostech, tak patrně nemůže pochopit, že to Topolovo kvílení doprovázené nejedním disharmonickým zvukem může pro někoho být kultovní záležitostí. Já jsem však po vylhaném sametu navštívil nejeden čerstvě narozený rockový klub a se Psími vojáky jsem si halekal velice často. Jejich řádění na Chmelnici mi, stejně jako všechny důležité události, samozřejmě uniklo a tak jsem mimořádně vděčný za tento záznam, i když jeho technická úroveň z doby bronzové není nic pro uši zhýčkané ostrým obrazem a kvalitním zvukem. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Primitivní text hodný nejnadanějšího žáka pomocné školy je doprovázen kakofonií zvuků, které vyluzují týrané nástroje. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

No vida, tomu říkám přijít s víc jak dvaceti křížky po funuse...Psí vojáci, jinak než legenda se to už nazvat nedá, kapela, která vznikla někdy koncem 70. let, překlenula léta 80., 90., 00. částečně...rozpadla se, nyní znovu spojila a život jde dál... rok 91 byl nepochybně pro Psí vojáky klíčový, vydali oficiálně své první alba - Nalej čistýho vína pokrytče a Leitmotiv, obě právě v roce 91, no a z týdle šílený doby, která dnes působí jako by šlo o století zpět, nikoliv jen něco přes dvacet let, je tendle koncert, kde Topol vrcholně expresivně performencuje svoje nevím na kolik osobní či neosobní, ale vrcholně expresivní a chci věřit, že naprosto upřímné písně, které nemusí být sice nutně výrazem jeho, ale věřim, že jsou. Podává je s takovou razancí a nasazením, že to strhne i po letech, ač publikum i prostředí dnes působí hrozně archaicky, jak říkám, jako by neuteklo dvacet ale sto nebo tisíc let...to zachycení toho konkrétního okamžiku v té době kamerou je to nejhodnotnější, co mohlo být zachyceno - navíc, Topol Kiliána naživo už potom nehrával, alespoň co jsem zažil koncerty Psích vojáků v letech 96 a dál já, a když sem poslouchával cd Live I,II kde fanoušci furt skandovali, že chtěj zahrát Kiliána, kterého na Chmelnici zahrál rok předtím, a Topol už byl jinde a prostě ho Kilián nezajímal a nezahrál ho, tak todle je opravdu asi jediný důkaz, že Kiliána naživo zahrál. Přehrál tu vlastně téměř celý Leitmotiv a zahrál i to nej z Nalej čistýho vína, tím pádem, to absolutně nemá žádnou slabinu, ba kdyby toho ještě zahrál více, mohlo to být ještě hodnotnější, cokoliv v té době Topol zahrál a udělal je dnes neocenitelné, tehdy to byl jen další koncert Psích vojáků, dnes je to naprostý unikát, díky za muže s kinoaparátem, či spíš kameramany, který to zachytili a docela sem se divil, že je pod tím jako režisér uveden Milan Šteindler, takže asi dík i jemu tu bylo zachyceno z dnešního pohledu kulturní dědictví a paměť národa, psích vojáků. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Atmosféra se určitě nedá takhle zprostředkovat přes záznam, ale jde z toho cítit, že bych tam chtěl být (no, i když ti tragédi v publiku - raději bych mezi nimi být nechtěl). Já Psí vojáky nijak neuctívám, ale chápu ten jejich dosah a Topolovo umění. Jejich koncerty musely být opravdu zážitek a díky alespoň za tohle připomenutí něčeho, co už se nikdy nemůže opakovat. ()

Reklama

Reklama