Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Charlie Firpo (Bud Spencer) řídí tahač Kenworth W900B. V závěru dostává jako odměnu jiný stroj Kenworth K100. (Robbi)
  • V místnosti, kde Charlie a Johnny hrají biliard, zní píseň "Andělé a fazole". Tuto píseň nazpíval Bud Spencer. (Terva)
  • Film Sudá a lichá se u nás dočkal celkem tří dabingových verzí. Kino dabing obstarali Josef Větrovec (Bud) a Jiří Novotný (Terence). V dalších dvou verzích dabovali hlavní hrdiny filmu Jan Schánilec (Bud) a Pavel Trávníček (Terence), první verze z roku 1993 byla vyrobena pro televizi Premiéra a druhá z roku 2006 pro TV Nova. (Stocki)
  • Bud Spencer vydávající se za Ramona Seranna nastupuje ke zvláštní hře - Jai alai. Ke hře je potřeba míček, potažený kozí kůží o hmotnosti 125-140 gramů a speciálně upravená proutěná rukavice, též nazývána cesta. Hraje se na kurtu, který je obklopen třemi zdmi. Cílem hry je míček po odrazu zachytit do cesty, nejvýše po jednom dopadu na zem a velmi prudce s ním švihnout o zeď tak, aby váš protihráč měl problémy s jeho následným chycením. Odpálené míčky kolikrát létají i rychlostí kolem 300 km/h. (Stocki)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama