Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesnáším chlapy, který mi chtějí sníst mý fazole." Takže se bude fackovat. Tentokrát pánvičkou, tágy, pneumatikami a samozřejmě pěstmi. Bez toho by to nešlo. Samozřejmě se bude taky hláškovat a já si přitom dám pistáciovou zmrzlinu. A nerad bych zapomínal na sport, takže tu máme automobilové závody, dostihy a pelotu. Ještě přidám na závěr trochu poučení a to tentokrát spočívá v tom, že kšandy se dají v boji zneužít soupeřem a že domluva s rackem je pěkně zákeřná věc. Nyní mne omluvte, jdu si vyhodit nějakého tuláka z kamionu a doufám, že přitom nebude brečet jako Charlie. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Povedená klasická taškařice s Terencem a Budem. Bud převáží delfíny ve svém náklaďáku a na krk se mu pověsí kdo jiný než Terence Hill a udělá mu ze života malé peklo. Asi po půlce filmu se dovíme, že zmínění pánové jsou bráchové, kteří mají stejného otce - proutníka, který předstírá slepotu. Bud jako bývalý kvalitní hráč hazardních a jiných her začne společně se svým bráchou shánět peníze na otcovu fiktivní operaci a na nový kamion. Jak to asi celé dopadne? ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od uživatele Tosima jsem nezažil žádné "divoké a neutuchající orgie" všeho možného, jen mě lehounce ovanula vlna nostalgie. Právě tenhle film s titulní dvojicí jsem viděl v dětství nejvícekrát. Označil bych jej za pohodovou a nezávadnou odpolední relaxaci. Humor je přítomen převážně v první polovině, ale musím se přiznat, že na všechno to sportovní zápolení, karban a vyražené zuby se také pěkně dívá. Malý unavený Joe zůstává v mém retrospektivním hodnocení fackovací dvojice neporažen (zatím). ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z nejlepších filmů s legendární dvojkou Bud Spencer a Terrence Hill, který by neměl chybět ve sbírce žádného fanouška potrhlých italských komedií. Tento kousek, v tom nejlepším slova smyslu, charakterizuje celé portfólio filmů s touto oblíbenou dvojicí. Opět nám tvůrci naservírovali nekonečné množství osobitých soubojů, rvaček, vtipných scén a hlášek, takže se po celé trvání filmu nenudíte. Za zmínku rozhodně stojí legendární scéna s pistáciovou zmrzlinou. Pochválit musím i skvělý příběh, který svede dohromady dva nevlastní bratry, kteří se snaží zničit sázkařskou mafii a nebojí se k tomu použít ty nejpodlejší metody. Z celé komedie doslova čiší dobrá nálada, která je ukotvena i skvělým výběrem prostředí a výbornou hudbou. Tvůrcům se také povedl výběr vedlejších herců, kteří do filmu výborně zapadají. Celkově nezbývá než konstatovat, že se jedná o skvělou komedii, která patří k mým nejoblíbenějším s touto nerozlučnou dvojkou. Moje hodnocení 85% ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Tihle dva chlapi prostě snad nikdy nestřílí.Za to však ani za nic nešetří svými pěstmi.Sudá a lichá je jen další příklad že to tak je.Tuhle italskou komickou dvojku prostě mám hrozně rád a jejich filmy prostě miluju a toto je jedna z těch výborných komedií které opravdu stojí za to vidět.Filmy z Evropy jsou dost dobré a především z Anglie, Itálie a Francie a ty komedie z Evropy jsou zkrátka skvělé.Sudá a lichá je další příklad u kterého by se v Hollywoodu měli učit jak má vypadat perfektní komedie.100% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V místnosti, kde Charlie a Johnny hrají biliard, zní píseň "Andělé a fazole". Tuto píseň nazpíval Bud Spencer. (Terva)
  • V bistru Zelená žába (Green Frog) se Johnny (Terence Hill) vsadí s barmanem Bobem, že vypije více pomerančové šťávy než stačí vymačkat. Když sázku prohraje, Charlie (Bud Spencer) se Boba ptá, kolik pomerančů vymačkal. Bob říká, že neví, asi dvanáct. Ve skutečnosti jich zpracoval osm a ten poslední Johnny už ani nevypil. (Robbi)
  • Keď sa počas automobilových pretekov míňajú Johnny (Terence Hill) a Charlie (Bud Spencer) a hádajú sa, môžeme vidieť, že idú pred ostatnými autami a vedľa nich nikto nie je. Avšak v záberoch vnútri Charlieho auta môžeme vidieť vedľa okna autá, ktoré tam nemajú čo robiť. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama