Reklama

Reklama

Dva machři mezi nebem a peklem

  • Česko Dva nebeští psi na cestě do pekla (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když už havárie letadel nevynáší, je čas otevřít si podnik uprostřed jihoamerické džungle... Salud (Bud Spencer) a Plata (Terence Hill) platí za nejlepší a zároveň nejhorší piloty na celém jihoamerickém kontinentu. Dokáží totiž doletět do cíle s jakoukoliv kraksnou a když je třeba, tak se i šikovně zřítit, aby mohl majitel stroje vyfasovat pojistné. Po bezpočtu leteckých havárií ale vykutálené dvojici štěstí přece jen dochází a tak bez varování spadnou uprostřed džungle kdesi za Andami. Po několika týdnech se oba domnělí nebožtíci vynoří u zapadlé osady hledačů smaragdů ovládanou panem Earsem a rázem se chopí podnikání. Jednoduché létání s proviantem pro odlehlá hornická městečka se ovšem ukáže skoro stejně životu nebezpečné jako řízený pád letadla. Pan Ears totiž nesnáší konkurenci a udělá cokoliv, aby se nové zásobovací linky Salud-Plata zbavil. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Věrný psí přítel Arthur, který se ve filmu nejednou objevuje, je rasou Bernský salašnický pes. (Posheidon)
  • Čistě komediální éra dvojice Bud Spencer (Salud) a Terence Hill (Plata), která začala filmem Pravá a levá ruka ďábla (1970), čítá 13 filmů. Pouze ve dvou z nich spolu tráví ústřední dvojice čas dobrovolně (Dva machři mezi nebem a peklem, Dva misionáři – 1974). V deseti filmech se snaží hrdina ztvárněný Budem Spencerem zbavit svého dotěrného blonďatého parťáka. Ve filmu Dvojníci (1984) je pak počáteční nevraživost oboustranná. (topi80)
  • Původní verze filmu, promítaná v Itálii, měla 115 minut, pro americký trh byl film sestříhán na 90 minut. (NiaWolf)
  • Bud Spencer si pilotování ve filmu oblíbil natolik, že si v roce 1975 rozšířil pilotní licenci na létání s helikoptérou a pilotování letadel v USA a Švýcarsku. Toho následně využila při natáčení filmu Jdi na to (1983), kde s helikoptéru opravdu létá. O devět let později si dokonce založil leteckou společnost Mistral Air. (NiaWolf)
  • Úvodní scéna s přistáním letadla se natáčela na mezinárodním letišti El Dorado v Kolumbii. (NiaWolf)
  • Bud Spencer označil film Dva machři mezi nebem a peklem mezi svými filmy za nejoblíbenější. Důvodem je skutečnost, že se po jeho dokončení stal skutečným pilotem, protože dublující pilot, který ho ve filmu zaskakoval, jej přemluvil ke složení oficiální pilotní licence. (Jizni Tlapa)
  • Hlavní hrdinové létají v několika letounech: Ze začátku filmu přistávají v Douglasu DC-3 Dakota, do džungle se ztřítí s obojživelným letounem PBY Catalina a dělníkům vozí zásoby na dvouplošníku Boeing Stearman. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama