Reklama

Reklama

Panenky

Trailer

Na dnes již žánrovou klasiku Re-Animátora navázal v roce 1987 uznávaný hororový režisér Stuart Gordon snímkem, po jehož zhlédnutí se navždy budete všem hračkářstvím vyhýbat velkým obloukem a šklebivá Chuckie vám přijde jako ten nejnevinnější tvor na světě.  Hlavní hrdinkou hrůzných Panenek je mladá dívka Judy, která musí trávit prázdniny se svým tupým a vulgárním otcem Davidem a nesnášenlivou nevlastní matkou Rosemary. A právě tato nesourodá trojice je během temné a bouřlivé noci nucena zastavit na odlehlé silnici, opustit porouchané auto a hledat místo, kde by bylo možné přespat a zavolat si pro pomoc. V jejich hledáčku nakonec spočine stará vila, obývaná postaršími přívětivými manželi Hartwickeovými, kteří neváhají nabídnout záchrannou ruku. Jenže to, že je v domě výrobce panenek a jeho choti útulno, zdaleka neznamená, že je tu také bezpečno. Obyvatelstvo rezidence je totiž mnohem početnější, než by se mohlo zdát. A rozhodně má daleko k přátelskosti. Již brzy hračky oživnou a budou chtít jediné. Zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

JFL 

všechny recenze uživatele

Ohromná škoda klišovitého žánrového půdorysu, a především pak nesmyslné, rádoby mysteriózní pointy a bezradného závěru, protože tady byl potenciál na mrazivého hororového předchůdce "Toy Story 3". Když ponecháme hypotetické možnosti stranou, je na "Panenkách" až příliš poznat, že Gordonovi šlo vždy v prvé řadě o mechanické efekty, přičemž v jakém kontextu je předvádí, bylo pak v zásadě podružné. Současně se ale ve filmu díky scénáři Eda Nahy objevuje dost nosných motivů o vztahu dětí a dospělých k hračkám, ale i o dospívání samotném. Jenže spíš než na jejich rozvádění staví "Panenky" na variování klasického hororového půdorysu (priceovské filmy s přízračnými domy a vyšinutými hostiteli) a budování přímočaře zábavné žánrové hříčky. Výsledek pak svou dramaturgickou výstavbou a ostatně i skromnou stopáží působí jako průměrnější příspěvek do "The Twilight Zone" či "Tales from the Crypt". ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta předtím, než James Wan přivedl na svět své děsivé, démonické loutky, natočil Stuart Gordon tuto hororově-zábavnou naháněčku po starém baráku plném vraždících panenek. Líbilo se mi, že panenky nevraždily jen tak bez důvodu, ale měly smysl pro spravedlnost. Každému, co si zaslouží. Jako upomínka na staré časy působí speciální efekty samotných panenek. To bylo moc hezké:) Párkrát jsem si během sledování vzpomněla na Toy Story. A myslím, že s Chuckym by se Dolls vůbec nijak nemazlily. Ten je totiž až příliš zlý a brutální. A určitě nemá duši dítěte:) ()

Reklama

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Spíše než hororem jsou Panenky horovou komedií, kterých v 80.letech vznikalo velmi mnoho což poznáte už po pár minutách zvláště z charakteru postav. Atmosféra filmu je skvělá, to Gordon uměl vždycky, dům strašidelný a dědeček s babkou na první pohled nejsou tak mírumilovní jak se tváří... Musím ale říct, že jsem od filmu čekala daleko víc, jak krve tak krvelačnosti panenek. Nenudila jsem se, ale nebyl to žádný velký zážitek komediální ani hororový. Co oceňuji je nápaditý a vtipný konec. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

V DETSKEJ HRE majú čo robiť s jedným Chuckym, tu musia postavi čeliť desiatkam až stovkám ozbrojených a zlomyseľných bábok. Dobrá atmosféra, dostatok krvi a ani efekty nie sú (na taký nízky rozpočet) najhoršie. Pripadalo mi, že postavy sa v najvypätejšom momente správali mierne prehnane (označenie za pedofila), ale to je len malá vada na kráse. Od Gordona si asi zoženiem všetko, lebo zatiaľ ma nesklamal. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Přemýšleli jste někdy o tom, proč nemáme Kena podle Teda Bundyho, nebo Barbie Bathoryovou? Yuzna s Gordonem asi ano. Takže nám naservírovali příběh z baráku, kam si hajzlík Chuckie jezdí oddáchnout mezi jednotlivými díly Dětské hry. Pokud nejste děcko, nebo lehce zaostalý dospělý, nelze nocleh v tomto zařízení doporučit. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Šepot bábik nahrali priatelia Stuarta Gordona spolu s jeho rodinou, vrátane jeho detí a manželky Carolyn Purdy-Gordon. (FromHell)
  • Herec Guy Rolfe si mal kvôli filmu zafarbiť vlasy na bielo, prvý výsledok ho však príliš nepotešil, vlasy sa mu totiž sfarbili do žlta. (beso74)
  • Stuart Gordon natočil film v rovnakom období ako snímku Zo záhrobia (1986), kvôli práci na efektoch bábik v postprodukcii bol však uvedený až o rok neskôr. (FromHell)

Reklama

Reklama