Reklama

Reklama

Nevinné lži

(seriál)
  • angličtina Innocent Lies
Trailer 2
Česko, (2013–2014), 16 h 21 min (Minutáž: 70–82 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Tomáš Pavelka, Roman Luknár, Daniela Kolářová, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Jitka Čvančarová, Matěj Ruppert, Boris Hybner, Jiří Langmajer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

„Každý má někdy důvod neříct pravdu"
I malá lež může způsobit velké potíže. Cyklus komorních televizních filmů o osobních problémech i společenských fenoménech, který Česká televize připravila ve spolupráci se společností SALON VRABEL, bude uveden pod společným názvem Nevinné lži. (Česká televize)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (3)

Nevinné lži (2013) 

13/13 Z #finaleplzen jsem si přivezla socialistický závazek dokoukat tento ideálně se jevící cyklus. Ano, paralela se Soukromými pastmi je zjevná a je dobře, že ČT se nechala vyprovokovat ke konkurenčnímu projektu. Ale jak mnozí vědí, podobných nápadů v minulosti bylo už několik a například cyklus Oběti také stojí za pozornost. Mám v plánu obě série a zatímco některé díly jsou skutečně skvělé, jiné zavání bohužel růžovým neorealismem, což je v dnešní době poněkud škodlivé. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Pod hladinou je hereckým koncertem sester Geislerových a Kolářové, vynikající sonda do mateřství z mnoha stran podpořená klasickým prvkem nekompromisního herectví Luknára. Je to tak, skutečné muže stále musíme hledat za hranicemi. Lež má rozbité auto je v celku miloučká komická romance, snad první role Dyka, ve které nepřehrával své herecké partnery. V kontextu komediální nadsázky možno akceptovat i linku s Jitkou Čvančarovou a jejími rozkošnými přednostmi. Druhý dech měl na to strhnout k naprostému úžasu, jak je realistický, bohužel závěrečná sociální utopie a ekonomická sebevražda bez následků tomu poněkud podřízla větev. Hvězdička je bohužel vyloženě slabší záležitost, podobné mediální fenomény českému prostředí moc nesvědčí čili jsou velmi málo uvěřitelné. A v kombinaci se Suchošem a Voříškovou je to celé naprostý propadák. Klukovina pro změnu pracuje s četnými klady, i když jako celek neoslní. Přesto téma ano a některé jednotlivé postavy opět ano (Liškův uzurpátorský otec), ale spíše je to zaplněno schematismem a náhodami. Chromozom je boží záležitost s potenciálem kultovky. Lesba Terezy Brodský patří mezi to nejlepší, co kdy vytvořila, příběh je aktuální, graduje, výborně je obsazen i ve vedlejších rolích (Kubařová), pouze toho Čermáka asi nikdy nepochopím. Toto má být nadsamec? Ale no to snad ne. Každopádně top epizoda celé první série. Čistá práce je na téma syrová realita bez nadsázky. Ano, takhle to bohužel chodí. A chtít změnu je asi tak stejně naivní, jako vyřešit romskou otázku. Byl lásky čas - oproti tomu kontrastně celá 1. série vrcholí ironickou komedií tří velkých dam - Janžurové, Freimanové a Havlové. Není to o smíchu povrchním, ale všechny situace v životě lze prožít s úsměvem na tváři, když k tomu dáme svému okolí prostor. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Zrádce mi bez diskuse vyrazil dech. Takto ano, takhle se to dělá. A kupodivu i Hádkovy herecké manýry to ukočírovalo na výbornou. Sparta! Vedlejší příznaky postihují ten extrémní dogmatismus některých žen, které v touze za nesmyslným fungováním mají tendenci propadnout peklu. Chcete dokonalou rodinu? Ano, tak laskavě zapomeňte na tři kariéry v jednom, šťastná rodina může fungovat jen pokud je matka v pohodě. Na dně skleničky je dokonalou sondou do duše alkoholika s vypilovanými detaily v každém směru. Rozkošné etudky Daniela doplňují zralou těhotnou Vlasákové a absolutní ego Majerovo. A už jsem se rozplývala nad etudkou Poláška? Jen více, jen houšť. Moje pravda může někoho zabolet, ale o tom to celé je. Pokud sebou necháme vláčet, nesmíme se divit, že se stáváme obětí. Výborná Preissová. Hra A na úplný závěr přichází další story z virtuální reality, tentokrát realističtější a lépe fungující než Hvězdička. Těch apelů je mnoho, v první řadě ale platí ten pro rodiče - sdílejte se svými dětmi jejich hobby, jinak nemáte šanci předejít tragédii. Za celý cyklus patří tedy souhrnně naší veřejnoprávní matičce dík. Volné cykly na úrovni jsou ideální cestou jak vymýtit odpadní kvalitu. ()

Reklama

Reklama