Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blízká budoucnost. Bývalý kapitán Černých baretů John Brennick (Christopher Lambert) se pokouší se svou těhotnou ženou Karen překročit hranice. V totalitní společnosti je totiž povolen jen jeden porod a Karen je těhotná podruhé. Přechod přes hranice se nezdaří a manželé se dostávají do obrovského podzemního vězení - Pevnosti, kterou střeží počítače a roboti a z které se nedá uprchnout. John se o to ale musí pokusit za každou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Filmařsky to nepochybně stojí za houby, ale leccos z toho, co jsem tady viděl někdy v deseti letech, si pamatuji dodnes. Třeba intestinátory fungující podobně jako mnohem zprofanovanější vybuchující obojky, kyborgy se skutečně big fucking guns, a ředitele vychovaného pro jeho úkol. Jojo, ty časy se už nikdy nevrátí...a dobře tomu tak:)) Ale protože i díky stravitelné stopáži se nedá říct, že by to bylo kdovíjaké utrpení, a dokonce bych se byl po těch letech ochotný podívat znovu, dám 50%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nic víc než nepříliš nápadité béčko s tehdy ještě relativně slavným Lambertem v hlavní roli. Jeho hvězda však už tehdy začínala pohasínat a kariéra nabírala sestupnou tendenci, což se odráží i na jeho hereckém výkonu v tomhle dílku. Podobných filmů na podobné téma bylo natočeno více, tenhle jen zapadá do jejich řady a ani se příliš nesnaží z ní nějak vybočit. Takové filmy jsou poživatelné jen v malých dávkách. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $6,739,141Tržby Celosvetovo $46,739,141║ až nečakane príjemné patinové béčko ako vyšité z krásnych 80.rokov, fajn herci, akcia, triky, kulisy, moc som si to užil /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ano, toto je ten film, který jsem viděl asi v 8 letech a líbil se mi. Příběh o snaze mít více než jedno dítě (Čína? šikmoocí nejsou...) a následné Lambertovo odsouzení do věznice, kde se hlídají vězni zevnitř, ve své době potěšil mé nadšené dětské očekávání. Tehdy velmi zajímavý film, který by mi dnes již přišel pravděpodobně jako naprosté béčko. Stále však věřím v hezké 3*, protože budoucnost je mé oblíbené téma a tohle určitě patří mezi lepší a zajímavější Lambertovy filmy 90 let. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zajímavá myšlenka, ale jinak naprosto totální béčko.Především pak závěr snímku mě opravdu srazil na kolena! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Stuart Gordon patřil k partičce poctivých béčkových režisérů jako Albert Puyn či Nico Mastorakis, jejichž filmy v době porevolučního videoboomu odchovaly celou jednu generaci puberťáků. Gordon se popásal hlavně na hororech, nejčastěji na lovecraftovských adaptacích jako RE-ANIMATOR (jeho ZE ZÁHROBÍ patřilo svého času k mým nejoblíbenějším hororům), ale párkrát si s vůbec ne špatným výsledkem odskočil i do sci-fi (ROBOT JOX, VESMÍRNÍ TRUCKEŘI). PEVNOST STRACHU je slaboduché, ale koukatelné akční sci-fi béčko s pár dobrými béčkovými nápady, ze kterých mě osobně nejvíce zaujala scéna, kdy Karen vstoupí do vymytého mozku svého muže a snaží se ho vysvobodit z imaginárního vězení jeho pochroumané mysli. Mizernému scénáři a odfláknutým akčním scénám (i když ten souboj na zasouvacím mostě nebyl špatný) hodně pomáhá přítomnost Christophera Lamberta s jeho zasněnýma očima a rošťáckým úsměvem a Gordonova dvorního herce, rovněž sympaťáka Jeffrey Combse. Co taky nebylo špatné byl konec s tím dálkově ovládaným futuristickým tirákem. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Ľudia s elektródami namiesto mozgu, ovládaní z riadiaceho centra, z toho ide hrôza. Ten pocit, že človek nemôže ovládať svoje telo, že chce niečo iné, no niekto má jeho mozog plne pod kontrolou. Tento film možno nemá od budúcnosti až tak ďaleko, čo sa týka ovládania mysle, kyborgov, umelej inteligencie a, samozrejme, politiky jedného dieťaťa. Jedna z najlepších hlášok: "Množia sa jak potkany." ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne nijak zaujímavé. Neviem čím snímok chcel byť, no definitívne viem čím nebol .. a teda zábavným sci-fi, ktoré by potešilo nie len oko diváka .. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Akční film ze staré školy. Lambert v nejlepších letech, zajímavý námět a pár efektních scének s taháním koulí ze žaludku. Dobře, přiznávám, viděl jsem to, když mi bylo čtrnáct, ale to na mém hodnocení nic nemění - i tak je to setsakramentská zábava. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Další "lambertovská" série filmů o jednom vězni posedlém svobodou v daleké budoucnosti vesmírných vězení a megalomanských korporací, které ovládají svět. Zajímavé sci-fi. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Devadesátkové lambertovské béčko jak vyšité, s až úžasně topornými hereckými výkony (hlavně Lambert je sice hercem, který má na pohled charisma, ale jakmile ho režisér cílevědomě nediriguje, začíná být po chvilce docela srandovní), laciným vizuálem a lehce zachraňujícím (byť nijak poklesle ozvláštňujícím) námětem - první třetina je v pohodě koukatelná a slibuje více než snesitelné béčkové dovádění, pak se to ale celé tou hodnotící abecedou postupně propadá a akční finále už by lépe natočili i v Hošticích. A co ty 'oblečené' a nudné sexuální scény? 40% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

John Brennick (Christopher Lambert) a jeho žena Karen (Loryn Locklin) se snaží dostat z USA, protože čekají druhé dítě, které zákon nedovoluje. Při kontrole na hranicích se prozradí, John je chycen a poslán do Pevnosti největšího moderního podzemního vězení. Co se stalo s Karen, není zatím jasné... Filmů s tématikou útěku z vězení je již celá řada, ale pár dobrých nápadů se zde najde. Nechybí charakteristické postavy jako nesympatický ředitel Poe (Kurtwood Smith) a zatím neporažený rváč Maddox (Vernon Wells). CRIME DOES NOT PAY ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre nás deväťdesiatkových nostalgikov môže Pevnosť strachu predstavovať celkom slušné akčné guilty pleasure. Film poskytuje okrem otrepanej únikovej zápletky aj nejaké tie dejové prekvapenia, ak ste si o nich vopred nič neprečítali. Lenže s nimi sa nijak zvlášť už ďalej nepracuje, proste nám tvorcovia iba povedali, ako to v USA raz bude a hotovo. Osobne ma to bavilo viac ako prepálený Freejack. V podstate niečo podobné, ako nedávny Stalloneho kúsok na podobnú tému, som zvedavý, či aj ten raz zostarne takýmto brutálnym spôsobom. A Lambert ako akčná hviezda absolútne bez svalovej hmoty a psím kukučom je samozrejme absolútne neodolateľný... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po příšerném Robot Jox jsem se dalšího návratu k sci-fi a la Stuart Gordon trochu obával, ale z opakované prohlídky Pevnosti nakonec odcházím vcelku spokojen. Gordon se tu nebál ani krás vnitřního vesmíru a vybuchující břicha rozhodně uspokojí krvelačné diváky. Futuristická společnost, kde je díky hrozbě přelidnění povoleno jediné dítě a za porušení onoho zákazu můžete vyfasovat až 31 let v těžkém žaláři, pak není nereálnou variantou naší budoucnosti. A byť tahle zajímavá představa se trochu vytrácí při pohledu na levné kulisy Pevnosti a její osazenstvo, které se podivně přes veškeré avizované dalekosáhlé změny společnosti chová jako mytizovaná sebranka z kdejakého US žaláře. Hlavní záporná postava, tedy ředitel celého komplexu, prakticky postrádá charisma a jeho nezvratný osud jsem mu tak vlastně vůbec nepřál. Se skriptem si tu pak taky nikdo moc hlavu nelámal, zatímco na začátku filmu vítají ve vězení vězně drsní lidští dozorci, v závěru bez vysvětlení mizí a jsou nahrazeni téměř nepohyblivými kyborgy. Obecně hlouposti je tu plná hrst, ale dá se ještě nasypat do pytlíku, jemuž, chcete-li, můžete zavázat šňůrku. Jinými slovy přiměřeně blbé a navíc v rámci českého dabingu obohacující náš jazyk o raritní výraz intestinace, schválně kdo z vás jej vygooglí? Zločin se nevyplácí jednou ani dvakrát, natož třikrát. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Útek z väzenia v budúcnosti. Prečo nie? Lebo takmer každý útekový film je lepší a Fotress vznikol už v deväťdesiatych rokoch, kedy už len tak niečo neodpustím... Hlavne naivitu a slaboduché finále. Dvojka nie je zázrak, ale posadenie do sci-fi kulís tam má svoje opodstatnenie... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně průměrná leč stravitelná „Lambertovka“, která nám však nepřinesla žádný nadstandard. Nicméně se mi tato béčková záležitost líbila hlavně díky hereckému obsazení (Kurtwood Smith, Lincoln Kilpatrick, Jeffrey Combs, Tom Towles…) – celkem slušná partička - Christopher Lambert to totiž neměl šanci utáhnout sám. Trošku mi vadila menší porce násilí – no ke konci se to naštěstí zlepšilo… ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Milé akční futuristické sci-fi béčko. Lambert je (stejně jako třeba Nicholas Cage) natolik sympaťák, že zachrání kdejakou sračku. Tohle ale sračka není. Jen lehce nadprůměrné, místy zábavné, prostě nehorrorový Gordon. Jen škoda, že jsem to neviděl v době vzniku. ()

Reklama

Reklama