Reklama

Reklama

Nevinné lži

(seriál)
  • angličtina Innocent Lies
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 16 h 21 min (Minutáž: 70–82 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Tomáš Pavelka, Roman Luknár, Daniela Kolářová, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Jitka Čvančarová, Matěj Ruppert, Boris Hybner, Jiří Langmajer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

„Každý má někdy důvod neříct pravdu"
I malá lež může způsobit velké potíže. Cyklus komorních televizních filmů o osobních problémech i společenských fenoménech, který Česká televize připravila ve spolupráci se společností SALON VRABEL, bude uveden pod společným názvem Nevinné lži. (Česká televize)

Recenze (270)

golfista

všechny recenze uživatele

Televizní cyklus, který má společné pouze obecné téma (lež) se nedá hodnotit jednou známkou. Každý "díl" má jiné tvůrce, jiné herce a tím i jinou úroveň. Zatím jsem s tímhle cyklem strávil tři nedělní večery a zprůměrování jejich hodnocení by ublížilo jak těm lepším, tak těm horším :) ... Kvalitou ovšem zatím všechny převyšují zbytek současné televizní produkce. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Prvoplánové ohledávání "vážných společenských témat", která jsou bohužel tak konzervativně myšlenkově rozpracována i realizována, až to bolí. Veřejnoprávní zívačka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pod hladinou (1. díl): Alice Nellis opět na téma rodičovství - a tentokrát velmi zajímavě a zvládnutě. Výborně zahrané postavy, jejichž zkratkovité reakce a výbuchy "je radost" sledovat. Jistě že je to neutěšené a charaktery vyobrazených postav nelíbivé až nesympatické, ale i takový je život - zvlášť když máte problém a neřešíte ho... Daniela Kolářová byla vynikající, Tomáš Pavelka se svou kalendářovou úchylkou zbavující ho bezvýhradně politováníhodné role rovněž. No a sestry Geislerovy, ty to prostě tak nějak slušně "dávají". Na úvod možná nečekaně ponuré, ale rozhodně zajímavé dívání. Pevných 80% ----- Lež má rozbité auto (2. díl): Někdo řekne, že lehká letní veselá romance, někdo že laciná a předvídatelná vztahová srandička. Každopádně Vojtěch Kotek tohle cvičení rozhodně zvládl - a jak dokazují leckteré jiné současné komediální počiny, není to zase tak jednoduché jak si řada "lidí z branže" myslí. Body navíc tentokrát sklízí výborně vybraný dětský hrdina a na druhé straně výborný flower power (ovšem pozor, nezhulený) dědeček Boris Hybner. Matěj Rupert opět dokládá svůj střídmě využívaný komediální talent, a Jitka Čvančarová zase to, že by se za ní každý ohlédl, i kdyby byla takhle vycpaná trvale (a možná, že i v těch příšerných nesoudných módních kreacích) - a taky ten komediální talent;) Sice jsem Dykovi a Vilhelmové ani na vteřinu nevěřil, že by jim to mohlo vydržet (což si tak nějak myslím i o jejich reálném vztahu), ale fakt je, že chemie mezi nimi byla výborná - samozřejmě v mezích toho, že Táňa měla scénářem předepsaný skutečně dokonale nesnesitelný pesimismus a přístup nejenom k mužům. Takže asi tak - z první větou vymezených možností bych se spíš klonil k té druhé... jenže třeba taková scénka s Janů Babčákovou a následujícíma "klidnýma očima" byla zvládnutá tak výborně, že prostě nemůžu tenhle filmeček vyhodit z Červenohorského sedla. 70% ----- Druhý dech (3. díl): Petr Zahrádka rozehrává v třetím týdnu setkávání s nevinnými lháři podstatně vážnější a vlastně i intimnější notu. Protože co může být soukromnější než živobytí vlastní rodiny? Po pro malého českého lehce závistivého človíčka tak krásně hřejivé expozici od reality odtrženého - ovšem v kruzích žroutů many až příliš často dokonale reálného - hlavního "superhrdiny" nastoupí jeho kruté vystřízlivění (a divákovy vzpomínky na všechny ty, kterým radí, aby problémy řešili hned jakmile vzniknou...); a pak už jen naivně konstruovaný a rozhodně ne přírodně doslazovaný opětovný vzestup. Je to škoda, ale v daném časovém rámci to asi jinak udělat nešlo. Vynikající herci ve všech rolích zachraňují co jen mohou, ale i když tady zase "pro tým" černou práci odvádí borec jako Ondřej Malý, a i když je tu dokonalá do závěrečných titulků vložená analýza toho "proč" (taky jasně předvídatelná), schématická průhlednost a překotnost druhé poloviny filmu se odpustit nedá. 70% ----- ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Pod hladinou (1. díl) – 75%, Lež má rozbité auto (2. díl) – 80%, Druhý dech (3. díl) – 50%, Hvězdička (4. díl) – 40%, Klukovina (5. díl) – 85%, Chromozom (6. díl) - 50%, Čistá práce (7. díl) - 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

13/13 Z #finaleplzen jsem si přivezla socialistický závazek dokoukat tento ideálně se jevící cyklus. Ano, paralela se Soukromými pastmi je zjevná a je dobře, že ČT se nechala vyprovokovat ke konkurenčnímu projektu. Ale jak mnozí vědí, podobných nápadů v minulosti bylo už několik a například cyklus Oběti také stojí za pozornost. Mám v plánu obě série a zatímco některé díly jsou skutečně skvělé, jiné zavání bohužel růžovým neorealismem, což je v dnešní době poněkud škodlivé. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Vedlejší přiznaky". - 60%. Celkom dobre vykreslené mrákotné stavy ženy, na pleciach ktorej sú tri malé deti a jedna veľká usadlosť na dedine, rúbanie dreva na oheň, varenie a všetko. Nečudo, že sa v takomto večnom strese s nedostatkom spánku zosype, nečudo psychiatrom, že ju odpálkujú liekmi. Manžel tento stav nechápe, pretože skladá hudbu, je mimo domu a večer oddychuje. Tak ju pošle za psychiatrom. Dnes málokto má celostného lekára, čas odborníkov je limitovaný na pár minút s jedným pacientom a tak správna diagnóza často ostáva neidentifikovaná. Boj s pomýleným systémom našťastie v tomto prípade ústi do happy-endu. Ale aj keby nie, vcelku ide o takú selankovitú limonádku s vyriešiteľnými problémami a nerozpadávajúcou sa rodinkou. Chromozom - 45% Tak toto bolo viac než eurokonformné. Lesbické páry vychovávajúce deti zo skúmavky. Uf. A veď áno prečo nie. Len tá celková dejová konštrukcia mi nijako nesadla. Pretože bola absolútnym výcucom z prsta. Lesba - laborantka oplodňuje semenom náhodných darcov svoje momentálne lesbické milenky. Neskôr sa s nimi rozíde, no deti jej exmilenkám zostávajú. V puberte sú zvedavé, chcú vidieť tatu, nie náhradnú mamu. Toto by mohlo byť v príručke zdravej a šťastnej EÚ rodiny. Odstráňme bariéry a milujme sa rovnako pohlavne, množme sa umelo. Osobne poznám jeden lesbický pár, ktorý sa stará o dieťa. Ale to s umelou konštrukciou tejto časti seriálu nemá nič spoločné. Ale veď hej: film a realita sú predsa dve úplne odlišné veci, nuž ale pokiaľ to mám hodnotiť ako kvalitnú a plnokrvnú fikciu, tak počujem len šuchot papiera a namáhavo vyťukané situácie do počítača, aby z tohto bolo niečo moderné, na zamyslenie a nie tuctové. Vyliezla zlátanina. Nič to, stáva sa, ideme ďalej. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Televizní cyklus, který spojuje jedno volné téma (lež). Viděl jsem v rámci „první“ série pár dílů, vypíchnu však pilotní kus nové řady (září 2014). Lže tak například skalní fanda Sparty svému novému zaměstnavateli, marketingovému oddělení slávistického rivala. Jenže taková pracovní nabídka se neodmítá. I když je to jen jedna pouhá kusovka cyklu, zachutnala. Svou přirozeností a na tuzemský televizní příspěvek i svou lehkostí. Drobná nepravda tu způsobí totální změny, Sparta i kamarád Pepa jsou fuč, bývalá přítelkyně se naopak vábením luxusu pramenícího z nové práce vrací. A svižný příběh se může rozjet naplno. Inteligentní látka v podání režisérky Vrábelové nezkazí ani (očekávaně) lehce přepálený závěr, bát se nemusíme ani další uťápnuté role Kryštofa Hádka, který dospívá i zrazuje svou víru zároveň. Baví i Marek „rudé srdce“ Taclík nebo šéf bez servítek Jaroslav Plesl, z jiných důvodů pak potěší Jana Pidrmanová a Vlastina Svátková. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Uvítala bych rozepsání na jednotlivé epizody. Viděla jsem všechny, ale vnímám hodně rozddílnou kvalitu. Nejvíc mě asi dostala Janžurka jako matka rozhádaných sestrer. Mám v rodině něco podobného a byla jsem překvapená, jak výstižně to bylo napsáno i zahráno. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Cyklus TV filmů z tvorby České televize. Každý díl je úplně jiný, jak herci tak i režiséři a kvalita se pohybuje všemi směry. Porovnání jednotlivých filmů: 1. Pod hladinou ( 7/10 ) - Aňa Geislerová, Tomáš Pavelka, Roman Luknár; 2. Lež má rozbité auto ( 7/10 ) - T. Vilhelmová, V. Dyk, J. Čvančarová, M. Ruppert; 3. Druhý dech ( 9/10 ) - J. Langmajer, P. Hřebíčková, O. Malý, L. Vaculík; 4. Hvězdička ( 7/10 ) - T. Brodská, M. Suchánek, M. Hofmann, T. Voříšková; 5. Klukovina ( 8/10 ) - M. Taclík, P. Liška, V. Machuta, Z. Piškula; 6. díl Chromozom ( 6/10 ) - Tereza Brodská, Hynek Čermák, Barbora Kodetová; 7. Čistá práce ( 6/10 ) - J. Plouhar, P. Beretová, P. Špalková, M. Finger 8. Byl lásky čas ( 6/10 ) - I. Janžurová, D. Havlová, V. Freimanová, O. Vetchý ---- Prostě takové malé nevinné lži. / Viděné epizody 8*dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 7/10 ) ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Také bych se přimlouvala za to, aby tu byla každá epizoda extra. A podle mě není pravda, že v první epizodě nebyla žádná sympatická postava. Byla to ta psycholožka, co ji hrála Sabina Remundová. Připomínala mi jednu známou paní doktorku, která místo: „Další!“ říkávala: „Holubičky, popojedem.“ ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Zatím velice zajímavý cyklus. Pod hladinou: Klasická emotivní sonda Alice Nellis do hloubi jejích postav a zase režijně i herecky výborně zvládnuta. Bohužel to místy shazuje předvídatelný scénář a jistá divácká odtažitost. 70% Lež má rozbité auto: A prý, že u nás nejde natočit svěží a vtipná romantická komedie. Vojta Kotek hned ve svém režisérském debutu dokazuje, že to jde. Zvláště, když má k dispozici přesný scénář a výborné herce. Zatím asi největší překvapení.80% Druhý dech: Bohužel už scénáristicky malinko nedomrlé a někdy to až příliš tlačí na emotivní strunu. Režie ale na televizní počin stále velmi fajn a Langmajer s Malým to uhrajou i v těch horších chvílích.70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pod povrchem by pravděpodobně nemělo příliš velký problém uspět i v kinosálu přesto, že se v něm všehovšudy mihne tucet herců. Pohlídaný scénář a režie jsou jednoduše vidět, Nellis se tak (nepřekvapivě) podařilo Nevinné lži správně nakopnout. S čímpak asi přijdou Prušinovský či debutant Kotek? ()

venus 

všechny recenze uživatele

Pod hladinou ★★★★, Lež má rozbité auto ★★, Druhý dech ★★★, Hvězdička ★★★★, Klukovina ★★★★, Chromozom ★★★★, Čistá práce ★★★, Byl lásky čas ★★ ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opravdu nejlepší čeští herci... Některé díly ve Vás zanechají jistou stopu-zážitek, vsadím se, že do roka tu máme bleděmodrou kopii na Nově...! To bude zase nádhera.. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Na bídu veřejnoprávní straky je tohle mimořádný počin. Všechny díly jsou koukatelné, nudí jen trochu a snaží se zaujmout i jinak, než jen vypichováním titulkových problémů: cigán, buzík, lezba, násilí... Kéž by všechno z ČT mělo aspoň takovouto kvalitu ()

Nikon

všechny recenze uživatele

Jak mám doprdele hodnotit společně tv filmy, kde na jedné straně stojí profesionalita a kumšt Alice Nellis a výborná prvotina Vojty Kotka a na druhé straně taková amatéřina jakési paní Vrábelové ? Když už jsou tady samostatně třeba jednotlivé díly Colomba, tak proč je tady tohle pod jedním titulem ??? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díl s Langošem jak přijde o práci - díl Druhý dech. Hypotéka jako dělo, obr haus, děti soukromá škola, členství v golf klubu - prostě pohoda... Ale jen do doby než přijdete o místo a solidní příjem, který umožňoval takovéhle žití... V tu chvíli se roztočí spirála neuhrazených pohledávek, exekuce, dno... Až potud byl film velmi uvěřitelný a šel z něj až děs - vyjma některých nepochopitelných kroků Langmajera. Ale co, blbci mezi námi jsou což a to i na manažerských postech, tak proč ne. Být to v reálu skončí to asi těžkým nárazem pro celou rodinu, přehodnocením hodnot i nezbytností nutných k životu. Bohužel v polovině, tedy v tom nejhorším se film změní v pohádku o odpuštění a novém začátku a marmeládě... Za tenhle díl je to za tři jablka a opravdu nevím, zda ještě budu mít potřebu v neděli večer koukat zrovna na tuto sérii. * * * ()

Disk

všechny recenze uživatele

LEŽ MÁ ROZBITÉ AUTO. Režisér Vojta Kotek to měl zmáknutý a hlavně měl štěstí na parádní casting. Vilhelmová skvělá, Vojta Dyk má charisma až na půdu a Miroslav Krobot je velký Pán i na malém prostoru. K tomu si přidejte odkaz na Pulp Fiction a máte výborný malý televizní film. :) P.S.: Na televizní poměry výborný hudební doprovod. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

1.Pod hladinou: Zajisté potěší civilní projev Ani Geislerové a Romana Luknára, potěší i účast Daniely Kolářové. Téma mě ovšem tolik neoslovilo (je pochopitelně cílené na jiné diváky než jsem já). Zároveň mě pomalé tempo vyprávění skoro ukolébalo, chtělo by to větší dějovou dynamiku.***Celkem 40%***/// 2.Lež má rozbité auto: Lépe se na to dívá. Nálada snímku mi byla příjemná. Herecký projev (Vojta Dyk a Tatiana Vilhelmová) byl přirozený. Lež na které to stálo byla opravdu nevinná, takže to byla ve výsledku předem nalajnovaná romantika. A tu můžu.***Celkem 75%***/// 3.Druhý dech: Velmi silný příběh, mě osobně hodně blízký, který se mi prozatím naštěstí ani z 10ti procent nevyplnil, ale potkat to může každého z nás. A to se ani nemusí jednat o takové peníze, dopad je vždy stejný. Já bych to jen na místě hlavního hrdiny nenechal zajít tak daleko, ale v tomto případě šlo především o demonstraci, která je naprosto přesvědčivá a měla by být i poučná.***Celkem 95%***/// 4.Hvězdička: Námět je zajímavý. Obsazení Terezky slibovalo hodně. Nakonec ale nemá tolik prostoru a objeví se až později. Hostující Vojta Kotek hrající jako že sama sebe je zajímavý nápad. Nicméně celý příběh je docela zbytečný. Ničím nepřekvapí a není ani podle mě správně a dostatečně ukončený. Všímám si na těchto příbězích že prostor je věnován vícero postavám, což mi určitě nevadí. Michal Suchánek hraje dobře. Tereza Brodská naopak není moc příjemná, ale to je dáno postavou, kterou hraje. Shrnuto a podtrženo mi to ale nic nedalo.***Celkem 55%***/// 5.Klukovina: Tohle je zase trochu jiná káva a jiný příběh. Rozhodně ne tak nevinný jak název napovídá. Navíc je mi příběh bližší, protože otec je učitel. Poukazuje na to že stát se to může komukoliv a následky, přesto že to zpočátku může být opravdu jen "klukovina" jsou nedozírné. Marek Taclík je ve své roli excelentní a uvěřitelný. Podobně uvěřitelně a logicky se chovají další postavy (ředitelka, někteří rodiče). Na druhou stranu si myslím že měl zbytečně moc prostoru Pavel Liška. On a jeho rodina skoro vydali na druhou dějovou linii. Přesto se mi to líbilo a škoda toho pootevřeného konce.***Celkem 80%***/// 6.Chromozom: Ani tahle epizoda nebyla špatná. Tereza Brodská hraje tentokrát příjemně civilně, děj vás udrží v pozornosti. Jediný problém by mohl být v tom že tohle téma je mi hodně vzdálené.***Celkem 65%***/// 7.čistá práce: Snad až na jednu výjimku se v obsazení nenašla známější tvář a ty co znám od vidění nepočítám, takže si tvůrci museli vystačit s námětem a se scénářem, který v celém kontextu vyzní značně naprázdno. Hlavní postavě budete fandit, protože to má v hlavně srovnaný, přesto ho čeká nelehký boj, který možná nemůže vyhrát. Samotný závěr kdy už by vás i docela zajímalo jak to dopadne pouze naznačí a příběh utne, což mě velice mrzí. Mám rád happyendy a tady jsem se ho nedočkal.***Celkem 30%***/// 8.Byl lásky čas: Poslední epizoda v řadě Nevinných lží, kde tentokrát jsem tu lež ani nenašel, protože je skrytá v duši jedné představitelky. Děj se rozjíždí velice pomalu. Až zjistíte o co jde, tak přijdete taky na to že je hodně předvídatelný. Jako pěst na oko působilo i rozložení rolí, kdy jste všem představitelkám jejich věkový rozdíl nevěřili. "Janžurka" sice může za čas hrát staré báby, ale tady to působilo jako by neměly do role žádnou představitelku ve věku 75-85 let. (Např. Květa Fialová, Nina Divíšková, Jana Stepánková...) Přesto díky herečkám a hudebnímu podtextu to vyznělo mile a příjemně, trošku i komediálně, takže jsem si všechny tři v jednom filmu užil.***Celkem 60***/// Shrnutí: Těžko se to dá hodnotit jako celek. Jednotlivé filmy jsou jako na houpačce. Záleží na režijním stylu, který byl skoro pokaždé jiný, přesto že v rámci jednoho cyklu, záleží na příběhu jestli vás osloví. Záleží na tom jak jsou vám postavy blízké a tady si troufám tvrdit že je největší síla celého cyklu. Herectví většiny zainteresovaných je přirozené, civilní a uvěřitelné. Stačilo by jen kdyby délka některých epizod byla o 20 minut větší a bylo by to téměř bez výhrad. () (méně) (více)

Reklama

Reklama