Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriemhildina (Maria Marlow) hodina pomsty nastala, když Burgundové dorazí na hrad krále Etzela (Herbert Lom), který se s Kriemhildou oženil. Kriemhilda záměrně rozdmýchává nenávist Hunů a dovedně popudí strany proti sobě. Etzel se marně snaží uklidnit běsnící Kriemhildu, ale semínka nenávisti už zasela. V nelítostném boji se Burgundi a Hunové střetnou a navzájem se zničí. Stopa Burgundska je utopena v krvi a hrůze. (sator)

(více)

Recenze (10)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od prvního dílu už tady prakticky nejsou černobílé postavy, protože Siegfried je mrtvý, Brunhilda se záhy odebere za ním a tak otěže přebírá parchant Hagen, pomstychtivá Kriemhilda a slizák Gunther. Navíc se objevuje Herbert Lom v roli hunského vládce Etzela, který ale kupodivu působí spíše dojmem férového vládce než barbarského vrahouna. Nevinní Guntherovi bratři Giselher (Terence Hill) a Gernot jsou snad ještě víc v pozadí než v díle prvním, a tak jsou konečně interakce mezi postavami zajímavé, kdy od začátku se jenom čeká, kdy se konečně začnou všichni mezi sebou vybíjet. Hromady mrtvol (doslova) se dočkáme a všechno je správně temné a nemilosrdné, až je škoda, že oproti zdlouhavému prvnímu dílu je tenhle občas až nepřehledně zkratkovitý, i když o to zábavnější. ()

sator

všechny recenze uživatele

Kriemhildina (Maria Marlow) hodina pomsty nastala, když Burgundové dorazí na hrad krále Etzela (Herbert Lom), který se s Kriemhildou oženil. Kriemhild záměrně rozdmýchává nenávist Hunů a dovedně popudí strany proti sobě. Etzel se marně snaží uklidnit běsnící Kriemhildu, ale semínka nenávisti zasela. V nelítostném boji se Burgundi a Hunové střetnou a navzájem se zničí. Stopa Burgundska je utopena v krvi a hrůze. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Druhý díl historické fantasy, jak by se dnes tento snímek dal nazvat o prstenu Niebelungů, kterou natočil známý režisér nejslavnějších mayovek. Dokonce přizval i pár herců z těchto filmů - svou ženu Karin Dorovou, Terence Hilla, Herberta Loma. Tuto část mám daleko radši z této historické pohádky. Už proto, že tu není ten otravnáý kulturista, co zahrál hlavní postavu Zigfrieda a byl nehorázně toporný a nepřirozený. Ale i děj je akčnější a víc to odsýpá. Jinak oba filmy jsou fajn a je škoda, že u nás nebyli nikdy dávané. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Druhý diel tohoto západonemeckého výpravného veľkofilmu už nie je fantasy, ale skôr historická dráma. Čo je podľa mňa na škodu, pretože zápletka je viacmenej jednoduchá a film sa nikde neposúva...prakticky od začiatku je asi jasné, kde a ako film skončí. Novou postavou je akurát zaujímavý rakúsky herec Herbert Lom, ktorý zvtárnuje rolu (tu viacmenej pokojného) vodcu Húnov - Attilu. Čo je podľa mňa na škodu, je spojenie fiktívneho príbehu so skutočnými historickými postavami - čo len vyviera v jeho celkovú nevieryhodnosť. A tak zaujme aspoň výpravná cesta na východ, pre Burgunďanov nepoznaného miesta, aj naprieč riekou Dunaj. Celkové spracovanie a atmosféra sa drží prvého dielu, ktorý bol podľa lepší. Škoda, že Nemci v tomto období nenatočili viac takýchto historických alebo mytologických veľkofilmov. Hodnotenie: 70% ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Druhý díl nazvaný Kriemhildina pomsta, se od toho prvého v mnohém liší. Zatím co předchozí část, byla více méně čistokrevná fantasy, druhá je nefalšovaný epos. Ačkoliv i zde se stopové množství nadpřirozených prvků najde, ale kromě jednoho použití síťky neviditelnosti a myší přehryzávající pouta, je tato epocha jakýkoliv jiných znaků napřirozených sil prostá. Navíc zde nevystupuje Siegfried, který skonal (naštěstí) předchozím filmu, takže se do popředí může dostat nejzajímavější postava celého eposu, Hagen. Celý děj je tentokráte věnován Kriemhildině odplatě za vraždu jejího chotě Siegfrida, i když vlastně měla dost velký podíl na celém vražedném běsnění. Je až rozkošné pozorovat, jak Kriemhildu skoro přivádí k šílenství Hagenova „nesmrtelnost“, neustále vystupujíce předevrata ve své černé zbroji, okřídlené helmici s obnaženým mečem a rudým štítem dokazujíc, že burgunďané buď zvítětí nebo padnou do jednoho. Toto krvavé finále se absolutně nemůže přirovnat konci předchozího dílu, neboť zde pomřou skoro všechny postavy. Není třeba příliš dumat, proč byli Nibelungové, tak oblíbení u pohlavárů Třetí říše. Hrstka statečných němců se srdnatě brání proti přesile kočovných hor z východu, byť samotný konec tak obyvatelstvu připomínán nebyl. Harald Reinl opětovně dokázal, proč byl označován za jednoho z nejlepších německých řemeslníků. Což může být chápáno jako urážka, nebo důkazem toho, že tvůrce dokonale ovládá své řemeslo. Režisér konečně může ukázat, za co byl utracen mamutí rozpočet. Hordy okostýmovaných statistů na koni, snažící se dobít nazpět hodovní síň, obsazenou hrdými burgunďany. Pro tyto účely bylo v Jugoslávii postaveno celé barbarské město, obehnané hradbou, jenž je ozdobena kamenými sochami, o množství sloupů a reliéfů ani nemluvě. Navíc diváci lační bitevních scén, budou navýsost spokojeni oproti předchozímu dílu, který byl až na malé výjimky akce prost. Milovník žánru musí zaplesat u postupujích šiků burgundských, mířících ke svému smutnému konci, které kameraman Ernst Kalinke nasnímal se sluncem zapadajím za horizont. Možná je trochu na škodu nadužívání ústředního hudebního motivu, který sic sám o sobě je skvělý, ale duní skoro při každé příležitosti, takže ostatní témata jsou díky tomu potlačována. Je trochu s podivem, že druhá část nezískala, na rozdíl od první, Zlaté plátno za více než 3.000.000 diváků v průběhu 12 měsíců. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama