Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj a Anežka, dva obyčejní teenageři, dospívají v neobyčejných rodinách. Oba mají dvě matky a v rodných listech „otec neuveden". Narodili se s pomocí rodinné přítelkyně Katky, laborantky z centra asistované reprodukce. A jen ona ví, že děti mají jednoho otce. Jenže děti dospívají a najednou je důležité, že jsou vlastně biologičtí sourozenci. Navíc Matěj naléhavě pátrá po otci, který o všem nemá ani tušení. Jak teď zjevit pravdu a souvislosti početí dětí? A vyrovnat se se všemi důsledky, které přináší čas, běžný život, potřeby a zájmy všech zúčastněných? Jsme vůbec připraveni na nová rodinná schémata a na to, že lze být šťastný, i když nemáme úplně všechno? (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už som si myslel, že to bude ďalšia bezbrehá propaganda deviantov, ale zachránil to Hynek Čermák. Jeho názor, ktorý prezentoval na večeri, by sa mal učiť na hodinách biológie. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu neuvěřitelné, co se v tomto díle dělo. Sice teoreticky docela možné, ale v praxi se něco takového snad stát nemůže. Oplodňovat zkumavkou doma na gauči, to snad ne. Proto hodnotím jen jako průměr. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na příběhu dvou lidí s nenaplněným životem ukazuje příběh typickou "nevinnou lež".  1)  Dárcovství orgánů i spermatu za peníze je pochybná záležitost, dublování, které tu předvedla laborantka Katka, je ještě horší._____ 2)  Spoiler. Scénář nastoluje tři okruhy otázek. První - smysl a funkce center asistované reprodukce a spermobank. Vývoj nepochybně směřuje ke genetickým manipulacím ještě před pár desítkami let nemyslitelným. Jako se vytváří genofond rostlinstva a živočišstva, je asi načase uvažovat i o podobné záloze pro lidstvo. Kdo ví, jestli to už dávno někde neexistuje._____ 3)  Spoiler. Druhý - lesbický pár toužící po dítěti. Legalizace procesů oplodnění, odnošení dítěte náhradní matkou i osvojení již narozených potomků by nesporně věci hodně pomohla. Situace si férová pravidla hry vyžaduje._____ 4)  Spoiler. Třetí - touhu dětí po poznání svých zploditelů. No jasně, že to chtějí, kdo by se divil. Ale myslím si, že hlavním zdrojem této touhy je zvědavost. Jakmile ji uspokojí, dají pokoj a rády se vrátí ke svým rodičům - těm, kteří je vychovali. Pokud ne, pak chyba rozhodně není na straně biologických rodičů nebo dětí samotných._____ 5)  Spoiler. Vlastně je tu ještě čtvrtý okruh otázek - vztah dívky ke klukovi, se kterým chodí a který je, jak se ukáže, její nevlastní bratr. Ale tím se film moc nezabývá, to je spíš jen roznětka pro další děj._____ 6)  Zaujal mě slaďoučký 15letý Jáchym Novotný (syn Matěj, chce poznat svého biologického otce). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli nastolené téma mi není nijak blízké, příběh mě silně zaujal. Lež tedy nebyla vůbec nevinná, spíše naopak. Tato problematika je dodnes živá, aktuální, zraňující - a notně kontroverzní Navíc po příchodu mužského elementu a hutných dialogů dvou lidí "z oboru", téma ještě více emočně zesílilo a prohloubilo se o další rozměr. Scénář rozehrál zajímavou partii, která měla několik neočekávatelných momentů, ale spěla víceméně k rozumnému konci. Brodská, Žáčková, Čermák i dětští herci byli výborní. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli je ten příběh celkově trochu plochý, jednotlivé detaily jsou poměrně pěkně vystižené. Tereza Brodská má po dlouhé době zase co hrát. Obvykle hraje jen protivné manželky jako v Básnících, tady má mnohem větší prostor a docela jí to jde. Lesbické matky se docela povedly, zejména ten chaos po vpádu biologického otce. Docela dobré. 70% ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standardní zpracování zachraňuje mimořádně silnej námět z prostředí homosexuální rodiny - výrazně dobrý jsou tady ale herci (předevšim Brodská a Žáčková, ale i Čermák nebo syn Jáchym Novotný). ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad naprosto nezvládnuté dramaturgie. Postavy se chovají jako šílenci utržení ze řetězu, nad jejich psychologií se nezamyslela ani skriptka, a tak celé poctivé snažení herecké sestavy jde nutně do kopru. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě je to docela brutalní představa, že nešťastné neplodné nebo bez chlapa ženy, oplodní doktor stejným semenem. Nikdy jeden neví, které dítě se s kým seznámí a do koho se může zamilovat. Navíc si myslím, že každé dítě má nárok na oba rodiče respektive vědět kdo je jeho druhý rodič. Je to vysoce etická otázka a rozhodně bych nikdy nechtěla být v situaci Terezy Brodské v roli Katky. Za mě 85% ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu říct přesně co, ale něco mi na tomhle dílu nesedí. Příběh mi přijde jednoduše plochý a nebýt jednotlivých zajímavých scén, šel bych ještě níž. Jako celek to ale působí unaveně, nikoliv komorně, jak by si režisérka představovala. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rodném listu se píše, otec neuveden. Hynek Čermák jako sperminátor, původně medik a anonymní dárce spermatu, který inseminátorka Tereza Brodská tak trochu víc zneužije pro svou lesbickou kamarádku. Díl se dotýká tématu, zda si mají homosexuální páry pořizovat děti, naštěstí vlastní děti a ne adopci. Asi druhý nejlepší díl série. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda rozkrývá téma, které je teď aktuálnější než v době natočení. Lesbičky, potažmo do budoucna gayové, a děti. V příběhu sice lesbičky získaly děti tajně, ale adopce dětí anebo početí u homosexuálů se už dostává do popředí diskuzí. A jsem si jistý, že jednou to možné bude, i když asi nikdo z nás už nebude na světě. Líbí se mi ale právě zobrazení těch problémů, které se s tím pojí. Kdo bude matka a kdo otec? A i když lesbičky budou nejspíš zarytě tvrdit, že to není pravda, kluk potřebuje tátu - muže a holky také. Nedávné výzkumy ukázaly, že muž - otec u dívek je jejím nejdůležitějším článkem pro tvorbu budoucích vztahů. Podobně to budou muset řešit i gayové. A je na to vůbec připravena společnost? Dětem ve škole se nejspíš budou smát. A co zneužívání? Což hrozí hlavně u mužů. A problémů jsou desítky dalších. Nicméně se zmíněným chromozomem zacházela Tereza Brodská jako s pytlem mouky. Dám, nedám. Dám ho tadyhle, dám ho tomuhle, což nebylo zrovna věrohodné. Věřím, že vše prochází přísnou kontrolou. I tak ale díl je v mnohém, výše řečeném, velmi zamyšlení hodný. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zásadě zajímavý příběh, ale ... něco mi tam hodně neladilo. Základní koncepci, jak počnou dvě lesby dítě, si dovedu představit i s tím gaučem a baterkou, byť je to teda trochu ujetý, ale že se dlouhodobě ve své orientaci zakotvená lesba vyspí s chlapem při jen trochu prudším emočním hnutí, to si představit nedokážu. Jinak já lesba nejsem, tak nevím, jak to maj, třeba mi prostě jen chybí představivost. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mne skvělé... skvělé. Terezka Brodská, Hynek Čermák, Bára Kodetová i Lucka Žáčková.... to byl pro mne herecký koncert. I téma. Nad něčím člověk opravdu nepřemýšlí a tady se toho nastínilo k tomuto tématu dost. A dobře. Za mne fakt dobré :-) ()

Reklama

Reklama