Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Lima 

všechny recenze uživatele

SUDÁ A LICHÁ - je to sice hrozná blbost, ale má své kouzlo, které nedovolí, abych se nudil. A Terence s Budem jsou přeci jenom sympaťáci. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Terence Hill a Bud Spencer ve svých typických rolích sympatických mlátičů - tentokrát v ještě více buddy movie než u nich bylo obvyklé. Jeden z jejich nejlepších kusů, zmrzlinová scéna je legendární. 80% za nejprostší snesitelnou zábavu podávanou s vlastním stylem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi pořád utíkal, až před několika lety jsem ho znovu shlédl v televizi a...od začátku do konce filmu jsem se řezal smíchy. Divoké a neutuchající origie honiček, rvaček, absurdních situací, překvapivých odhalení (bratři...) Tohle všechno je i v jejich ostatních filmech, ale tady je to podáno v tak šíleném tempu, že se skoro ani nedá dýchat. A navíc je to opravdu, opravdu sranda :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten kdo hraje nefér by si fakt zasloužil pár facek a pohlavků, přišli na to i Bud + Hill a tak se nám zase rozjede serie komických scén. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já mám Buda a Terrence opravdu moc rád, ale tenhle film mi zas tak moc nepřilehl k srdci jako jejich jiné filmy. Je tam řada vtipných scén a hromada pomlácených nepřátel, ale nemůžu si pomoct. Řada scén je opravdu brilantních viz. scéna se zmrzlinami :))). Ale i přesto je to stále velice slušná komedie se vším co k těm dvěma mlátičkám patří. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $10,500,000║ Terence Hill a Bud Spencer vedia vždy dobre pobaviť /65%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám crazy komedie. Super převleky a u všech jsem se chlámal. A samozřejmě bitky které si v choreografii nezadají s Matrixem. :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Sázet se nikdy nevyplácí. V tomto filmu najdete všechno co proslavilo tyto dva herce. B.Spencer je hodnej, dobráckej medvěd, kterýmu pořád ničej jídlo, T.Hillovi zase vyčůranost poznáte na očích. A nechybí samozřejmě přitroublí mafiáni. A hlášky (úsměv na rtu, dobrou kartu), kterým se směju stále. Některý filmy prostě nestárnou. Je s podivem, že se u tohoto filmu dobře bavili moji rodiče, pak já a teď i moje děti. A co jejich děti? Pojďte se vsadit? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu Spencera a Hilla. Prislo mi , ze i kdyz je dej docela v pohode, slouzi tu spis k posouvani mezi jednotlivejma scenkama. Normalne by to byl duvod pro nizsi hodnoceni, ale ja se u tech misty az silenejch scenek neskutecne bavil. Skutecne asi jeden z nejvtipnejsich filmu teto dvojice. A nesmi tu chybet vynikajici rvacky, tech tu je tak akorat a jsou taky velmi vtipny. Navic se mi hodne libila hudba, ktera dodavala filmu svih a ja se bavil od zacatku do konce. Ale je fakt, ze o nekolik minut by se film dal zkratit. Slabsich 5*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Společně s Jdi na to absolutní vrchol kariéry téhle nezapomenutelné a nerozlučné dvojky. Spoustu gagů a bitek zaručuje, že se nebudete nudit ani na minutku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesnáším chlapy, který mi chtějí sníst mý fazole." Takže se bude fackovat. Tentokrát pánvičkou, tágy, pneumatikami a samozřejmě pěstmi. Bez toho by to nešlo. Samozřejmě se bude taky hláškovat a já si přitom dám pistáciovou zmrzlinu. A nerad bych zapomínal na sport, takže tu máme automobilové závody, dostihy a pelotu. Ještě přidám na závěr trochu poučení a to tentokrát spočívá v tom, že kšandy se dají v boji zneužít soupeřem a že domluva s rackem je pěkně zákeřná věc. Nyní mne omluvte, jdu si vyhodit nějakého tuláka z kamionu a doufám, že přitom nebude brečet jako Charlie. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý díl ze série eskapád nesmrtelné dvojice Terence Hilla a Buda Spencera. Ne, že by bitky už nebyly tím, co bývali, ty jsou dokonce ještě originální a svižné, ale to, co tomu chybí, je ten italský švih v jejich ostatních filmech. Ze snímku čiší přílišná snaha přiblížit se americkému publiku a tak se přebírají zápletky z béčkových krimnálek, tolik oblíbených ve státech, a nutno říci že se jim ani toto nedaří. Hlavní dvojice zůstává sympaťáky, ale do této chudé variace na Podraz se vůbec nehodí. Je to jako by jste do Francouzské spojky obsadili tuto dvojku. Tempo je příliš pomalé a mdlé. Vtipu film taky moc nepobral a scénář jako obvykle žádný poklad není. Nevím jak to ve své kariéře považují hlavní aktéři, ale pro mě je to spíše propadák než nějaká výhra. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů této dokonalé dvojice, která v pohodě zmlátí každého kdo si o to říká a dokáží při tom hrát třeba na výherním automatu ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jablko před spaním, nemoci zahání..“ Pro mě zřejmě nejzdařilejší společné dílo neitalsky vyhlížející dvojice Carlo Pedersoli a Mario Girotti. Než se ten větší z nich v prvním záběru zvedne z barové židle od talíře fazolí, aby karikatuře mafiána uštědřil mocné plácnutí otevřenou dlaní do krční tepny, tak už Jet-Li dokončuje třetí film a ten hubený pro změnu loví děvčata na blankytný pohled a gymnastické prvky Věry Čáslavské při pěstních bitkách. Kritici v případě snímků dua Hill & Spencer mluví o "laciných komediích, pokleslé grotesce a bezduchém fackování". Rozhodně se nedá říct, že by byli daleko od pravdy, ale na druhou stranu - kdo má úsměv na rtu, ten má dobrou kartu.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z těch spencerhillovek, která kdyby byla kratší, byla by o dost lepší. Takhle se totiž počtu doopravdy vtipných okamžiků (a že jich není málo) téměř vyrovnává počet zbytečných a kolikrát i s trapností hraničících míst, v nichž se toho k popukání příliš neděje. Každopádně Sudá a lichá pro mě vždy znamenala především krádež kamionu (a probouzení tuláka), perfektní scénu se zmrzlinou a závěrečnou bitku s dvojitým uzemněním chudáka řeckého karbaníka, což jsou opravdu skvostné momenty. Za zmínku stojí i fakt, že Buda Spencera tentokrát slyšíme s jedinečným dabingem nabručeného Josefa Větrovce: "Tak. Já když spím, a někdo mě tak naráz probudí, vždycky pláču. Dál. Když pláču, rozčílím se. A když se rozčílím, tak musím vstát. A když vstanu, he, tak se naštvu, a když se naštvu... Tak se musím nějak odreagovat." - "Kdybys neplakal, měl bys to snadnější." [ Třísk! Plác! Plác! Buch! Třísk! Třísk! Buch! Třísk! Plác!.. ] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dvaja taliansky herci, Carlo Pedersoli a Mario Girotti, si poameričtili mená a dali vzniknúť svojskému odvetviu akčnej komédie. Dvojica, ktorá sa vždy dobre doplňuje a rozdáva rany ako keď kopne kôň. Áno, sú to Bud Spencer a Terence Hill. Konkrétne v tomto snímku z roku 1978 si zahrali bratov Firpovcov. Modrooký, mrštný, prefíkaný Johnny a večne mrzutý kamionista úctyhodných rozmerov Charlie to roztočili ako sa patrí. Je tam všetko: rušné diaľnice, automobilové preteky, dostihové dráhy, luxusné lode, casína, hazard a samozrejme kopec ich jedinečných bojových choreografií. Príšerná somarina, ktorá ma však vždy poteší. *** ()

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama