Reklama

Reklama

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party – Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore – Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí – bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech... (TV Prima)

(více)

Recenze (456)

Terva 

všechny recenze uživatele

Miluju westerny, které začínají záběrem na jedoucí vlak, přidejte k tomu nádhernou country hudbu a je vyděláno na slušnou zábavu. Hudbu k tomuto snímku dělají, jak jinak u filmů z této doby, Guido and Maurizio de Angelis. Kameru ovládá Aldo Giordani a některé krásné záběry natočil v národním parku Plitvice lakes v Jugoslávii. ( kde taky asi natočit wester ). E. B. Clucker si k režii připsal i scénář. Nebo obráceně ( záleží na úhlu pohledu ). A když přidáte i ten drsný západní humor, máte o zábavu postaráno. CITÁT - Jednou přišel, měl hlad, nezaplatil. Nechal jsem ho naštípat dříví, jenže dostal hlad, znovu se najedl. A od tý doby jsem furt jeden talíř fazolí před ním. Ve filmu mě trochu vadí ti dva lovci v černém, trochu nedodělané někdy až trapné chování u kterého jsem se moc nesmál. Jinak to vše bez černých lovců je docela sranda a příjemné pokoukání. Komediální western z klasickým šarmantním Terence Hillem, tentokrát v roli Sira Thomase Fitzpatricka Philipa Moreho vikomta z Essexu a britského šlechtice, který získá podivné dědictví kdesi na západě. Je rok 1880, pokroku neuniknete, západ už není. CITÁT - Bůh tě ochraňuj před královnou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi najdivnejsi western, ktory som videl na ktorom ma najviac stvalo, ze Terence Hill tu hra naivku, ktory sa nevie bit. Takze si ho pod kridla zoberu traja kriminalnici, ktory sa snazia z neho urobit poriadneho chlapa. Ovela lepsie by film fungoval, keby Terence spolu s Budom a dajme tomu este niekym tretim hrali tych troch kriminalnikov, ktory maju na starosti toho neschopneho naivku. Vdaka Hillovej ucasti som cely cas cakal, kedy sa film rozbehne a rozputa sa poriadna bitka. Tej som sa dockal az v polovici filmu, ale stala za to. Je spickovo prevedena, obsahuje aj viacero doslova martial arts chvatov. Az mi to pripomenulo Jackieho eskapady z filmu Project A. Bohuzial okrem tejto bitky sa dalsej dockame az vo finale, ktore aj ked je znova skvele prevedene, tak mi uz pripadalo prehnane natahovane. Väcsinu filmu sa film sustredi na humor a jemne narazky na westerny. Z postav za zmienku stoji este dvojica pistolnikov so svojim vlastnym hudobnym motivom, ktory idu po krku nasim kriminalnikom, ale zakazdym to pre pistolnikov dopadne zle. Takze z vysledku mam zmiesane pocity. Mozno za to môze to, ze som ocakaval iny typ filmu alebo za to môze DVD dabing, ktory vraj nie je taka pecka ako pôvodny dabing. 6/10. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film mimo jiné dokazuje 2 věci: Hill dokáže hrát v dobrém filmu i bez svého letitého parťáka Spencera a navíc, že western může být natočen i jako kvalitní komedie. Hezká kamera (prostředí Plitvických jezer je opravdu magické), hudba (titulní chytlavá melodie), osobité herecké výkony (zaujmou hlavně 3 povedení strýčkové, ale je fakt, že při pohledu na zamilovaný pár si přijde na své jak mužské, tak ženské osazenstvo ;-)) a hlavně spousta kvalitních fórů a originálních nápadů (Divoký Západ braný s nadhledem). Tento film samozřejmě má své nedostatky (ono není zrovna jednoduché natočit westernovou komedii, aby byla dost vtipná, ale přitom neztratila kouzlo původního žánru), přesto z mého pohledu to vidím na slabších 5*. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Kdybyste mě viděli při sledování Podivného dědictví, všimli byste si úsměvu od ucha k uchu. Film si dělá legraci z klasických westernových prvků a hlášky jsou nezapomenutelný (i v čestině velmi povedené). Bitky jsou tématem pro sebe, tohle já prostě můžu, zvlášť ta posledni je náležitě nápaditá. Terence Hill je génius. 90%, děkuji moc! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie, která je sice poněkud dlouhá a její příběh nepřekvapí snad nikoho, kdo kdy viděl třeba jen jeden jediný film s Terrencem Hillem, ale přesto je příjemná. Humor ovšem obstarává hlavně původní dabing s Vladimírem Brabcem v hlavní roli - s tím novým dabingem (ani v původním znění s titulky) to vůbec není takové. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (9)

  • Když je Morton (Riccardo Pizzuti) poražen a svalí se k zemi, skutálí se k němu tyč, o kterou se opíral. V následujícím záběru, když Mortona zvedají jeho kumpáni, se tyč na svém místě nenachází. (vyfuk)
  • V úvodních titulcích a následných přechodových záběrech je úzkorozchodná železnice Durango Silverton. Jedná se zcela zjevně o záběry z úvodních a závěrečných titulků filmu Podporujte svého pistolníka! (1971). Úzkorozchodná železnice Durango and Silverton, často zkracovaná jako D&SNG, je úzkorozchodná historická železnice, která funguje na 45,2 mílovém úseku trati mezi Durangem a Silvertonem v americkém státě Colorado. (sator)

Reklama

Reklama