Reklama

Reklama

Panenky

Trailer

Na dnes již žánrovou klasiku Re-Animátora navázal v roce 1987 uznávaný hororový režisér Stuart Gordon snímkem, po jehož zhlédnutí se navždy budete všem hračkářstvím vyhýbat velkým obloukem a šklebivá Chuckie vám přijde jako ten nejnevinnější tvor na světě.  Hlavní hrdinkou hrůzných Panenek je mladá dívka Judy, která musí trávit prázdniny se svým tupým a vulgárním otcem Davidem a nesnášenlivou nevlastní matkou Rosemary. A právě tato nesourodá trojice je během temné a bouřlivé noci nucena zastavit na odlehlé silnici, opustit porouchané auto a hledat místo, kde by bylo možné přespat a zavolat si pro pomoc. V jejich hledáčku nakonec spočine stará vila, obývaná postaršími přívětivými manželi Hartwickeovými, kteří neváhají nabídnout záchrannou ruku. Jenže to, že je v domě výrobce panenek a jeho choti útulno, zdaleka neznamená, že je tu také bezpečno. Obyvatelstvo rezidence je totiž mnohem početnější, než by se mohlo zdát. A rozhodně má daleko k přátelskosti. Již brzy hračky oživnou a budou chtít jediné. Zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

JFL 

všechny recenze uživatele

Ohromná škoda klišovitého žánrového půdorysu, a především pak nesmyslné, rádoby mysteriózní pointy a bezradného závěru, protože tady byl potenciál na mrazivého hororového předchůdce "Toy Story 3". Když ponecháme hypotetické možnosti stranou, je na "Panenkách" až příliš poznat, že Gordonovi šlo vždy v prvé řadě o mechanické efekty, přičemž v jakém kontextu je předvádí, bylo pak v zásadě podružné. Současně se ale ve filmu díky scénáři Eda Nahy objevuje dost nosných motivů o vztahu dětí a dospělých k hračkám, ale i o dospívání samotném. Jenže spíš než na jejich rozvádění staví "Panenky" na variování klasického hororového půdorysu (priceovské filmy s přízračnými domy a vyšinutými hostiteli) a budování přímočaře zábavné žánrové hříčky. Výsledek pak svou dramaturgickou výstavbou a ostatně i skromnou stopáží působí jako průměrnější příspěvek do "The Twilight Zone" či "Tales from the Crypt". ()

arie 

všechny recenze uživatele

Snímky, v ktorých sa obľúbení hrdinovia detského sveta prezentujú ako hlavní iniciátori zla a násilia, nikdy nepatrili medzi hlavnú paletu môjho záujmu, rovnako ani filmy spolupracujúcej dvojice Gordon – Yuzna, ktorý sa tentokrát postaral o produkciu, ma neprivádzajú do eufórie. Dolls môžeme považovať za predchodcu známejšej série Puppet Master, herec Guy Rolfe, hrajúci výrobcu bábok, si v niekoľkých častiach tejto série zahral obdobnú postavu Andreho Toulona. Zábava v štýle režisérovho debutu, uleteného a správne krvavého Re-Animátora sa nekoná a tak vzbudzujú Dolls rovnako rozporuplné pocity ako prvý diel Puppet Mastera. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pravdu mají ti, kteří tvrdí, že by tyto panenky daly v přímém kontaktu Chuckymu pořádně na zadek. Stuart Gordon umí tyto horory, které se opravdu nedají brát vážně pojmout jako málokdo, výsledkem je sice film, u kterého divák není po celou dobu zalezlý někde v koutě pod dekou, ale zato chytřejší jednohubka. 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Docela měkký horor, přesněji ještě vraždící panenky nevyčerpaly možnosti tohoto tématu.*** Tvůrci věděli, že je čeká právě na drsnějších verzích, ti tvůrci co přišli po těchto tvůrcích a nyní už mohou bojovat kdo to umí lépe. A kdo zatím vyhrává na poli vraždících hraček, tak to je jasné. Časem se stejně objeví ještě dramatičtější kusy.***Re-animátor, který je zmiňován i ve filmu "Americká krása" byl slušnou zábavou pro tehdejší milovníky obdobných hororů, takže byl v hojném počtu vyhledáván.***(6.10.2010) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jako uspávačka to slouží dobře, ale já v práci usnout nechtěl, takže jsem to musel obstát a snažit se neusnout.. Ještě než bylo Toy story, píča Annabelle a Malí valečníci, tak tady vraždily tyhle malý odporný panenky. Nevím co to, ale na mě to působilo spíš jako rodinná šarvátka se zlobivýma hračkama. Chvílema přípomínalo i starý Amityville. Jednu za masky nechám, ale to jsem teda hodně hodnej. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Stuart Gordon natočil film v rovnakom období ako snímku Zo záhrobia (1986), kvôli práci na efektoch bábik v postprodukcii bol však uvedený až o rok neskôr. (FromHell)
  • Oblečenie, ktoré má na sebe Enid (Cassie Stuart) a Isabelle (Bunty Bailey), je inšpirované Madonnou. Tá sa často nechávala fotografovať s rovnakým opaskom, aký mala vo filme Enid. (beso74)
  • Šepot bábik nahrali priatelia Stuarta Gordona spolu s jeho rodinou, vrátane jeho detí a manželky Carolyn Purdy-Gordon. (FromHell)

Reklama

Reklama